DİĞER HABERLER

Dünyada ilk Türkiye'de tek! Hedef Ay Uzay Simülasyon Merkezi ile uzaya yolculuk zamanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Mayıs 2021'de açılan Çamlıca Kulesi, 369 metrelik uzunluğu, deniz seviyesinden 587 metrelik yüksekliğiyle Avrupa'nın en yüksek kulesi olma özelliğini taşımaktadır. Çamlıca Kulesi içerisinde yer alan Hedef Ay Uzay Simülasyon Merkezi ise ziyaretçilere gerçek bir uzay yolculuğu deneyimi yaşatmaktadır.

Dünyada ilk Türkiye'de tek! Hedef Ay Uzay Simülasyon Merkezi ile uzaya yolculuk zamanı

İstanbul Çamlıca Kulesi içerisinde yer alan Hedef Ay Uzay Simülasyon Merkezi ziyaretçilere gerçek bir uzay deneyimi yaşatmaktadır. Hedef ay, gelecek bir zaman diliminde Ay’a giderek eğlence, keşif, gelecek vizyonu içeren interaktif bir uzay macerasıyla dolu bir evren sunmaktadır. 3 yaş üstü her yaş grubuna hitap eden toplam 6 Modülden oluşan 6 kişilik gruplar halinde katılabildiğiniz, Ay’a yolculuk temalı bir aktivite olarak dikkat çekmektedir.

Ziyaretçilerin gelecek bir zaman diliminde Ay’a giderek bir macerayı yaşayacakları yolculuğun ilk adımı müze alanıdır. Müze alanı görevlisi rehberliğinde gezilmektedir. Müze alanında Uzay ve Havacılıkla ilgili ekipmanlar yer almaktadır. 

Roket maketleri, astronot kıyafetleri, Türksat 5A Uydusu’nun maketi, Türkiye’nin Havacılık Tarihi’nin zaman çizelgesi, dijital ekranda, uzay aracında görevli bir astronot yolculuğun amacı ve içeriği bu bölümde anlatılmaktadır.

Rota boyunca sağ ve solda bulunan ekranlarda misafirler bilgilendiriliyor.
Müze alanı gezisi sonunda müze alanı görevlisi eşliğinde Roket Simülatörü’ne binip kemerlerimizi bağlıyoruz ve heyecanlı uzay yolculuğumuz başlıyor.

Müze alanında bulunan Roket maketleri, daha önce kullanılmış gerçek roket parçalarının ölçeklendirilmesi ile yapılmıştır. Roketler gerçeğine oranla 1/10 ile 1/20 oranında küçültülmüştür.

Saturn V Roketi; 1960larda kullanılan, İnsan taşıyabilen, kullan-at model, ABD yapımı, insan taşıyabilen, kullan-at tipi roket Apollo ve Skylab programlarında 1967 – 1973 yılları arası kullanılmıştır. Alçak yer yörüngesinin ötesine insan taşımış tek fırlatma aracı 24 astronotu Ay’a götürmüştür.

S Vostok Roketi; Sovyet yapımı,insanlı uzay uçuşu programı için tasarlandı. İlk yapay uydu (Sputnik-1 ) ve ilk mürettebatlı uzay aracını (Vostok) fırlattı. 1980 yılında yakıt ikmali sırasında infilak etti. Falcon Heavy Roketi; günümüzün en güçlü operasyonel roketi, Yaklaşık 64 metrik ton (64.000 kg) ve yaklaşık 92 metre yüksekliğinde 18 Boeing-747’ye eşit 5 milyon pounddan fazla itme gücü üretir. Müze alanı camlı bölümde görülen astronot kıyafetleri, aslına uygun olarak üretilmiş replikalardır.

KEMERLERİNİZİ BAĞLAYIN!

Uzaya çıkış simülatörüne binen misafirler, uzayda geçirecekleri macera dolu yolculuklarına başlamak üzere, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssüne ulaşmak için eğlence, hareket ve heyecan dolu bir yolculuk yaşıyorlar. Misafirlerin uzaya çıkış yolculuklarının sonunda, ISS alanı görevlisi bir sonraki heyecanlı deneyimi yaşamalarına rehberlik etmek üzere misafirleri teslim alıyor.

Burası, Ay’a gidiş öncesi ulaşım açısından uydu olarak kullanılan, Alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü. Başka bir tabirle üzerinde yaşanabilen yapay bir uydu. KIBO modülü olan bu modül, bir araya getirilen modüllerin birleştirilmesiyle inşa edilmiş, ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyici dış iskelet ve güneş panellerinden meydana gelmektedir. Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünden bakıldığında çıplak gözle görülebilmektedir. Arzu eden misafirler İstasyondaki oval pencereden, Dünya’ya uzaydan bakmanın tadını çıkarabilirler, yörüngedeki Türksat 5A uydusunu da görebilirler. Uluslararası Uzay İstasyonu, Dünyanın yerçekiminden etkilenmektedir. Yerçekimi Dünya yüzeyinden daha az olmasına rağmen sıfır değildir. Fakat istasyon yörüngede devamlı hareket hâlinde olduğu için, yer çekimi merkezkaç kuvveti ile dengelenmektedir.

ISS istasyonundan ayrılan misafirler, Ay yüzeyinde kurulmuş üsse gitmeleri için hazırlanmış olan uzay aracı simülatörüne biniş yaparlar. Uzay aracı simülatörüne binen misafirler Ay üssüne ulaşmak için eğlenceli, hareketli ve heyecan dolu bir yolculuğun deneyimini yaşarlar. Misafirleri ay yüzeyine ulaştıran uzay aracı, aracın aya inişinden sonra bir sonraki heyecanlı deneyimi yaşamalarına rehberlik etmek üzere Ay üssü alan görevlileri tarafından teslim alınırlar.

Ay yüzeyinde bulunan bu Laboratuvar bölümüne gelen misafirleri ay üssü laboratuvarı görevlisi karşılıyor ve Laboratuvarda bulundukları sürece eşlik ederek üs hakkında bilgiler veriyor. Hologram aracılığıyla da TUA’da görevli astronot, misafirlere NZC-35 madeniyle alakalı bir sunum yapıyor. Artık Dünya’ya ortalama 384.403 km uzaklıktasınız ve Laboratuvar dışında Ay günü boyunca yüzey sıcaklığı ortalama 107 °C, Ay gecesi boyunca da ortalama -153 °C civarındadır. Misafirler, Laboratuvarda bulunan geniş ekrandan, ay yüzeyini gözlemleyerek çıplak gözle rahatlıkla görünebilen Ay yüzeyinde bulunan karanlık Ay düzlükleri ay denizini ve Ay dağlarını gözlemleyebiliyorlar. Ay’ın görünen yüzünde, içleri bazalt ile dolu olan kraterlerin çevresinde birçok dağ sırası arasındaki çalışma istasyonunu izlenebiliyorlar.

Misafirler, Maden arama aracına binerek Ay’ın keşfedilmemiş, öteki yüzüne doğru yola çıkıyorlar. Ay’ın yüzeyinden merkezine doğru diğer bölgeleri gezerek NZC-35 isimli madeni arama çalışması yapılan yolculuk iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım, maden bölgesine erişim, İkinci kısım ise uzay aracının içindeki tabletler aracılığıyla maden toplama makinalarını kontrol ederek toplana bilindiği kadar çok maden toplamaktır. Yolculuğun sona ermesinden sonra Ay Üssü: Maden İşleme Laboratuvarına geçiş yapmak için durulur. Maden arama alanı görevlisi bir sonraki aşama olan Maden İşleme Laboratuvarına geçiş için misafirlere eşlik eder.

Ay yüzeyinde bulunan maden işleme Laboratuvarına gelen misafirleri Maden İşleme laboratuvarı alan görevlisi karşılıyor. Elinde çıkarılan maden parçalarından bir parçayla misafirleri maden işleme Laboratuvarına götürüyor. Alan görevlisi elindeki madeni güç ünitesine yerleştirerek madenden elde edilen enerjiyle oyun konsollarına enerji sağlıyor. Misafirler meteor taşı vurma oyunu oynanarak puanlar toplanıyorlar. Bu arada misafirler isterlerse laboratuvarda bulunan geniş ekrandan Ay yüzeyinde olup bitenleri izleyebiliyorlar. Bu alandaki gezi bittikten sonra maden işleme laboratuvarı alanı görevlisi misafirleri Dünya’ya dönüş için Roket Simülatörü’ne bindirerek dünyaya dönüşlerini sağlıyor.

Ay yüzeyindeki Maden İşleme laboratuvarından, Dünya’ya dönüş simülatörüne binen misafirler eğlenceli, hareketli ve heyecanlı bir yolculukla Dünyaya iniş yapıyorlar. Dünya’da misafirleri çıkış alanı görevlisi karşılıyor ve oynanan oyunların puanlarını gösteren Puan Tablosu ’nu inceliyorlar. Hedef aydaki gezilerini büyük keyifle tamamlayan misafirleri çıkış için ihtiyaç duyulan bilgileri vererek asansöre yönleniyor.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER