FUTBOL

Hollandalılarla başarı gelmiyor

Kariyerleri başarılarla dolu hollandalı futbol adamları, söz konusu türk takımları olduğunda sınıfta kalıyor. istanbulspor’da leo beenhakker, galatasaray’da frank rijkaard’ın da aralarında bulunduğu isimlere ek olarak, bir dönem fenerbahçe’de hüsrana uğrayan hiddink, şimdi de (a) milli...

Hollandalılarla başarı gelmiyor - Sayfa 1

Kariyerleri başarılarla dolu Hollandalı futbol adamları, söz konusu Türk takımları olduğunda sınıfta kalıyor. İstanbulspor’da Leo Beenhakker, Galatasaray’da Frank Rijkaard’ın da aralarında bulunduğu isimlere ek olarak, bir dönem Fenerbahçe’de hüsrana uğrayan Hiddink, şimdi de (A) Milli Takım’daki performansıyla eleştiriliyor.

Hollandalılarla başarı gelmiyor - Sayfa 2

BEENHAKKER Ülkesinde Ajax ve Feyenoord’u çalıştıran Leo Beenhakker, daha sonra Real Madrid, Real Zaragoza gibi prestijli kulüplerde de görev yaparak ününe ün kattı. 1995-1996 sezonunda İstanbulspor’un başına geçen Beenhakker, burada mayayı tutturamayınca, Ajax’dan İstanbulspor’a gelirken yanında getirdiği futbolcular Peter van Vossen ve Johan van den Brom ile birlikte, geldiği gibi geri gönderildi. Beenhakker, İstanbulspor’da sadece 9 maçta takımın başında yer aldı. 2006 Dünya Kupası elemelerinde Trinidad Tobago’yu çalıştıran Beenhakker, buradaki performansıyla beğeni topladı. Daha sonra Polonya Milli Takımı’nın başına geçen Beenhakker, ardından Feyenoord’a geçti.

Hollandalılarla başarı gelmiyor - Sayfa 3

RİJKAARD SONUNU GETİREMEDİ Oyunculuk kariyerine son verdikten sonra Hollanda Milli Takımı’nda Guus Hiddink’in yardımcılığına getirilen Frank Rijkaard, Hiddink görevi bırakınca takımın başına geçti. Rijkaard, özellikle 2000 yılındaki Avrupa Futbol Şampiyonası’nda oynattığı futbolla takdir kazandı, ancak Hollanda’nın penaltılarla İtalya’ya elenmesinin ardından görevinden istifa etti. 2001-02 sezonunda Sparta Rotterdam’ı çalıştıran ve takımı ikinci lige düşüren Rijkaard, 2003’te Barcelona’nın başına getirildi. Hollanda ekolünü başarıyla uygulayan Rijkaard, Barcelona’da 2 kez La Liga, 1 kez Şampiyonlar Ligi ve 1 kez İspanya Süper Kupası şampiyonluğu kazandı.

Hollandalılarla başarı gelmiyor - Sayfa 4

Rijkaard, 2008 yılında Barcelona’dan ayrıldı ve 5 Haziran 2009’da Galatasaray ile iki yıllığına anlaştı. Galatasaray, Rijkaard’ın ilk yılında UEFA Avrupa Ligi ön eleme turlarında sırasıyla Tobol, Maccabi Netanya ve Levadia Tallin’i eleyerek gruplara kaldı. UEFA Avrupa Ligi’nde grup maçlarını 13 puanla lider tamamlayan Galatasaray, 2. turda İspanya’nın Atletico Madrid takımıyla eşleşti. Deplasmanda 1-1’lik skorla avantaj sağlayan sarı-kırmızılılar, sahasındaki maçta rakibine 2-1 yenilerek elendi. O sezon Türkiye Kupası çeyrek finalinde Antalyaspor’a elenen Galatasaray, ilk yarısını 2. sırada tamamladığı ligde de 3. oldu. Yeni umutlarla başlangıç yapılan 2010-2011 sezonunda durum iyice kötüleşti.