YEREL HABER

Türkiye atçılıkta hedefini büyüttü

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'yi 1 numaralı ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye atçılıkta hedefini büyüttü
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, atçılıkta Avrupa'da üçüncü sırada gösterilen Türkiye'yi 1 numaralı ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini bildirdi.  
 
 
İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda 26 Haziran Pazar günü koşulacak 85. Gazi Koşusu öncesinde Çırağan Sarayı'nda balo düzenlendi. Türkiye Jokey Kulübü Başkanı (TJK) Ömer Faruk Girgin ve TJK Genel Sekreteri Uğur Alp Atan ile eşleri, konukları kapıda karşıladı.

 
Baloya, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, Beşiktaş Kulübü'nün eski yöneticilerinden Murat Aksu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002 yılında tarımsal hasıla bakımından dünyada 11. sırada bulunduğunu, bugün ise 7'inci sıraya yükseldiğini belirterek, diğer sektörlerde olduğu gibi dönemlerinde tarım sektörünün de büyük gelişme sağladığını, geçen yıl gıda ve tarım ihracatının 12 milyar 700 milyon doları bulduğunu söyledi.

Atçılığın da tarım sektörünün önemli bir faaliyeti olduğunu ifade eden Eker, ''Biz bunu böyle bildik. Görevimiz süresince de değerini bulması için atçımızla ilgili, toplumda yanlış olarak bilinen bir çok eksiği düzeltmek için çaba sarf ettik. Özellikle son 6-7 yıl içinde atçılıkla ilgili yaptığımız düzenlemeler Cumhuriyet tarihinde yapılanlardan katbe kat fazladır'' dedi.

Müşterek bahis kabul etme yetkisinin TJK'ya dönemlerinde verildiğini, çıkardıkları kanunlarla bakanlıklarına tahsis edilmiş olan arazilerin TJK'ya bedelsiz olarak kullanılmasını sağlayan düzenlemenin yapıldığını, yine jokey yardım sandığıyla ilgili düzenlemenin dönemlerinde gerçekleştirildiğini kaydeden, şöyle devam etti:

''32 yıldır Tarım Bakanlığında çalışıyorum. Görev sürem içinde 24 yıl çeşitli kademelerde bürokrat olarak çalıştım. 14 Tarım Bakanıyla çalıştım. Her biriyle 1 görevde bulundum. Genel Müdür olarak, uzman olarak çeşitli kademelerde idareci olarak çalıştım. Tüm bu dönemlerin içinde bilebildiğim hiç bir dönemde Bakanlık, sektörle bu kadar yakın, bu kadar ortak hedeflere kilitlenmiş olarak çalışmadı. Bunu bilerek yaptık. Bu bir tercih, bilerek yapılan bir uygulama. Bu atçılık sektörünün gelişmesine verdiğimiz önemden kaynaklanıyor.''

Atçılıkla ilgili gelirlerin katlanarak büyüdüğünü dile getiren Eker, dünyada atçılığın ekonomik krizlerden olumsuz şekilde etkilenirken kendilerinin ise yatırımları artırdığını, hipodromları modern hale getirdiklerini ve halen yatırımların sürdüğünü ifade etti. Eker, sektör için orta vadeli hedefler belirlediklerini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Nasıl ki tarım sektörünü dünyada 11. sıradan, 7'inci sıraya getirdik ve 3-4 yıl içinde burada tutmayı başarmışsak, Avrupa'da 3'üncü olan atçılığımızı da birinci sıraya yükseltmeyi hedefliyoruz. Çünkü atçılık bizden öğrenilen bir faaliyettir. Bunu yapmamamız için hiç bir neden yok. İradeye, kararlılığa, istikrara ihtiyaç var. Biz de bunların hepsine sahibiz. Bundan sonra da, bu yolla istikrarlı adımlarla yürümeye devam edeceğiz.

Ben bu duygularla Pazar günü yapılacak Gazi Koşusu atçılık sektörü için dönüm noktası olmasını diliyorum. Atların ayakları düz bassın!''

TJK Başkanı Ömer Faruk Girgin de, 85'inci kez gerçekleştirilecek koşunun Türkiye'nin en prestijli at yarışı koşusu olduğunu belirtti. Gala gecelerinin de geleneksel koşunun önemli bir parçası olduğunu ifade eden Girgin, ''85 yıldır, Dünya ekonomik buhranı, 2. Dünya Savaşı, Türkiye'nin geçirdiği çalkantılı dönemlerde dahi bu koşu yapıldı. 85'incisini düzenlemek bize nasip oldu. Türkiye'nin 185'inci, 285. koşuyu da gerçekleştirmesini diliyorum'' dedi.

Gazi Koşusu'nu kazanmanın Türkiye'deki tüm at sahiplerinin hayali olduğunu ifade eden Girgin, ''Basında hep maddi yönü ön plana çıkartılıyor, ama atçılar yarışın manevi boyutu çok daha önemli. Herkes bu yarışı kazanmak ister'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin atçılıkta büyük mesafe kat ettiğini, Avrupa'da ilk 3-4'te, dünyada ilk 7-8 arasında bulunduğunu dile getiren Girgin, Tarım Bakanı Mehdi Eker'e de katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Gecede koşuya katılacak 18'i erkek 4'ü dişi 22 tay, slayt gösterisiyle konuklara tanıtıldı.

Ünlü pop şarkıcısı Hadise ile Vals Orkestrası konuklara müzik dinletisi verdi.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER