DİĞER HABERLER

Atatürk hangi takımı tutuyordu? İşte Atatürk'ün tuttuğu takım

Yapılan derin araştırmalara rağmen 3 büyük kulüp taraftarları, Atatürk'ün hangi takımı tuttuğu konusunda bir türlü mutabakata varamıyor. Peki, Atatürk gerçekten hangi takımı tutuyordu?

Atatürk hangi takımı tutuyordu? İşte Atatürk'ün tuttuğu takım

İzlediği tek resmi maç Galatasaray maçı, büstü dikilen ilk kulüp Fenerbahçe, ziyaret ettiği ilk futbolcularsa Beşiktaşlı.

İsim babası olduğu tek takım Güneşspor, bizzat kurdurduğu kulüp ise Muhafızgücü. Peki, Atatürk gerçekten hangi takımı tutuyordu?

HEPİNİZİ ÇOK SEVERİM

1934 yılında Fenerbahçeli yöneticiler Atatürk'e "İzin verirseniz bir büstünüzü stadımıza koymak isteriz" dediler. Bunun üzerine Atatürk "Şimdi bu büstü buraya koyarsak 'Atatürk Fenerbahçeli'derler ama ben hiçbir takımı tutmam, hepinizi çok severim" dedi.

Fakat Fenerbahçeli yöneticilerin ısrarına dayanamayıp büstün stada konulmasını kabul etti. Atatürk futbol takımlarına büyük destek verdi. Başarılarını tebrik etti, onlara anılar ve övgü dolu sözler bıraktı. Fakat maçları izlemek gerektiğini belirtmedi. Hatta kendi adına düzenlenen Gazi Kupası maçlarına dahi gitmedi. Üç büyüklerin oynadığı maçlardan yalnızca Galatasaray-Romanya karşılaşmasını seyretti.

atatürk

GALATASARAYLIYDI, ÇÜNKÜ!

Atatürk'ün izlediği ilk resmi futbol maçı 21 Nisan 1914'te oynanan Galatasaray-Romanya karşılaşmasıdır. 3 Ağustos 1928 günü, Atatürk adına düzenlenmiş tek kupa olan 'Gazi Büstü Kupası'nı Galatasaray kazandı. Kulüp Başkanı Necmeddin Sadak, sonucu Atatürk'e iletti. Bunun üzerine Atatürk 4 Eylül 1928'de Sadak'a yazdığı mektupta Galatasaray kulübüne teşekkür ettiğini ve takımı kutladığını bildirdi.

1930–1933 yılları arasında Galatasaray'ı üç kez ziyaret eden Atatürk, Galatasaray Müzesi'ni gezerken, Sadak'a yazdığı mektubu gördü. "Bu kıymetli müzeye fotoğrafım lazım, imzalayıp vereyim" dedi. İmzalı fotoğrafı18 Eylül 1928'de müzeye gönderdi.

Belgede, Mustafa Kemal Atatürk'ün Galatasaray için "Gönül verdiğim kulüp" ifadelerini kullandığı görüldü.

Atatürk, Florya Köşkü çevresinde, Salih Bozok ve Kılıç Ali ile yürüyüş yapıyordu. İçlerinde Salih Bozok'un ve Kılıç Ali'nin oğullarının da bulunduğu bir grup genç kendi aralarında şakalaşıyordu. Atatürk, Bozok'a dönerek "Kim bu gürültü yapanlar" diye sordu. Salih Bozok, biraz sıkılarak cevap verdi: "Bizim çocuklar Paşam." Bunun üzerine Atatürk "Haa desenize bizim kulübün çocukları!" dedi ve yürüyüşe devam etti.

BEŞİKTAŞLIYDI, ÇÜNKÜ!

Balkan Savaşları sırasında Selanik kaybedilince İstanbul'a büyük bir göç başladı. Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım'la birlikte İstanbul Beşiktaş'ta 76 numaralı evde yaşamaya başladı. Bu ev, Beşiktaş'ın antrenman sahasına komşuydu. Atatürk sık sık sahaya iner ve Beşiktaşlı gençlerin çalışmalarını izlerdi. 1916 yılında Beşiktaşlı yöneticiler Ahmet Fetgeri ve Fuat Balkan Bey'le sohbeti sırasında "Efendiler, sizlerin ve sporcularınızın ciddi çalışmalarını çeviklik ve maharetlerini zevkle ve ayrıca dikkatle izliyorum. Sizi candan kutlar başarılarınızı her zaman duymak isterim" dedi.

1. Dünya Savaşı yıllarında zaman zaman İstanbul'dan ayrılan Atatürk, annesini ve kız kardeşini Beşiktaşlı yöneticilere emanet ediyordu.

atatürkFENERBAHÇELİYDİ, ÇÜNKÜ!

Atatürk, 3 Mayıs 1918 tarihinde Fenerbahçe Kulübü'nü ziyaret etti.

Kupaların sergilendiği bölümü gezdikten sonra kendisine uzatılan anı defterine "Fenerbahçe Spor Kulübü'nün her tarafta beğenilip değer verilen, ortaya çıkmış eser ve çalışmalarını duymuş ve bu kulübü ziyaret edip bu işte emeği, yardımı olanları kutlamayı görev bilmiştim. Bu görev ancak bugün yerine getirilebilmiştir. Takdir ettiğimi ve kutladığımı buraya kaydetmekle övünüyorum" yazmıştı.

5 Haziran 1932 gecesi Fenerbahçe'nin Kuşdili'ndeki ahşap lokalinde yangın çıkması üzerine gazetelerin başlattığı yardım kampanyası için Atatürk Fenerbahçe'ye para göndererek destek verdi.10 Ağustos 1928'de Atatürk; Galatasaray Kulüp Başkanı Necmeddin Sadak, Galatasaraylı Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati, Galatasaraylı gazeteci Ruşen Eşref, Fenerbahçeli Hüseyin Vasıf Çınar ve Fenerbahçeli Mehmet Sabri Toprak'la birlikte Dolmabahçe Sarayı'ndaydı. Galatasaray Kulübü Başkanı Necmeddin Sadak'a dönüp "Bugün oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçı n'oldu" diye sordu. "3–3 bitti Paşam" yanıtını alınca "Ya, öyle mi? Biz de burada 3–3 berabereyiz" dedi.

atatürk

TRABZONSPORLUYDU İDDİASI

''Anabasis'ten Atatürk'e Seyahatnamelerde Trabzon'' ile ''Atatürk ve Trabzon'' kitaplarının yazarı olan Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Veysel Usta yaptığı açıklamada, Atatürk'ün Trabzonsporlu olduğunu öne sürdü.

Usta, son yıllarda Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe hakkında yazılan kitaplarla, bu kulüpler hakkında yayımlanan gazete yazılarında, Atatürk'ün bu kulüplerin taraftarı olduğuna ilişkin iddiaların yer aldığını anımsattı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün ulusal bağımsızlık savaşının önderi, Türkiye Devleti'nin kurucusu ve lideri olduğunu vurgulan Usta, şöyle devam etti:
''Dolayısıyla ulusun ortak paydası ve en kıymetli değeridir. Hal böyle iken, İstanbul kulüpleri bir vesile bularak Atatürk'ü kendi kulüplerinin mensubu olarak göstermeye çalışmaktadır. Bu kulüpler çeşitli iddialar ortaya atarak, kanıtlar ortaya sürmektedir. Bu iddialar Atatürk'ün kendi taraftarları olduğunu söylemeye yetecek dayanak ve kanıttan yoksundur. Halbuki bizim elimizde Atatürk'ün Trabzonsporlu olduğuna dair çok daha önemli kanıtlar bulunmaktadır. Bu kanıtlara dayanarak gönül rahatlığıyla ve büyük bir gururla Atatürk'ün Trabzonsporlu olduğunu söyleyebiliriz.''

-İSTANBUL'DAKİLERLE EŞ ZAMANLI OLARAK TRABZON'DA DA KULÜPLER KURULDU-

Trabzon'da ilk spor kulübünün İstanbul kulüpleri ile eş zamanlı olarak kurulduğunu hatırlatan Usta, ''Trabzon'da 1913 yılında İdman Yurdu adıyla kurulan ve kırmızı-beyaz renklere sahip olan kulüp, Rumlar'la oynadığı ilk müsabakayı 2-0 kazanmıştır. Ancak, 1914'de seferberlik ilan edilmesi ve kulüp mensuplarının tamamına yakınının yurt savunmasına katılması üzerine kapanmak zorunda kalmıştır. Trabzon ve Trabzonlular bir yandan bu mücadeleleri verirken, öte yandan eğitim kültür ve spor alanında da mücadelelerini sürdürüyorlardı. 20 Ocak 1921'de İdmanocağı'nı, 10 Şubat 1921'de İdman Grubu'nu, 1 Ocak 1923'de Necmiati ve Ağustos 1923'te Akçaabat'ta İdman Sebat Yurdu'nu kurdular'' diye konuştu.

-''ATATÜRK, TRABZON LİSESİ'NDE''-
Usta, Atatürk'ün 16 Eylül 1924 yılında asırlık eğitim kurumu olan Trabzon Lisesi'ni ziyaret ettiğini belirterek, ''Trabzon Lisesi'nin spor yurdunu ziyaret eden Atatürk, okul hatıra defterine kendi el yazısıyla, spor tarihimize geçen, 'Bedeni idman, fikri idmanla muvazi gitmelidir' sözlerini yazarak, Türk gençlerine sporun yalnızca bedensel bir uğraş olmadığını, bu uğraşın anlamlı ve başarılı olabilmesinin temel koşulunun bilimsel öğretilere dayanmasından geçtiği mesajını vermiştir. Trabzon ve Trabzonlular'ı her vesile ile öven Mustafa Kemal, 1930'da Necmiati Spor kulübü mensuplarının verdiği konseri izlemiş, mal varlığını Türk ulusuna bağışlama kararı gibi anlamlı ve önemli bir kararı da 1937'de Trabzon'da vermiştir. Mustafa Kemal'in sağlığında 1927 yılında Mustafa Kemal Derneği tarafından İdman Ocağı kulübüne verilmiş olan büst ve bayrak, bugün Trabzonspor Müzesi'ndedir'' dedi.

Yorumlar 11 yorum