SÜPER LİG

Süper Lig ne zaman başlıyor? Tarih belli oldu

Koronavirüs salgını nedeniyle Süper Lig süresiz olarak ertelenmişti. Herkes 'Süper Lig ne zaman başlayacak?' sorusunun cevabını merak ediyordu. TFF Başkanı Nihat Özdemir Süper Lig'in başlayacağı tarihi açıkladı.

Süper Lig ne zaman başlıyor? Tarih belli oldu

Korona virüs nedeniyle ara verilen Türkiye futbol liglerinde 2019-2020 sezonunun akıbeti netlik kazanıyor. Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile kritik bir toplantı yapan TFF Başkanı Özdemir açıklama yapıyor.

Şimdilik olmak kaydıyla, ertelenen tüm profesyonel liglerimiz ve amatör liglerimizi 12-13 ve 14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık.
İşte Nihat Özdemir'in açıklamalarından bazı satır başları...

- İnsanlık tarihinin zorlu süreçlerinden bir tanesinden geçiyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bu yolda çok doğru ilerliyoruz. 5 ay geçmesine halen corona virüsü etkisini sürdürüyor. Bu süreci birlikte ve beraberlikle en az kayıpla atlatmaya çalışıyoruz. Tedbirlerden vazgeçmeden yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Yaşanan bu süreçten Türk futbolu da haliyle etkilendi.

''Müsabaka evresini en kısa sürede kulüplerimize bildireceğiz''

- Türkiye'de 11 Mart'ta ilk vakanın görünmesinin ardından maçları seyircisiz oynattık. İlk ölüm vakasından sonra da ligleri erteledik. Önlemler konusunda her adımı attık. TFF olarak virüse karşı kararlı mücadelemizde büyük bir yol aldık. Devletimizin kararlarına hep uyduk. Futbolun oynanabilmesi için bir protokol hazırladık. Müsabaka evresini en kısa sürede kulüplerimize bildireceğiz.

''UEFA ve FIFA ile görüşmeler yaptık''

- Devletimizin kararlarına harfiyen uyduğumuz gibi futbola dönüş için sağlık kurulumuz önemli bir çalışma hazırladı. Futbolun bu krizden en az şekilde etkilenemsi için gerekeni yaptık ev yapmaya devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanı ile, Bilim Kurulu ile görüşmeler yaptık. Süreci sürekli değerlendirdik. UEFA ve FIFA ile görüşmeler yaptık. 

''12-13 ve 14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık''

- Şimdilik olmak kaydıyla, ertelenen tüm profesyonel liglerimiz ve amatör liglerimizi 12-13 ve 14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık. İnşallah liglerimizi en güzel şekilde Temmuz ayında sonlandıracağız. Ligleri başlatabilirsek 26 Temmuz'da bitirmeyi planlıyoruz. Kalan 8 haftanın 7'sini hafta sonu, 1 haftayı ie hafta arası oynatacağız. Kalan maçlar da seyircisiz oynanacak. Ağustos ayı sonunda da UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'ne ev sahipliği yapacağız.

''Bilim Kurulu ile istişare edeceğiz''

- Elimizde 10 ayrı senaryo var. Bilim Kurulu ve Sağlık Kurulu ile görüşüp, onlardan gelen bilgilerle yolumuza devam edeceğiz. Ligi başlatacağız. Bütün yol haritamız, bu ölçüde devam edecek. Kendi başımıza karar almıyoruz. Sağlık Kurulu ile değerlendiriyoruz. Müsabakaların hangi şartlarda oynanması gerektiğini Bilim Kurulu ile istişare edeceğiz. Bilim Kurulu bu çalışmaları yürütürken, biz de kulüplerimizi temsil eden Kulüpler Birliği Vakfı ve dernekleriyle çalışmalarımızı başlatacağız.

''Hiçbir virüse meydanı bırakmayacağız''

- Evet, Ankaragücü'nde koronavirüse rastlanmıştır. Kendi başımıza karar alarak yola devam etmek istemiyoruz. Futbolun nasıl oynanacağına dair bilgileri bülten halinde kamuoyu ve kulüplerle paylaşacağız. Hiçbir virüse meydanı bırakmayacağımızı belirterek hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Alacağımız önlemlere rağmen bir kişide corona virüsü rastlanırsa o gün durumu bakanlıkla değerlendirip ona göre bir yol haritası belirleyeceğiz.

Soru: Bir takımda 8-10 oyuncuda pozitif çıkarsa ligi durdurur musunuz? Nihat Özdemir: Bizim öyle bir planımız yok ama inşallah böyle bir şey de yaşanmaz. Her tedbire rağmen pozitif vaka çıkarsa Sağlık Bakanlığı ile görüşüp ona göre karar vereceğiz. Ligi yeniden durdurma gibi bir planımız yok. Yeni sistemde maçların nasıl oynanacağına yönelik bir protokol yayınladığımızda, kulüplerimiz buna uyarsa, bir sorun çıkmayacaktır ve yolumuza devam ederiz. Olur da yine birisine virüs bulaşırsa tekrar değerlendiririz.

''Yolumuza beIN SPORTS ile devam etmek istiyoruz''

UEFA ve FIFA ile devamlı görüşmelerdeyiz. Onların önümüzdeki ödeyeceği bedeller var. Milli takım ve milli takımlara oyuncu gönderen takımlar açısından. Bu ödemelerin öne çekilmesini istedik. Onlar da bunları ellerinden geldikçe öne çalışmaktadırlar. Her şirket gibi yayıncı kuruluş da gelir kaybına uğramıştır. Bunun için beIN Sports'un sezon sonuna kadar 588 milyon TL gibi bir ödeme var. Bununla ilgili görüşme var. Onlar da ligin başlamasını istiyorlar. Görüşmelerimiz devam ediyor. Ligler başlarsa onlar da ödemelere hız verecek. Yolumuza beIN SPORTS ile devam etmek istiyoruz.

''Yeni harcama limitleri için Lisans Kurulumuz çalışıyor''

Reklam gelirleri, maç günü gelirleri. Sponsor destekleri. Bunlar azaldı. Lisans kurulumuz çalışmalara başlayacak ve yeni harcama limitlerini ilan edeceğiz. Harcama limitleri konusunda çalışmalar devam ediyor. Virüsten dolayı kulüplerin geliri azalıyor. Reklam gelirleri yok, maçlar bundan sonra da seyircisiz oynanacak, sponsorlar azalıyor. Yeni harcama limitleri için Lisans Kurulumuz çalışıyor.

''Kulüplere para yolladık''

- Geçen hafta milli takımlara oyuncu veren kulüplere dağıtılmak üzere bize para gönderildi. Biz de vakit kaybetmeden bunu tüm kulüplerimize yolladık. Böyle yardımlar geldikçe biz de beklemeden kulüplerimize bu paraları yollayacağız.

''UEFA bizden 25 Mayıs 2021'de liglerin bitmesini istiyor''

11 Haziran 2021'de de EURO 2020 başlayacak. UEFA bizden 25 Mayıs 2021'de liglerin bitmesini istiyor. Bunları düşünerek ne kadar ara vereceğimizin hesabını kitabını yapıp karar vereceğiz. Kulüpler ile devamlı görüşme halindeyiz.

''Herkes kendi stadında oynayacak''

Tek şehirde maçları oynatmak asla gündemimize gelmedi. Yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde, Süper Lig'de neredeyse 18 takımın 13-14'ü liglerin oynanmasını istiyor. 1. Lig'de ise 18 takımın 11'i ligin oynanarak tamamlanmasını istiyor.

TREND HABERLER
Yorumlar 5 yorum
TREND HABERLER