YAZARLAR

Dünkü derbiyse bu nedir?

Sözüm ona dünya derbimiz Fenerbahçe-Galatasaray maç yazımın başlığı ne olsun diye çok düşündüm

Fatih Ucuz
Fatih Ucuz[email protected]

Sözüm ona dünya derbimiz Fenerbahçe-Galatasaray maç yazımın başlığı ne olsun diye çok düşündüm. Fenerbahçe’nin en kötü sezonunda hiç derbi mağlubiyeti almamış olmasını mı ön olana çıkarmalıyım, yoksa Galatasaray’ın 60 dakika 10 kişi oynayan takıma karşı pozsiyon bulamamasını mı? Yoksa bir ritüel haline gelmiş, VAR olmasına rağmen maçın kaderini etkileyen hakem hatalarını mı? Doğrusunu isterseniz önceliği her zaman saha içindeki futbol olan bir spor yazarı olarak teknik konuları ön plana çıkarmak ve bu minvalde bir başlık ile sunum yapmak daha sağlıklı geldi.

Gerek aynı şehrin iki takımı oldukları için, gerekse de son 4 yıldaki iyi performansları için, Başakşehir kulübünü de büyük takım statüsüne sokabiliriz. Cumartesi oynanan Beşiktaş-Başakşehir derbisini izleyen her futbolsever, aslında hala ülkemizde iyi futbol oynanabileceğini gördü. Beşiktaş maça yanlış bir kurgu ile başlamış fakat Şenol Güneş bunu görüp saha içinde sistem değişikliğine gitmişti. Her iki teknik direktöründe bir planı ve kurgusu vardı ve sonuçta daha iyi hazırlanan, saha içinde daha doğru aksiyon alan Beşiktaş kazanmıştı.

Fenerbahçe-Galatasaray maçı bu açıdan bakılınca tam bir faciaydı. Ersun Yanal rakibinin iki stoperinin aynı ayna cezalı olmasını değerlendirmeyi düşünmedi. Maça başlarken 1.planı kalabalık ve dirençli bir orta saha ile rakibini durdurmaktı. Ayev-Soldado ikilisini aynı anda sahaya sürüp Donk-Semih uymsuzluğlunu kullanmayı deneyebilirdi. Ne de olsa Fenerbahçe 20 yıldır kaybetmiyorken bu seriyi kendisi bozmak istemedi heralde.

Galatasaray için maçın başlangıcında pek bir sorun görünmesede rakip 10 kişi kaldıktan sonra Fatih hocanın derhal çift forvete dönmesini bekledim ben. Fatih hoca en azından 2.yarıya çift forvet ile başlasaydı hem kendi takımına hem de rakibe şu mesajı verirdi; ‘Biz bu kez kazanmaya geldik’’

Her nekadar Fenerbahçe’nin attığı golden önce faul vardıysada, hatta Topal 2.sarı ile atılmış olması gerekiyorsa da, Galatasaray 10 kişilik rakibine karşı daha üretken bir futbol oynayabilirdi. Belhanda’nın çıkışı Galatasaray’ın hücum aksiyonlarını yarıya indirdi. Heleki Feghouli de çıkınca Galatasaray’ın tek şansı kenar ortalarıydı ve onun için bile çok zorlandılar. Tekrar vurgulamakta fayda var hakem Ali Palabıyık Galatasaray aleyhine sonuca tesir edecek hatalar yaptı ve belkide Galatasaray’ı şampiyonluktan etti. Beşiktaş, Galatasaray’a 24 saatliğine şampiyonluk yolunda ‘’kendi işini kendin görebilirsin’’ avantajı vermişti ama Galatasaray bu avantajı elinin tersi ile itmiş oldu. Doğrusunu isterseniz geriye dönük baktığımız her istatistikte Başakşehir şampiyonluğu görünüyor ufukta ama Galatasaray bu istatistiği değiştirme fırsatını tepmiş oldu. Kimbilir Galatasaray’a şampiyonluk imkanı veren Beşiktaş, 2 hafta sonra Türk Telekom stadında Galatasaray’ı yenerek  ikincilikten de edecek..

Yorumlar 1 yorum
TREND HABERLER