BASKETBOL

Anadolu Efes'in yeni transferi için doping şoku

İsrail Anti Doping Enstitüsü, Türkiye’ye Anadolu Efes’in yeni transferi Sonny Weems’in cezalı olması gerektiğini belirten bir mektup gönderdi.

Anadolu Efes'in yeni transferi için doping şoku

Anadolu Efes‘in yeni transferi Sonny Weems’e İsrail Doping Kurulu tarafından verilen ceza ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor.

Önceki gün, İsrailli yayın organı Walla‘dan Arale Weisberg’in haberine göre İsrail Doping Kurulu 4 yıl spordan men cezası verdiği Sonny Weems’in çarptırıldığı cezayı çekmesi için FIBA ve WADA’yla temas halinde olduğu açıklanmıştı.

Bugün (26 Şubat) ise yine Weisberg‘in yaptığı habere göre, İsrail Doping Kurulu, bir adım daha attı ve Türkiye’deki doping kuruluna başvuru yaparak Weems’in dört yıl boyunca spordan men edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca yapılan başvuruda WADA kurallarına göre bir ülkenin aldığı karara diğer tüm üyelerin uyma zorunluluğu bulunduğu belirtildi. Her ne kadar bu kurala özel bir şirket olarak yönetilen EuroLeague dahil olmasa da FIBA organizasyonları ve yerel federasyonlar, WADA kurallarına tabi olarak yönetiliyor.



İlaç Tüzüğü 10.12 numaralı maddeye göre, “bir sporcu veya başka bir kişi ceza almışsa; profesyonel bir lig, uluslararası ve yerel düzeyde hiçbir etkinlik, organizasyon veya spor müsabakasında yer alamıyor.”

Öte yandan yine aynı habere göre, geçtiğimiz yıl Ocak ayında yapılan testlerin neticesinde Maccabi Tel Aviv ile oyuncu arasındaki duruma dair ayrıntılar da ortaya çıktı. Takım sahibi David Federman, o dönemde İsrail Doping Kurulu’nu uyararak Weems ve Victor Rudd gibi bazı oyuncularının kural dışı maddeler kullanmasından şüphelendiğini kabul etmişti.

Genelde maçlardan hemen sonra sporculardan örnek alınıyor. Ancak söz konusu olayda örnekler, bir müsabakadan bağımsız olarak alınmak istenmiş ve yasaklı madde olarak bilinen maddelerin incelenmesi talep edilmişti.

Weems ise WADA tüzüğü uyarınca testleri vermediği iddiasıyla suçlu bulunmuştu. Weems’in iddiası ise daha farklı. Amerikalı oyuncu, sekiz kez test vermeye çalıştığını ancak vücudundaki idrarın fazla ince olduğunu ve laboratuar analizi için uluslararası standardı karşılamadığını belirtti. Daha sonrasında ise temsilci kurul teste girmemesi hâlinde suçlu bulunacağını belirttiği hâlde Weems tekrar teste girmeyi reddetti.

Weems’in yanı sıra o dönemde Victor Rudd ve Gal Mekel de testlerden geçtiler ve kurul başkanı Profesör Shaul Schreiber’a göre bu oyuncuların testleri olması gerektiği şekilde alındı. Ayrıca Schreiber, her yıl yapılan yüzlerce test neticesinde yalnızca “doping maddesi kullanan” örneklerin açıklandığını belirtti.

Weems’in THY Avrupa Ligi lisansı hala çıkmadı : Eurohoops kaynaklarının aldığı bilgiye göre Anadolu Efes henüz Sonny Weems için gerekli belgeleri göndermediği için oyuncunun EuroLeague lisansı çıkmış değil.

İsrail Anti-Doping Kurulu’nun Anadolu Efes‘e transferi sonrası Weems’e verdiği cezanın uluslararası geçerliliği için itiraz etmesinin ardından ekibimiz Amerikalı oyuncusunun EuroLeague’e kaydedilmesi için işlemlere henüz başlamadı.

Anadolu Efes‘in belgeleri göndermek için 28 Şubat 2018’e kadar zamanı bulunuyor. Kulüplerin bir oyuncunun EuroLeague’e kaydı için organizasyona gönderdiği “temiz kağıdı” her oyuncu için ayrı olarak FIBA/WADA’ya gönderiliyor.

Mevcut bilgilere rağmen oyuncunun EuroLeague’de oynayıp oynayamayacağı hala belli değil

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER