YAZARLAR

Tek sorun yabancı sınırı mı?

Evirdiler çevirdiler düşürdüler çıkardılar ama yabancı sınırında kimseyi memnun edemediler. 6 dediler, 6+2 dediler, 6+2+2 dediler, sonra serbest olsun ama 14 kişi takım kadrosunda 11 kişi maç kadrosunda olsun dediler.

Muhammed Işık
Muhammed Işık[email protected]

Eskiden çok başarılıydık sanki de şimdi başarısız hale gelmişiz gibi yeniden yabancı kuralının değiştirilmesi gündeme getiriliyor.

İspanya’da yabancı sınırlaması yok. Sadece AB ülkeleri haricinde 3 oyuncu kadrosuna katabiliyor. Barcelona, Real Madrid ve Atletico Madrid’in başarıları ortada!

İngiltere’de yabancı sınırlaması yok. Transfer edilen oyuncuların milli takım kariyerlerinin yeterli düzeyde olup olmadığına bakılıyor. İngiliz takımlarının Şampiyonlar ligi ve Uefa Avrupa ligine gönderdiği takım sayısı ortada! Özellikle Chelsea’nin 42 oyuncusunu başka takımlara kiralık olarak gönderdiğini de belirteyim.

Almanya’da yabancı sınırlaması yok. Onlardaki tek kısıtlama kadrolarında 12 Alman oyuncu bulunma şartı var. 28 kişilik kadrolarına 16 tane yabancı alabiliyorlar.

Aynı şekilde Fransa’da yabancı sınırı yok. Sadece AB ülkesi haricinden 4 oyuncu kadrosunda bulundurabiliyor.

Saydığım ülkelere birçok örnek verilebilir. İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya’da yabancı sınırlaması yok ve adamların bütçeleri ile bizim takımların bütçelerini kıyaslayın. Onlarda yabancı sınırlaması yok ve onların Şampiyonlar ligi ve Avrupa ligindeki başarıları ile bizim takımlarımızın başarılarını kıyaslayın. Adamlar her yıl turnuvalara katılımcı sayısı ve gösterdikleri başarılar ile damga vuruyor. Bizde ise Galatasaray’ın Uefa ve Süper kupası dışında tek bir başarı hikayesi yok. Her yıl bir takım sürpriz bir çıkış yapıp bir noktada tıkanıp eleniyor.

Ülkemizde şampiyonluğa oynayan takımlarımız ile İspanya, İngiltere, Almanya ve Fransa’da şampiyonluğa oynayan takımlar arasında siklet farkı var. Bir kura çekilişi olsa aman PSG gelmesin, Barcelona ile eşleşmeyelim, Bayern Münih sakın çıkmasın, City bizi perişan eder diyoruz değil mi? Biz bu takımları yenebilecek güce sahip olmadan o kulvarlarda başarı beklemeyelim. Bunun için de yabancı sınırlaması getirmenin bize artısı değil eksisi olacaktır. Yerli oyunculara ödenen bonservis bedellerini çabuk unuttunuz sanırım.

İşin püf noktasını adamlar iyi bulmuşlar. Ciddi bonservis bedeli ödüyorlar mı ödüyorlar ama öyle çalışıyorlar ki bedavaya aldıkları adamları milyonlarca Euro’ya satabiliyorlar. Bugün kiraladıkları oyunculardan elde ettikleri kira gelirleri bile ciddi anlamda katkı sağlar hale geldi. Bizde 8-10 milyon Euro’ya alınıp takımdan kovulan ve hatta gittiği takımlarda aldıkları ücretleri bizim takımlarımızın ödediği çok oldu. Plansız yapılan transferlerden edilen zararlar ortada. Kulüplerin öncelikle kendilerine çeki düzen vermelerini ve maddi anlamda düzlüğe çıkana kadar gerekirse transfer yasağı getirmelerini sağlayın daha iyi olacaktır. Kulüplerin bu şekilde bu borçlarla daha fazla nereye kadar gideceğini tahmin edemiyorum. Dünyaca ünlü oyuncuları yaşı geçtikten sonra değil, yıldız olmadan daha yıldız adayı iken transfer edip satmamız gerekir.

Benim kişisel görüşüm yabancı sınırlamasının değiştirilmeden bu şekilde kalmasından yanadır. 

Yorumlar 3 yorum
TREND HABERLER