Spor turizminin kalbi burada atacak!

Turizmde söz sahibi olan Alanya, spor turizminin de başkenti olma yolunda hızla ilerliyor.

Ulusal ve uluslararası ölçekte sayısız sportif organizasyona evsahipliği yapan Alanya, triatlon, dağ bisikleti, plaj hentbolu, sokak hentbolu, urbanball, sokak basketbolu ve plaj futbolu sporlarının Türkiye'ye tanıtımında öncülük etti.

Alanya'da 1991 yılında triatlonla hız kazanan sportif faaliyetler, dağ bisikleti, plaj hentbolu, sokak hentbolu, sokak basketbolu, urbanball ve plaj futboluyla sürdü. Alanya, bu sporların, Türkiye'de ilk kez yapıldığı yer olarak tanınmasını sağladı.

20 yıllık süreçte turizmde dev adımlar atarak Türkiye'nin önemli turizm merkezi haline gelen Alanya, bu başarısını sportif faaliyetlerde de sürdürerek 2010 yılında spor turizminden yaklaşık 13 milyon 250 bin lira kazanç sağladı. Alanya'nın 2010 yılında ulusal ve uluslararası 60 müsabakaya evsahipliği yaptığı, bu organizasyonlara katılmak üzere yaklaşık 53 bin kişinin ilçeye geldiği bildirildi.

-ALANYA'DA SPORUN TARİHİ-

1,5 kilometre yüzme, 10 kilometre koşu ve 40 kilometre bisiklet parkurundan oluşan triatlon Avrupa Kupası'nın bir etabı olarak Türkiye'de ilk kez 1991 yılında Alanya'da yapıldı. Ayrıca Alanya Triatlon ve Tenis Kulübü, Türkiye Tiriatlon Federasyonu'nun kurulmasına da öncülük etti. Bu yıl 20'incisi yapılan Alanya Triatlonu'na 27 ülkeden 315 sporcu katıldı.

Triatlonda yer alan bisiklet etabının, farklı bir alanda uygulanmasıyla yeni heyecan oluşturan dağ bisikleti yarışı da ilk olarak 1997 yılında Alanya'da yapıldı. İlk yıllarda Alanya Kalesi'nde gerçekleştirilen yarışlar, daha sonra yeşil alanı ve doğal güzelliğiyle öne çıkan Kızılalan mevkisinde gerçekleştirilmeye başlandı. Bu yıl 14'üncüsü yapılan Uluslararası Dağ Bisikleti Yarışı'na 114 sporcu katıldı.

''Kent topu'' olarak ifade edilen ve basketbol, futbol, voleybol, bisiklet gibi sporların gösteri amacıyla birarada yapıldığı urbanball sporu da, Türkiye'de ilk kez Alanya'da yapıldı. Bu spor, Alanya'da tatil yaparken triatlon organizasyonunu izleyen urbanball sporunun yaratıcısı Fransız futbolcu Dean Ildefonse'nin girişimiyle 23 Nisan 2002 yılında Türkiye'de seyircisiyle buluştu. Her yıl uluslararası platformda yapılan urbanball sporunun bu yıl 9'uncusu gerçekleştirildi.

Sokak hentbolu ise İtalya'da yapılan bir turnuvaya katılan Ramazan Demirci'nin bu sporu Alanya'da organize etme hayaliyle başladı. İlk olarak 1995 yılında yapılarak geleneksel hale getirilen turnuvanın bu yıl 16'ıncısı düzenlendi. 2001 yılında vefat eden Ramazan Demirci'nin adı turnuvaya verilerek 2002 yılından itibaren Ramazan Demirci Açık Alan Hetbol Turnuvası adını aldı.

Alanya, 1999 yılında da sokak basketboluyla Türkiye'yi tanıştırdı. Basketbolun teşvik edilmesi ve ilçedeki sportif faaliyetlerin arttırılması amacıyla her yıl yapılan sokak basketboluna yabancı sporcular da büyük ilgi gösteriyor.

Yılın 8 ayı turizm faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve 63 kilometre kıyı uzunluğuna sahip Alanya'da plaj sporları da önem kazandı. İlçede plaj hentbolu turnuvası ilk olarak 2002 yılında yapılarak geleneksel hale geldi. 2004 yılında Avrupa Şampiyonası'na evsahipliği yapan Alanya'da bu yıl 9. Alanya Uluslararası Plaj Hentbolu Turnuvası gerçekleştirildi.

Alanya'nın Türkiye'ye tanıttığı organizasyonlar arasında yer alan plaj futbolu ise ilçede ilk olarak 2000 yılında Dünya Plaj Futbolu Şampiyonası'nın bir ayağı olarak yapıldı. Bu, Türkiye'de gerçekleştirilen ilk plaj futbolu organizasyonu olarak tarihe geçti. 2006 yılında Türkiye Şampiyonası ile devam eden plaj futbolu organizasyonları, 2009 yılında Plaj Futbolu Ligi kurulmasının ardından Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerine de yayıldı.

-ALANYA'DA YAPILAN DİĞER SPOR DALLARI-

İlerleyen yıllarda plaj voleyboluna da önem veren Alanya, Türkiye'de ilk defa Avrupa Şampiyonası ve Dünya Şampiyonası'nın birer etabına ev sahipliği yaparak Avrupa Voleybol Konfederasyon'undan tam not aldı. Alanya, Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından organize edilen Plaj Voleybolu Ligi müsabakalarına da ev sahipliği yapıyor.

1992 yılında başlayan ve yabancı sporcuların da yoğun ilgi gösterdiği Uluslararası Alanya Yüzme Maratonu'nunda sporcular Alanya Kalesi açıklarında 5 kilometre kulaç atarak yarışı tamamlıyor.

1963 yılında Marmara Turu adıyla başlayan, 1966 yılında uluslararası nitelik kazanan ve 1968'de Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu adıyla 46'ncısı düzenlenen yarışın son etabı da yıllardır Alanya'da yapılıyor.

Sportif faaliyetlerde önemli bir yere sahip olan Alanya'da, her yıl tekvando, hokey, cimnastik, halk koşusu, karate federasyonları tarafından ulusal ve uluslararası turnuvalar gerçekleştiriliyor.

Sporun ayrı bir önem taşıdığı Alanya'da 34 resmi spor kulübü bulunurken, Alanya Belediyespor Kulübü Kadın Basketbol ve Erkek Voleybol, Erkek Plaj Voleybolu Takımı ile Alanyaspor Kulübü Futbol Takımı Türkiye liglerinde mücadele ediyor.

-ALANYA'DA SPOR TURİZMİNİN GELECEĞİ-

İlçe Spor Müdürü Erdal Tamrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede turizmin 12 aya yaygınlaştırılması açısından spor turizminin ayrı öneme sahip olduğunu vurguladı. Spor turizminde alternatif üretmek amacıyla Alanya Belediyesi, Kaymakamlık ve sivil toplum örgütleri tarafından çalışmalar yapıldığını ifade eden Tamrak, şunları söyledi:

''Kış mevsiminde yapılabilecek turizm faaliyetlerinden kayak ile dört mevsim ilçemizde gerçekleştirebileceğimiz golf, sürek avcılığı, yüzme, yelken spor branşları ile futbol organizasyonları için gerekli tesis alanları tespit edildi. Önümüzdeki yıllarda organizasyonlar düzenlemeyi planladığımız bu branşlar da spor turizmine katkı sağlayacaktır. Ayrıca Dim Çayı'nın denize döküldüğü kısımda sualtı ve suüstü sportif faaliyetlerin yapılabilmesi için altyapı çalışmaları yapılmakta olup projelendirme aşamasındadır. Kıyı şeridinde bulunan 53 su sporları istasyonuyla suüstü, sualtı sporları, paraşüt ve benzeri amaçlı sportif faaliyetler de yapılarak spor turizmine katkı sağlamaktadır.''

Alanya Belediyesi Spor Müdürü Saim Kanlı ise Alanya'da bir çok federasyonun kamp çalışmalarını yapabileceği bir merkez olması için alt yapı çalışması yaptıklarını söyledi. Belediye olarak çeşitli branştaki federasyonlarla iş birliği çerçevesinde bu yıl 36 organizasyon düzenlediklerini ifade eden Kanlı, ilçede yılda iki veya üç kez düzenlenen çeşitli branşlardaki Avrupa ve dünya şampiyonalarının sayısını 10'a yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.

İlçede sportif faaliyetlere ayrı bir önem verdiklerini anlatan Kanlı, şöyle konuştu:

''Amacımız düzenlemiş olduğumuz turnuvaları Avrupa ve dünya şampiyonası statüsünde yapmak. Ayrıca her branştan spor federasyonunun kamp çalışmalarını Alanya'da yapabilmeleri için altyapı çalışmamızı yaptık. Otellerimiz de hazır. Alanya'yı kamp merkezi yapmayı hedefliyoruz. Alanya'da yıllardır spor heyecanı yaşanmaktadır. Biz de bu heyecanı dostluk ve sevgi içerisinde yaşadık. Sportif faaliyetler kapsamında bir çok ülkeyle dostluk kurduk. Ortak paydalar oluşturarak turistik faaliyetler gerçekleştirdik.''

Günün Önemli Haberleri