SÜPER LİG

Seyretmeden maç anlatmak

Bir maç spikerinin, sahada olmadan televizyon başında da anlatım yaptığına şahit olmuşuzdur. Peki radyodan dinleyerek başka bir radyoya anlatım yaparsa ve o anda elektrikler kesilirse ne olur dersiniz?

Seyretmeden maç anlatmak

Ünlü maç spikeri Emre Tilev, Fitbol dergisinde başından geçen ilginç bir olayı paylaşmış. Hikayeyi dinleyince meslekte tecrübeli olmanın durumu kurtarma konusunda ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlayacaksınız. 

KURAL HATASINI HAKEM DEĞİL SPİKER FARK ETTİ

Hikaye Emre Tilev'in özel bir radyo kanalında maç yayını yaptığı bir anda başlıyor. Fenerbahçe-Çaykur Rizespor maçında hakem Rizespor'lu Gustavo Victoria'ya ikinci sarı kartı gösterdiği halde kırmızı kartı göstermiyor. Bu kural hatası nedeniyle maç TFF tarafından iptal edilirken hakem hatası nedeniyle tekrarına karar veriliyor. Bu gelişmeleri canlı yayında hakemin kural hatasına yaptığına kadar anlatan Emre Tilev, sponsorun isteği ile tekrarı yapılacak maçın anlatımında görev alıyor. 

KABUS BAŞLIYOR

Maçın tekra günü ilk maçı veren yayıncı kuruluş ikinci maçı canlı olarak vermiyor. Karşılaşmaya dakikalar kala anlaşılan bu durum üzerine kısa süreli panik yaşanırken Emre Tilev TRT'den dinleyerek maçı anlatmaya karar veriyor.  

İşte o dakikadan sonra olanları Tilev şöyle anlatıyor;

"Stüdyoda kulaklığımdan ÜRT spikeri abimizin sesi, mikrofonda ben ve ondan dinleyerek radyo frekansında maçın heyecanı. Farklı vümleler, görüntüsüz ve yayını yapmak adına büyük çabayla her şey yolunda...

Sonra büyük bir gürüldü, elektrikler kesildi. Ana jeneratöre bağlı olan yayın akıyor, lakin kulağımda farklı hattan gelen radyo yayını gitti... TRT'siz kaldım. Nasıl olacak? ne konuşulacak? neler yaşanacak?

Elektrik sistemi kurgulanana kadar hiç bir şey dinlemeden, görmeden maç anlattım. Zaten yaptığım işti. Sessizliğimde ben hep kendi dendime maç anlatırdım. Kafamda olan hayali maçlar...

Bir müddet böyle bir maç oldu. Önemli olan yayının kurtulmasıydı. Zaten 3-4 dakika sonra her şey düzeldi. Renkli dünyamın en heyecan verici gecesi tamamlanırken bu bir daha tekrar etmez diye düşünüyordum."

İKİNCİ ŞOK

Emre Tilev daha sonra başka bir radyoda maç sunmaya devam ettiği anlatarak patron tarafından bir gün alel acili şirkete çağırıldığını söylüyor. Beşiktaş Avrupa Kupası maçında Sevilla ile oynayacağı gece takımlar canlı yayın konusunda anlaşamamış, yayının sadece radyodan yapılacağı duyurulmuş. Yayın yönetmeni de pasapor sorunu nedeniyle İspanya'ya gidemeyince maça yarım saat kala ikinci bir kriz yaşanmış. 

TRT'yi dinleyerek maç anlatma teklifini yeni patronuna da yapan Emre Tilev bundan sonra olan gelişmeleri de şöyle anlatıyor;

"TRT'yi kulaklığımla dinleyerek maçı sorunsuz bir şekilde anlattım. Tek sıkıntı Beşiktaş'ın yenilmesiydi. Şaşkınlık arasında evimin yolunu tutarken alkışlar tebrikler yine benimleydi. Ertesi sabah telefonum çaldı, arayan İlhan Abi, benden bir gazete alıp okumamı istedi. Bakkala gittim, bakkal şaşkın şaşkın yüzüme baktı. Abi, Sen daha dün İspanya'daydın ne zaman geldi?  Uçak size özel mi? dedi. Gülümsedim. Sayfayı açtım. "Türkiye maçı x radyodan dinledi. Harika anlatımdı. TRT anlatımı sıkıntılıydı" yazıyordu. Oysa ben, neyi öğrendiysem TRT farkıyla öğrenmiştim. Dün de öbür gün de"

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER