FENERBAHÇE

Tartışmalı pozisyon için VAR kuralları ne diyor?

Fenerbahçe-Başakşehir maçında VAR arızasından dolayı iptal edilen golde hakemin kuralları doğru uyguladığı ifade edildi.

Tartışmalı pozisyon için VAR kuralları ne diyor?

Fenerbahçe-Başakşehir maçında Elia'nın attığı golde ofsayt bayrağı kalktı.

Tartışmalı pozisyonu VAR'da arıza olduğu için izleyemeyen hakem Ali Palabıyık, yardımcısının kararına uydu ve golü iptal etti. Bu olay VAR'la ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) 'ın VAR protokolünde, sistem arızası yaşanması durumunda ne yapılacağı açıkça belirtilmekte. Protokolde, sistem içinde bir arıza yaşanması durumunda, hakemin "VAR yokmuş gibi" karar vermesi gerektiği vurgulanıyor. Fenerbahçe-Başakşehir maçında da yaşanan pozisyon öncesinde hakemler VAR sisteminin arızalandığı konusunda bilgilendirildi ve kararlarını sistem yokmuş gibi verdi.

IFAB NE DİYOR?...Fenerbahçe-Başakşehir maçında Video Hakem Sistemi'nde yaşanan arıza Türkiye'nin gündemine oturdu. Elia'nın geçerli sayılmayan golünde arızadan dolayı uygulanmayan VAR sistemi sonrasında herkesin aklında tek bir soru vardı? "Maç, arıza giderilene kadar neden durdurulmadı?".

Sporx'in haberine göre, Bu sorunun cevabı aslında IFAB ve (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) VAR'ın protokolünde açık bir şekilde belirtilmiş durumda. IFAB, VAR sisteminde arıza olabileceğini öngörerek talimata "arıza halinde maç ne olur?" sorusunun cevabını şu şekilde koydu; "VAR sisteminde arıza olması halinde oyun devam eder ve hakemler VAR olmadan maçı yönetirler, karşılaşma da bu şekilde tescil edilir".

Fenerbahçe-Başakşehir

IFAB, geçen sezon Almanya'da ilk 5 haftada Video Hakem Sistemi'nde yaşanan arızalardan dolayı hukuki bir sorun yaşanmaması adına talimatına bu maddeyi ekleyerek bir anlamda olası kaosun da önüne geçmiş oldu.

HAKEM DÜZELMESİNİ BEKLEYEBİLİR MİYDİ?...Rıdvan Dilmen başta olmak üzere bazı yorumcular, Ali Palabıyık'ın sistemin düzelmesini beklemesi gerektiğini vurgularken, karar vermek için acele ettiklerini söyledi. Ancak yine prosedüre göre bu mümkün gözükmüyor. Oyunun hızını yavaşlatmamak adına hazırlanan protokolde, VAR'daki arızanın ardından beklenmesini belirten bir madde olmamakla birlikte, oyunun VAR yokmuş gibi oynanmasının gerektiği ifade ediliyor.

MAÇIN TEKRAR EDİLME İHTİMALİ VAR MI?...VAR Protokolünde, VAR sisteminin devre dışı kalması nedeniyle bir yaptırım yapılıp yapılamayacağı ile ilgili de bir bölüm yer alıyor. "Yanlış incelenen kararlar/ teknoloji arızaları/ disiplin cezaları" başlığının altında "Organizatörler, bir müsabakanın aşağıdaki nedenlerden ötürü geçersiz sayılmayacağını turnuva kurallarında açıkça belirtmelidirler: VAR'ın da dahil olduğu yanlış karar(lar) (VAR da bir maç görevlisidir)" ifadeleri ile maçın tescil edilmesinde engel olmadığı vurgulanıyor.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER