BAŞAKŞEHİR

Arda Turan şimdi ne yapacak? Avrupa'da oynayabilecek mi?

PFDK'nın aldığı karara göre Başakşehir'de kiralık olarak forma giyen Arda Turan'a 16 maç ceza geldi. Bu tarihi kararın ardından herkesin merak ettiği konu tecrübeli futbolcu, futbol yaşantısını bir başka ligde forma giyebilecek mi? Bu sorunun yanıtını Spor Hukukçusu Emin Özkurt yanıtladı.

Arda Turan şimdi ne yapacak? Avrupa'da oynayabilecek mi?

Medipol Başakşehir'ın yıldız oyuncusu Arda Turan'a Profesyonel Disiplin Kurulu'ndan tarihi bir ceza geldi.

Ligin 32. haftasında oynanan Başakşehir-Sivasspor maçında takımının golü yemesinden sonra yaşanan bir pozisyonda yan hakem Erdinç Sezertam'ın takımının aleyhine karar vermesinden sonra adeta çılgına dönen Arda, Sezertam'ı sert şekilde ittirmiş, ardından hakem Yaşar Kemal Uğurlu'ya da sert tepki göstermişti.

PFDK ise Arda Turan'a hakeme saldırıdan 10, tehditten 3 ve hakaretten de 3 maç ceza verdi. Milli futbolcu toplamda 16 maç ceza almış oldu.

PFDK'dan Arda Turan'a rekor ceza!

Bu cezanın ardından herkesin merak ettiği bir diğer konu da alınan cezanın başka bir ülkede geçerli olup olmayacağı...

Fanatik'a konuşan Spor Hukukçusu Emin Özkurt, bu soruyu yanıtladı;

"Bu karar makul, yerinde ve hukuki bir karardır."

"Her ne kadar Arda Turan, hakeme yönelik hareketi nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 36 (sportmenliğe aykırı hareket) ve 41 (hakaret ve tehdit) maddelerinden sevk edilse de, PFDK bu sevk maddeleriyle bağlı değildi ve yerinde bir değerlendirme yaptı."

"PFDK bugünkü toplantısında Arda Turan’a 41 (hakaret ve tehdit) madde kapsamında müsabaka hakemine yönelik hem hakaret hem de tehditten 3’er maç resmi müsabakadan men cezası vermiştir."

"Daha çarpıcı olan nokta ise Arda Turan, fiziksel hareketinden dolayı 36. Maddeden (sportmenliğe aykırı hareket) sevk edilmiş olmasına rağmen, PFDK fiziksel hareketi 44. Madde (saldırı) kapsamında değerlendirmiş ve Arda Turan’a 10 maç resmi müsabakadan men cezası vermiştir."

"Anılan madde 10 ila 15 maç arası ceza öngörmekte olup PFDK cezayı en alt sınırdan vermiştir."

Arda Turan

Peki Arda’nın sözleşmesi bu ceza nedeniyle kulübü tarafından haklı nedenle fesih olunabilir mi?

"Futbol Disiplin Talimatı’nın 95. Maddesinde müsabakadan men cezalarının infazına yönelik hükümler yer almaktadır."

"3 ay ve daha az süreli müsabakalardan men cezaları, resmi müsabaka adedi ile ifade edilir."

"Yani Arda Turan’ın aldığı cezalar ayrı ayrı değerlendirilmiş ve 3 ayı geçmemektedir."

"Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı 27/1 (b) bendi uyarınca, futbolcunun en az altı ay müddetle kesinleşmiş müsabakadan men cezası almış olması sözleşmenin fesih için haklı neden teşkil eder."

"Bu iki maddeyi birlikte değerlendirecek olursak Arda Turan’ın sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmesi riski bulunmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz."

Arda Turan'a verilen ceza sosyal medyayı salladı

"Bir diğer konu ise Arda Turan’ın yurt dışına transferi halinde cezasının devam edip etmeyeceğidir."

"FIFA’nın yayınlamış olduğu Regulations on the Status and Transfer of Players (Oyuncuların Statüsü ve Transferleri Hakkında Talimat) incelendiğinde, Disiplin Cezalarının İnfazı başlıklı 12. Madde bize aradığımız cevabı vermektedir."

"Normalde uluslararası transfere konu bir oyuncunun eski federasyonunda 4 maçtan fazla ceza alıp bu cezasını çekmemesi halinde, bu durum transfer esnasında yeni federasyona bildirilir. Fakat kalan cezanın yeni federasyonda çekilebilmesi için FIFA Disiplin Komitesi’nin karar alması gerekmektedir."

"FIFA Disiplin Komitesi cezanın evrensel düzeyde etkili olması yönünde karar vermezse, Arda Turan’ın yurt dışına transferi halinde futbol oynamasına engel bir durumu söz konusu olmayacaktır."

"Böylece Arda Turan toplamda 16 maç ceza verilmiş olup bu karara karşı 7 gün içerisnde TFF Tahkim Kurulu’na itirazda bulunulabilecektir."

Arda Turan'a verilen ceza Engin Baytar'a bile verilmemişti

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER