FUTBOL

Irkçılığın gölgesinde Almanya'nın EURO 2024 hazırlığı

Almanya EURO 2024 adaylığı şansının etkilenmemesi için ülkedeki ırkçılık ve ayrımcılık vakalarının üstünü kapatmaya çalışıyor.

Irkçılığın gölgesinde Almanya'nın EURO 2024 hazırlığı - Sayfa 1

Almanya Futbol Federasyonu (DFB) ırkçılık suçlamaları gölgesinde 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) için adaylık başvurusunun sonucunu bekliyor. "IRKÇILIK GÜNDEMDE KALMASIN" ÇABASI EURO 2024'e ev sahipliği için Türkiye ile yarışan Almanya, şansının etkilenmemesi için ülkedeki ırkçılık ve ayrımcılık vakalarının gündemde kalmamasını istiyor.

Irkçılığın gölgesinde Almanya'nın EURO 2024 hazırlığı - Sayfa 2

Rusya'da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası'ndan önce ve sonrasında Almanya Milli Takımı’nın başarılı futbolcuları Mesut Özil ve takım arkadaşı İlkay Gündoğan linç kampanyasına maruz kaldı.

Irkçılığın gölgesinde Almanya'nın EURO 2024 hazırlığı - Sayfa 3

DFB, kamuoyundan yapılan ırkçı ve ayrımcı saldırılara karşı iki futbolcusunu korumaması dikkati çekti. Bu süreçte Özil'e yönelik en büyük baskı kendisine "tarafını seç" imalarında bulunan DFB Başkanı Reinhard Grindel'den geldi. Milli takımdan ayrılma gerekçesinde Grindel'i doğrudan eleştiren Mesut Özil, "Grindel ve onun destekçilerinin gözünde kazandığımızda Alman, kaybettiğimizde göçmenim." ifadesini kullanarak ülkedeki ırkçılık konusuna vurgu yaptı.

Irkçılığın gölgesinde Almanya'nın EURO 2024 hazırlığı - Sayfa 4

MESUT ÖZİL MİLLİ TAKIMDAN AYRILMAK ZORUNDA KALDI Bunun sonucunda Mesut Özil, Almanya Milli Takımı'ndan ayrılmak zorunda kaldı. Türk asıllı futbolcunun tutumu ülkede yaşayan göçmenlere de cesaret verdi. Göçmenler bunun üzerine Almanya’da uğradıkları ırkçı ve ayrımcı tutumları #meTwo etiketiyle sosyal medyadan paylaştı. EURO 2024 için karar verilecek tarih yaklaştıkça Alman basını, Mesut Özil'in maruz kaldığı olayı ve göçmenler tarafından başlatılan #meTwo paylaşımlara yer vermeyi bıraktı.