ROPÖRTAJ

Çağdaş Atan'ın Beşiktaş pişmanlığı

Şimdilerde kendini emekliliğe ve antrenörlüğe hazırlayan Çağdaş Atan İnternetspor'un sorularını yanıtladı...

Çağdaş Atan'ın Beşiktaş pişmanlığı

İNTERNETSPOR-ÖZEL/ Türk ve Dünya futbolunda hak ettiği yerden uzaklarda ıssız bir gemi unutulmuşluğuyla seyrine nicedir devam eden İzmir'in Türk futboluna armağan ettiği yeteneklerden biriydi. Düzgün fiziği ve sert stili ile, sol ayaklı stoper ve solbek sıkıntısı kronikleşen futbolumuza umut oldu. Milli takıma kadar yükseldi. Beşiktaş ve Trabzonspor gibi iki büyükte oynamasına rağmen, küçüklüğünde hayalini süsleyen takımın Galatasaray olduğunu da saklamıyor. Beşiktaş'ta oynarken seyirciyle yaşadığı gerilim sonrası verdiği röportajda "BJK bu kafa ile 10 yıl şampiyon olamaz" cümlesinden hala pişmanlık duyuyor.  (BJK bu 10 yılda bir kez şampiyon olabildi) Bir başka pişmanlığı da bir Bursa - Altay maçında top toplayıcı çocuğa attığı tokat. O çocuğun gönlünü almadığı için bu pişmanlığı. Hatıralarında Trabzon'un ayrı bir yeri var. Trabzonspor seyircisini şöyle anlatıyor, "TS seyircisinden kaçmaz"   

Şimdilerde kendini emekliliğe ve antrenörlüğe hazırlayan Çağdaş Atan İnternetspor'un sorularını yanıtladı...

Futbola başladığınızda profesyonel kariyer hedefiniz neydi, ne kadarına ulaştınız? 

Kariyer hedefim daha en başında Avrupa’da oynamaktı. Oyun ve seyirci kalitesi her zaman beni çekmişti. Tv'de maç sonlarındaki forma değişimleri bile beni cok etkiliyordu. Hatta vücudum maçtan sonra forma değişecegim zaman iyi görünsün diye fitnesa bile çok önem vermeye başlamıştım daha gençlik yıllarımda

İlk profesyonel golünü hatırlıyor musun? hangi duyguları yaşadın o an?

İlk profesyonel golüm 19 yasımda kiralık verildigim 3.lig ekibi Marmaris'te hemde ilk profesyonel lig macımda attıgım goldü. Uzaktan bir frikik golüydü ve çok ama çok sevinmiştim. 

"İZMİR'İN BİR STADI BİLE YOK"Çağdaş Atan

İzmir Türkiye'de futbolun ilk oynandığı şehir. Buna rağmen yıllardır vitrinde bir takımı olmamasının nedeni size göre nedir? İstanbul takımlarına fazla angaje olmak bir sebep olabilir mi?

Bunun ceşitli sebepleri var tabi ama en büyük sıkıntı maddi diye düşünüyorum. İzmir’in büyükleri Göztepe dısında su an futbola pek ilgili degiller ve kulüpler borç batagında. Stad olmaması da ayrı bir etken tabi ki...

Türkiye genelinde insanların doğduğu şehir takımlarını destekleme özelliği maalesef yok.. Avrupa'da bunun tersi olduğu için kulüplerin seyirci potansiyeli ve maddi gücü var. 

"TÜRKİYE'DE ŞEHİRLER KENDİ TAKIMLARINI TUTMADAN FUTBOL GELİŞMEZ"

Peki Türkiye'de şehirler neden kendi takımlarını değil de İstanbul takımlarını tutar?

Bunun sebebini bende bilmiyorum. Sanırım yaşanılan şampiyonluklardan kaynaklanıyor. İstikrarlarından zirvede olmalarından.. İstanbul genel anlamda Türkiye’nin kalbi bunu kabul etmek gerek ama futbolseverlerin dogdugu büyüdügü sehir takımlarını desteklemeleri tıpkı Avrupa’nın üst düzey ligleri gibi ülkemizde de rekabeti artıracaktır. 

Bu sezon en büyük favori Beşiktaş. Çok iyi futbol oynuyorlar bunu coşkuyla yapıyorlar. Usta bir teknik direktörleri var. Tek eksikleri bence lider bir oyuncu.

"BEN TRABZONSPORLU ÇAĞDAŞ OLARAK ANILMAK İSTİYORUM"

10 ayrı takımda futbol oynadın... kalbin hangi takımda, aklın hangi takımda kaldı.. Çağdaş hangi takımla anılmak ister?

Açıkçası küçükken Galatasaray taraftarıydım. Orada oynamak en büyük hedeflerimden biriydi cok  ta yaklaşmıstım ama olmamıstı. Şimdi herkes beni görünce 'BJK’lı Çağdaş' diyor Trabzonsporlular hariç. Onlar için ben Trabzonsporlu Çağdaş’ım ve benim de istediğim böyle anılmak.

Kalbim gercekten Trabzon’da kaldı. Ama her zaman onlara söylüyorum er ya da geç yolumuz yine kesişecek onlarla. Bjk den kötü bir şekilde ayrıldıktan sonra cogu kişi belki de dibe vuracagımı düşünüyordu. Örnekleri de çoktu ama ben bunu yıkmalıydım benim kalitem fazlasını hak ediyordu. Trabzonspor ve taraftarı bana bunu gösterme imkanı verdi. Belki şampiyon olamadık cok  basarılı da olamadık takım olarak ama ben iyi goller attım cok iyi toplar oynadım cok mucadele ettim onlar da bunu gördüler ve beni ayrı bir yere koydular

Trabzonsporlular futbol ve futbolcudan anlıyorlar yani!

Tabi ki beni anladıkları için demiyorum bunu ama Trabzon seyircisinden kaçmaz! 

"BEŞİKTAŞTAN AYRILIŞIMA NEDEN OLAN O RÖPORTAJDAN HALA PİŞMANIM"

Bjk ile nasıl koptun?
Anlamsız bir şeydi aslında bana gösterilen tepkide benim verdigim cılgınca röportaj da. Maçın hiç bir önemi yoktu hafta içi kupada finali garantileyecek skoru almıstık 3 gün sonra iddiamızın olmadıgı bir mactı ligde. Ama sol bek oynamamdan kaynaklanan homurtuları İnönü’de her macta duyuyordum. Ve gercekten cok rahatsızdım. Bu benim değil Tigana’nın  secimiydi ve o benimle konustugunda cok mutluydu performansımdan. Ön libero bile oynatıyordu Tigana. İlk orta sahada seyirci beni gördügünde ki tepkiyi asla unutamam ama harika bir Zenit maçı oynamıstım. Hoca da beni Petite benzetmişti 70. Dkda Bjkdeki ilk penaltımı yaptırmıştım belki de o kariyerimdeki ilk penaltımdı ve son 10 dk seyirci beni protesto etmeye başlayınca stad başıma yıkıldı. Tabi bende bir birikim de vardı. Acaba ne yapsam diye düşündüm maç bitene kadar.

Sonra gençliğin verdigi heyecanla ve kendime olan güvenle yapılmaması gereken bir röportaj verdim. Sonra da ipler koptu tabi. Bir daha BJK’da  oynamak istemedigimi ve bu mantaliteyle 10 sene daha sampiyon olamayacağını soylemiştim. Büyük bir hataydı. Çok özür diledim sonrasında her yerde. Şimdide özür diliyorum geç olsa da affedilmeyecegimi bilsem de.

Çağdaş Atan'a göre gelmiş geçmiş en iyi futbolcu kim ve neden?

Bana göre gelmiş geçmiş en iyi futbolcu Maradona’dır. Tek başına bir takım gibiydi. İnanılmaz bir karizması vardı sahada ve olmayacak takımları olmayacak yerlere getirdi.

Çağdaş Atan'ın favori yerli ve yabancı teknik direktörü kim?

Favori yerli Teknik Direktör birden fazla. Hamza Hamzaoğlu,  Giray Bulak ve Ersun Yanal. Ben bu isimlerle hep tavan yaptım. Bana kattıkları yüzünden bu isimler. Yabancı teknik direktör ise Jose Mourinho. İdealimdeki hoca stili odur ama ben biraz daha ofansif oynatırım ona göre. 

Çağdaş Atan"ŞENOL GÜNEŞ'İN BİR TILSIMI VAR. KEŞKE BANA DA ÖĞRETSE"

Bu sezonun şampiyon adayı kim ve neden?

Bu sezon en büyük favori Beşiktaş. Çok iyi futbol oynuyorlar bunu coşkuyla yapıyorlar. Usta bir teknik direktörleri var. Tek eksikleri bence lider bir oyuncu.

Şenol Güneş’in bir sırrı olduğu kesin. Eli değince çok şeyi değitirebilecek bir tılsıma sahip hoca. Ama bunu kimseyle paylaşmak istemez sanırım açıkçası ben öğrenmek isterdim. Dışardan görünen oyuncularıyla diyalogu ve onları verdigi sınırsız saha içi güveni. 

"TRABZONSPOR TAKIMI YANLIŞ KURDU"

Trabzon bu hallere neden düştü ve çözüm öneriniz var mı?

Trabzonspor'un bu halinin açıklanması zor yanları var. Ama en büyük neden bana göre kadro yapılanması bazı bölgeler gerçekten çok yetersiz. 1 stoper 1 sol bek 10 numara büyük ihtiyaç ve Yusuf hariç iyi bir kanat oyuncusu yok gibi

UEFA Harcama/ Bütçe sıralamasında 7. sırada olan Türk futbolu, başarı sıralamasında 35- 45 aralığına sıkışmış yıllardır. Bunun nedenini ne olarak görüyorsunuz?

Bunun nedenleri çok basit. İzlenmeden veya internetten izlenerek gelecek kaygısı güdülmeden alınan yabancılar abartılan yerli oyuncu transferleri vizyon yetersizliği ve profesyonel oluşumların olamaması.

Hakemler tarafından korunduğunuzu hissettiniz mi hiç?

Ben hayatım boyunca bize karşı uygulanan tolere çok görmedim ama anadolu takımında oynarken haksızlığa uğadıgımız çok oldu. Ama problem artık büyük-küçük değil. Hakemlerimiz formsuz ve yeterli seviyede değiller maalesef.

Antrenörlük?

Antrenörlük cok ciddi anlamda düşünüyorum. En az futbolculuk kariyerimde gördüğüm yerleri görmek istiyorum. Çok da ciddi hazırlanıyorum. Yardımcılıkla başlayıp yavaş yavaş hedefime yürüyeceğim inşallah

Türkiye’de futbol şehri denince aklına hangi şehirler geliyor?

İlk şehir açık ara Trabzon, sonra İstanbul, Bursa ve Adana. Tabi ki bana göre…

Unutmadığın bir anın?

Bir Bursaspor-Altay macında top toplayıcı çocuğa tokat atmamdı. Çok önemli bir maçtı ve gerideydik. Verir gibi yaptı topu ve vermedi. Bende sinirle tokat attım. İşin daha traji komik yanı kırmızı kart göreçeğimi bilmememdi. Kırmızıyı görünce dünya başıma yıkılmıştı. O çocukla görüşüp gönlünü almak isterdim, kısmet olmadı.

Bir futbolcu seç ve geri kalan oyuncuların seçimine karışma dense, kimi seçerdin?

Zinedine Zidane

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER