SÜPER LİG

Bir sezona <font color='#FF0000'>bedel sakatlık!</font>

Kayserispor maçında dizi dönen genç golcü Muhammet Demir'den şok haber geldi.

Bir sezona <font color='#FF0000'>bedel sakatlık!</font>
iNTERNETSPOR-ALİ BUDAK/ Kayserispor maçında dizi dönen genç golcü Muhammet Demir'den şok haber geldi. MR'ı çekilen Muhammet'in çarpraz bağlarının toptuğu ve sezonu kapattığı öğrenildi.

Kayserispor karşılaşmasının ikinci yarısında oyuna dahil olan ve 1 dakika sonra dizi dönen Milli futbolcunun çekilen MR'ında korkulan oldu. Çarpraz bağlarının koptuğu tespit edilen Muhammet'in en az 6 ay sahalardan uzak kalacağı belirtildi. Teknik ekip ve takım arkadaşlarının gelen bu habere çok üzüldüğü ve telefonla geçmiş olsun dileklerinde bulunulduğu öğrenildi.

-Ameliyat olmak da yetmiyor -

Günümüzde daha çok futbolcuların başına gelen çapraz bağ kopmasının sebeplerinin arasında, aşırı zorlama ve dize direkt olarak gelen darbeler gösteriliyor. Çapraz bağı kopan kişiler, bağlar kendi kendine iyileşmediği için genelde ameliyat geçirmek zorunda kalıyor. Dizdeki bağın eski haline dönmesi ve o çevredeki kas dokusunun güçlenmesi için, çok uzun süreli fizik tedaviler uygulanıyor. Yaşanan sakatlık süresince bağları kopan kişi, bacağının diz bölgesini hissedemiyor. Yürümekte oldukça zorlanıyor. Fiziksel hareketliliği çok az seviyeye düştüğü için çok fazla kilo alabiliyor.

- Ön çapraz bağ kopması nedir? -

Ön çapraz bağ kopması yüklenilen dizde rotasyon kuvvetinin olması ile görülür. Ön çapraz bağ yırtıklarından sonra dizde aşırı şişlik ve ağrı görülür. Diz ön çapraz bağ yaralanmaları da günümüzde artroskopik cerrahi ile başarı ile tedavi edilir. Artroskopik ön çapraz bağ yaralanması sonrası hastalar 2-3 gün hastanede kalıırlar. Hastaların, 2.gün drenleri çekilir ve 2. ve 3. günlerde fizik tedavileri planlanır. Hastalar ameliyat sonrası 1. günde ayağa kaldırılırlar Koltuk değneği ile kısmen ayaklarına yük vererek yürürler. Hastalar, 2-3 hafta süre ile koltuk değneği kullanırlar. Artroskopik ön çapraz bağ tamiri sonrası fizik tedavi eşliğinde kontrollü spora 4.ayda başlanır. Tüm aktif sporlara dönüş yapılacak spor ve kişisel faktörler bağlı olarak 6-9 ay almaktadır. Tıp bilimindeki gelişmelere paralel olarak, futbolcularda görülen sakatlıkların büyük bölümü önlenebiliyor. Ancak ön çapraz bağ kopmalarının, kimse ne zaman olacağını veya nasıl ortaya çıkacağını önceden kestiremiyor. Üstelik ameliyat etmek de kesin çözüm olmuyor. Tedavi süreci aylar sürdüğü için futbolcuda ister istemez psikolojik sorunlara yol açıyor. 'Yeniden sakatlanma' korkusu sporcunun içine işliyor ve o endişeyle sahada ikili mücadeleye girmekten çekiniyor.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER