Cumhurbaşkanı eleştiriliyor TFF başkanı neden eleştirilemiyor?

TFF özerk cumhuriyet mi? Cumhurbaşkanı eleştiriliyor, TFF başkanı neden eleştirilemiyor? Yıldırım'ın “Bugün stadyum dolu olsa sahaya inerlerdi." sözü hariç, PFDK ‘nın verdiği cezayı haksız ve yersiz bulduğumdan ötürü karşı çıkıyorum.

Nurettin Özgenç ts.nurettinozgenc@gmail.com

PFDK, önceki gün açıkladığı kararla Fenerbahçe’nin kulüp resmi internet sitesinde sportmenliğe aykırı açıklamada bulunduğu gerekçesiyle Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım 45 gün hak mahrumiyeti ve para cezasına çarptırılmıştı.

Aynı şekilde PFDK bugün Aziz Yıldırım'a geçen pazar günü oynanan Fenerbahçe- Adanaspor karşılaşması esnasında sergilediği tutumlar gerekçesiyle 6,5 ay hak mahrumiyeti ve para cezası verdi. Gerçi bu tür cezalar geçmişte ve günümüzde farklı kulüp ve yöneticilerine de verildi, veriliyor da...

Ancak kişileri töhmet altında bırakan açıklamalara ve mesnetsiz suçlamalara karşı ceza verilmesine bir sözüm yok ama üstü kapalı da olsa; birilerine gönderme yapılmasına karşı bu kadar ağır ceza verilmesi ne derece doğrudur?

Ben şahsen 12.01.2017 tarihinde Fenerbahçe kulübünün internet sitesinden yapılan açıklamanın ifade hürriyeti kapsamında olduğu anlaşılıyor. Bu nedenle ceza tayinine yer olmadığına dair karar verilmeliydi diye düşünüyorum.

Çünkü Anayasanın 2. Maddesinde belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Dolayısıyla bu ilke gereğince her kişi ve kurum eleştirilebilir. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı ve Hükümet başkanı başbakan olmak üzere herkes hakkında sayısız eleştiri yapılmaktadır. Devletin en önemli kurum ve şahsiyetleri çok ağır bir şekilde eleştirilebiliyorken hakemler ve spor yönetiminin eleştiriden muaf olduğunu kabul etmek ve yapıcı her eleştiriyi sportmenliğe aykırı açıklama adı altında cezalandırmaya çalışmak hukuka aykırı olduğu gibi futbolu da yönetilemez hale getirebilir, getiriyor da...

Eleştiriden rahatsız olmamak gerekir

Oysa haksızlık varsa, hakaret içermeden kişi veya kurumlar elbette eleştirilebilmeli. Çünkü bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek maksadıyla incelemek şeklinde tanımlanmaktadır.

Dolayısıyla tenkit veya eleştiri, kusurlu, eksik veya sakıncalı olan bir şeye müdâhale edip, doğrusunun ve hatasız olanın ortaya çıkması yönünde bir düzeltme çabasıdır.

Eleştirilen kişi açısından baktığımızda ise; eleştiriden rahatsız olmamak gerekir. Kendine güvenen kişiler eleştiriden rahatsızlık değil, memnuniyet duyarlar. Çünkü bunun birçok faydası olabilir.

TFF özerk cumhuriyet mi?

TFF, özerk olduğu için devletten bağımsız hareket edebilmektedir fakat TFF'yi kuran devletin kendisidir. Dolaysıyla TFF özerk kuruluş olduğuna göre devlet yönetimi gibi yanlışlık olduğunda tenkit edilebilmeli.

Gençlik ve Spor Bakanlığı eleştirilebiliyorken, özerk kuruluş olan spor yönetimi eleştirilmez diye bir şey olamaz, olmamalı da. Zira bu ülkede Cumhurbaşkanı ve Başbakan eleştiriliyor, futbol yönetimi neden eleştirilemiyor? Elbette onu da eleştireceğiz.  Aziz Yıldırım’ın sözleri bence hakaret değildir, bir düşünce özgürlüğü kapsamında eleştiridir ve siz de bunu kabul edeceksiniz.

Kaldı ki; söz konusu açıklamada kullanılan ifadeler hakaret, aşağılama, sövme gibi hususları içermemekte olup, eleştiri sınırları içerisinde kalan düşünce açıklamalarından ibaret olduğu anlaşılıyor.

Şöyle ki "Biz atağa çıkmışız, orta sahanın orada Adanalı yerde yatıyor. Sonra topu alıyor, bizimkilere atıyor. Böyle bir düzen yok ya.” Sözleri eleştiri olarak değerlendirilebilir.

Fakat üsteki sözlerine bir diyeceğim yok ama sözlerinin devamında “Bugün stadyum dolu olsa sahaya inerlerdi" lafı tribünlere verilmiş bir mesaj olduğu gayet açık...

Ayrıca Aziz Yıldırım’ın “Bugün stadyum dolu olsa sahaya inerlerdi." sözleri hariç spor ahlakına aykırı, TFF'nin saygınlığını zedeleyici, futbolun değerini düşürücü, sporda şiddet ve düzensizliği teşvik eden, taraftar eylemlerine sebebiyet verebilecek nitelikte herhangi bir beyan söz konusu olmadığı anlaşılmakta..

Bahse konu açıklama, genel itibari ile düşünce ve kanaat açıklama hakkı çerçevesinde yapılmış olup, sportmenliğe aykırı açıklama olarak nitelendirilmemeliydi.

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’a hakem ve TFF yönetimini eleştirmesinden dolayı verilen cezayı haksız ve yersiz bulduğum gibi “Bugün stadyum dolu olsa sahaya inerlerdi." Beyanlarını da Fenerbahçe gibi köklü bir tarihe sahip kulübün başkanının 3.sınıf sokak kabadayısı ağzıyla konuşmasını da doğru bulmadım.