FENERBAHÇE

Hasan Ali'nin kırmızı kartına özel rapor iddiası

Süper Lig'in 14. haftasında Gaziantepspor deplasmanında Hasan Ali Kaldırım'ın kırmızı kart görmesinin üzerinden 10 günden fazla geçse de tartışmalar devam ediyor.

Hasan Ali'nin kırmızı kartına özel rapor iddiası

Fenerbahçeli Hasan Ali Kaldırım'ın Gaziantepspor deplasmanında gördüğü kırmızı kartın yankıları sürüyor.

Spor kamuoyunun gündeminden henüz düşmeyen olay 6 Aralık’ta Kamil Ocak Stadı’nda yaşanmıştı. Gaziantepspor-Fenerbahçe maçının 30. dakikasında rakibi Larsson’a orta sahada sert giren Hasan Ali Kaldırım direkt kırmızı kart görmüştü.

PFDK Hasan Ali Kaldırım'a acımadı

Hakem Serkan Tokat’ın pozisyonu, “Ciddi faul mü yoksa son adamın yaptığı faul olarak mı?” değerlendirdiği kafalarda soru işareti bırakmış, maçın akşamında spor programlarında, ‘bariz gol şansını son adam olarak engellemek’ sebebiyle Serkan Tokat’ın Hasan Ali’yi attığı yönünde bir kanı oluşmuştu. Çeşitli programdaki yorumcular ‘ciddi faul’ gerekçesiyle ihraç edilmesi durumunda kırmızının doğru olduğu konusunda birleşmişlerdi.

Ertesi gün de Serkan Tokat’ın yazdığı maç raporunda hareketi, ‘ciddi faul’ olarak yazdığı ortaya çıktı. Fenerbahçe Kulübü ise 8 Aralık’ta sert bir açıklama yaptı. Sarı-Lacivertliler süreci anlatırken, Serkan Tokat ve yardımcılarının akşam televizyonlarda yapılan yorumlara göre raporu yazdığını iddia etti. Aynı zamanda Tokat’a yüksek not (8.5) veren gözlemci Adnan Şeker’in de ‘hakem-gözlemci ilişkisi bozulmasın’ düşüncesiyle hareket ettiği ileri sürüldü.

Fenerbahçe maçında sahaya taş yağdı!

10 Aralık’ta PFDK açıkladı

Tüm bu gelişmeler sonrasında Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), 10 Aralık’ta kararı açıkladı, “Hasan Ali Kaldırım’ın rakip takım sporcusuna yönelik ciddi faulü nedeniyle 2 resmi müsabakadan men ile cezalandırılmasına karar verilmiştir” denildi. Kamuoyundaki tüm iddialara ve Fenerbahçe’nin geniş açıklamasına rağmen Merkez Hakem Kurulu (MHK) süreç boyunca sessiz kaldı. Tahkim Kurulu ise Türkiye Kupası’ndaki Tuzlaspor maçından önce Hasan Ali’nin cezasından 1 maçlık bölümün ertelendiğini açıkladı.

15 saatte rapor yazabilir

Lig maçlarının ardından gözlemciler müsabakadan bir gün sonra saat 16.00’ya kadar hakemle ilgili performans raporunu TFF sitesindeki maile şifreli atıyor. FYS adı verilen sistemde herkesin ayrı bir şifresi var. Yine de mail atılmadan önce raporla ilgili o gün sabah 10.00’a kadar MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu’na, Hakem Atama Komisyonu’na ve MHK üyeleri Erdal Güleç ile Sadettin Gürer’e bilgi veriliyor.

Hasan Ali'nin kırmızı kartında şantaj iddiası!

FYS sistemi

Hakemler de şifreli sistem üzerinden rapor hazırlayıp mail atıyor. Hakemler raporlarını TFF’nin FYS sistemine maçtan bir sonraki gün saat 12.00’ye kadar gönderiyor. Raporda skor, golü atan oyuncu, golün kafayla mı yoksa ayakla mı atıldığı, ihraç edilen ve sarı kart gören oyuncuların forma numarası ile atılma nedeni gibi bilgiler yer alıyor.

Bu bilgiler özel bir kodlamayla sistemde yer alıyor. Yani Gaziantepspor-Fenerbahçe maçının 21.00’de bittiği göz önünde bulundurulursa, ertesi gün öğlen 12.00’ye kadar hakemlerin rapor yazmak için tam 15 saati vardı.

Fenerbahçe UEFA sorununu çözüyor

Mustafa Çulcu ne dedi?

MHK eski başkanı Mustafa Çulcu, Hürriyet Gazetesi’ndeki yazısında şu ifadeleri kullandı: “Üst düzey bir hakemin bazı maçlarda genç hakemlere veya ilave yardımcılar, 'Aman ha rapora şöyle yaz, aman ha bariz gol şansından değil ciddi faullü oyundan ihraç ettim diye yaz, sıkıntı olmasın' gibi sistemin esas çocukları adına mesajlar attığı, hatta bazı genç hakemleri MHK’ye empoze ettiği ve maç atamalarında etkili olduğu konusunda ciddi iddialar var. Yaşanan pek çok sıkıntıda her dönemde nedense hep aynı isim karşımıza çıkıyor. Eğer isterlerse TFF ve MHK’ya o kişinin ismini veririm. Cep telefonundaki mesaj trafiğine bakarlar, her şeyi görürler. Hakemlik adına da büyük bir tehlikenin önünü kesmiş olurlar”

Benfica Fenerbahçeli oyuncunun peşinde

Peki şimdi ne olacak?

Konu kapandı olarak gözükse de MHK eski başkanı Mustafa Çulcu’nun iddiası ortalığı karıştırdı. Çulcu, Serkan Tokat’ın ekibindeki ilave yardımcı hakeme bir MHK yetkilisinin isteğiyle başka bir yardımcı hakemin SMS attığını ve “Kırmızı kartın gerekçesini bariz gol şansı değil, ciddi faul olarak yazın” tavsiyesi yaptığını belirtti.

Çulcu, Tokat’ın görüşünün ‘bariz gol şansı’ndan yana olmasına rağmen bu telkinle birlikte rapora ‘ciddi faul’ yazıldığını ifade etti. Böylelikle gözlemci ve hakemin raporundaki görüş ayrılığına da son verildiğini yazdı. Gözler bundan sonraki süreçte neler yaşanacağında. Mustafa Çulcu’nun son ifadelerinin ardından Fenerbahçe’nin açıklama yapıp yapmayacağı merak konusu. Yöneticilerin, TFF’ye çıkarma yapacağı da konuşuluyor.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER