Terim-Güneş farkı

TFF kural hatası sebebiyle maçı iptal etmeyecekse ki böyle bir gündem söz konusu değil, Galatasaray 31.hafta itibariyle liderliğe yükselmiş durumda.

Fatih Ucuz fatihucuz@gmail.com

Aynı puanda Başakşehir 2. onların 4 puan gerisindeki Beşiktaş ta 3.sırada yer alıyor. Dolayısyla büyük fotoğrafı bunun üzerinden görmemiz lazım. Galatasaray ve Başakşehir birbirlerini yenmek suretiyle kalan 3 maçın ikisini alırsa şampiyon oluyor. Şöyle düşünün; Başakşehir nasıl bir avantaj yakalamışsa zamanında, hala Galatasaray’ı yenmek şartıyla kalan 3 maçtan birinde mağlup olma lüksüne sahip. Beşiktaş için ise matematik hesaplarını pek zorlamaya gerek yok sanırım, imkansız değilse de çok zor. Peki dünkü derbide neler yaşadık? Sezonun şimdiye kadarki en kritik maçında neler oldu kabaca bakalım.

Fatih Terim’in Ndiyaye sürprizi dışında klasik 11’i ile çıktığını gördük. Bu derbi için doğru bir başlangıçtı. Bir takım en iyi yaptığı işi yapmaya devam etmeli derbilerde de. Fatih hoca bu açıdan 1-0 önde başladı maça. Saha ve seyirci avantajını da eklersek, daha santra yapıldığında görünmeyen skor tabelası 2-0 olmuştu bile. Üzerine Bülent Yıldırım’ın negatif vücut dili ve Beşiktaş aleyhine maksadını aşan hataları eklenince Galatasaray için galibiyet sinyali henüz ilk yarım saatte gelmişti bile. Kurallara ve vicdanlara ters gollerde eklenince Beşiktaş ilk 45 dakika sonunda abondene oldu. Doğrusu Beşiktaş’ın saha içinde lider oyuncuya ihtiyacı olduğu çok belliydi.

Beşiktaş cehpesinde Şenol hocanın enteresan kararlarını gördük. Bir defa hoca Necip’ten bir Medel performansı bekledi. Medel ile Necip arasındaki en bariz fark şudur; Medel hem topla hemde topsuz oyunda hızlı bir oyuncu. Dolayısıyla Necip’ten Medel performansı beklemek hayal olur. Şenol hoca da tıpkı Fatih Terim gibi en verimli olduğu sistemle başlamalı ve oyuncularını en verimli olduğu bölgelerde kullanmalıydı. Beşiktaş Avrupa kupalarında deplasman maçı oynamıyor ise, hiçbir zaman önceliği rakibi durdurmak olmaz. Beşiktaş kendi futbolunu oynar, kazanır veya kaybeder ama kendi oyununu oynar. Şenol Güneş’in koca Beşiktaş kariyeri boyunca belkide en büyük eksiği hep bu oldu. Kriz anlarında otoritesi ile krizi yönetemedi. Yanlış kadro tercihini düzeltmeye çalışsa da iş işten geçmişti artık.

Ben Şenol hocanın teknik açıdan Fatih Terimden daha başarılı olduğunu düşünüyorum ama Fatih Terim Türkiye de hatta belki dünyada çok az teknik adamın sahip olduğu özelliklere sahip. Şenol Hoca başarılı, Fatih Terim lider farkl bu..