YAZARLAR

Yabancı futbolcu transferleri fazla abartılıyor!

Yabancı futbolcu transferleri fazla abartılıyor!

Nurettin Özgenç
Nurettin Özgenç[email protected]

Yabancı futbolcu karşılamalarının ülkemizde çok abartıldığını ve hak etmedikleri bir önem ve imtiyaza sahip olduklarını düşünüyorum. Bunun temel sebebinin de taraftarlarımızı yanlış yönlendirilmesi  ve gereken eğitimin verilmemesidir. Kendi gözlemlerime ve etraftan anlatılanlara da dayanarak, bu konuyu biraz açayım. Yabancı oyuncu ve teknik adamların ülkemizde futbol hayatlarını idame ettirmeleri normaldir. Ancak yabancı futbolcuların  karşılanmalarının çok fazla abartıldığını bazı Avrupa ülkelerinin futbol kulüplerinin  böyle bir  şeye önem vermediklerini biliyoruz. Çünkü oyuncu profesyonel yani para için top koşturuyor. Dolayısıyla parasını verip aldığınız bir ürün için sevinebilirsiniz ama taşkınlık çıkarmanın bir anlamı yok

Nasıl ki ; Rolls-Royce, Lamborghini, Ferrari, Bugatti ve Bentley gibi dünyanın en pahalı otomobillerinden satın alan şirket,firma sahiplerinin kendileri ve yakınları magazin basınına malzeme olması ve caddelerde gösteriş olsun diye sıkça turlaması görmemişlik olarak ifade ediliyorsa yapılan transferlerin de abartılması ve havaalanlarında çılgınca karşılama yapılması da aynıdır.

Yabancı futbolcuları görkemli bir şekilde karşılamamak demek, Türkiye'nin futboldan anlamadığı anlamına gelmez. Tam tersine bizde Avrupa ülkelerindeki taraftarlar  gibi profesyonel düşünmeliyiz. Geri kalmış ülke vatandaşları gibi yeni bir şey elde edilince yoksulluğu unutup çılgınca dans etmeleri gibi bazı takım taraftarları kulüpleri yabancı bir futbolcu transfer ettiğinde ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Akın Akın havaalanına koşup ellerinde flamalar,pankartlar yoğun tezahüratlar,çılgınca karşılamalar yapmaları, havalimanında bulunan insanları rahatsız etmeleri, diğer yolcu ve personelde korku ve endişeye sebep olmaktadırlar. Birileri bu gidişata,bu görmemişliğe son vermeli.

Ülkemizde  Drogba gibi bir kaç futbolcunun fiyatı pek çok kulübün marka değerinden fazla...  Bazı yabancı futbolculardan sağladığımız fayda, ona verilen milyonlarca lirayı karşılıyor mu ?’ sorusunu kendimize sormamız gerekiyor. Cevap ‘Evet’se zaten sorun yok ama ‘Hayır’sa durum çok vahim demektir. 

Sadece maçlara gidip bağırıp- çağıran ve profesyonellikten  dahi haberi olmayan taraftarlar olduğu sürece, fahiş fiyata başka alıcısı çıkmayan yabancı futbolcuların sayısının  kat kat yükselteceği kesin.

Ben yabancı futbolcu düşmanı ya da yerli oyuncu hayranı değilim. Ben de spor dünyasını uzaktan takip edebilen sıradan bir sporseverim. En azından o bilinçle yazıyorum. Üstelik aynı konular diğer tüm yabancı futbolcular için de geçerli.

Ülkemizde top koşturan bazı futbolcuların yetenekleri ve kaliteleri ortada ama medya olsun taraftar olsun onu çok fazla abartıyor bu da kendisini vazgeçilmez gibi görmesine neden oluyor.  

Afrika Uluslar Kupası'nda, Fildişi Sahili milli takımının formasını giyen Didier Drogba, takımı turnuvadan elendikten sonra ülkesine döndüğü biliniyordu. Eski kulübüyle davalı olan futbolcu Galatasaray yönetimine erken geleceği haberini göndermişti. 

Gelen haber üzerine Galatasaray Yönetim Kurulu üyeleri özel uçakla İngiltere'ye giderek Çin'in Shanghai Shenhua takımından transfer ettiği dünyaca ünlü olduğu ifade edilen Fildişi Sahilli oyuncu Didier Yves Drogba'yı İstanbul'a getirdiler. 

Ancak Uçak, özel jetler için kullanılan hangara alınırken, Fildişi Sahilli oyuncu ve beraberindekiler burada uçaktan inmişler. Drogba'nın istirahat buyurması için İstanbul’da boğaz manzaralı bir otelde kalacak olan Fildişili yıldızın rahatı için bir kat kapatıldı. Ülkemizde öyle bir görmemişlik havası estiriliyor ki anlayan beri gelsin.

Türkiye ye para için gidiyor iddialarına yanıt veren  Drogba Çin basınına konuştu."Çin güzel bir ülke ve ben burada harika zaman geçirdim. Çin'e para için gelmedim, şimdi de para için ayrılmıyorum. Kariyerim için ayrılıyorum" diyen Drogba'nın eski kulübü Şangay Şenhua ile ilgili alacak davası da FIFA'da sürdüğü biliniyor. Madem ki Çin güzel ülke ve para için ayrılmıyorsan ne diye transfer oldun? Kariyer için diyorsan pek inandırıcı değil ama para için de diyemezsin tabi ki...

Para kazanmak için futbolcu ülkemizde bir kulübe  transfer oluyor  ama gel gör ki; o takımın taraftarları gelen oyuncuyu karşılamak için havaalanına akın ediyor. Medya kuruluşları canlı yayın araçlarını hazır bekletiliyor, canlı yayın aracı olmayan televizyon kuruluşları da 3G teknolojisiyle flaş haber diye izleyicilerine yansıtıyor. Olmaz böyle bir şey yahu... Böyle görmemişlik ile dünya kamuoyuna alay konusu oluyoruz. Neymiş efendim "bizim kulüp dünyaca ünlü oyuncuyu transfer etti." Etmesine etti de bundan sana ne... Transfer edilen oyuncuyu çok seviyorsan gidersin statta izlersin hem takımına hem de futbolcuya destek olursun havaalanında bağırıp çağırmaya,taşkınlık çıkarmaya,yerli ve yabancı insanları rahatsız etmeye gerek yok. 

 
Fildişi Sahilli futbolcu, hangarda yapılan karşılamanın ardından kendisi için bekletilen minibüse bindiriliyor ve bu araçla Genel Havacılık Terminali'nden çıkış yaptırılıyor. Tamamen şovdan ibaret bir durum. Madem karşılamada izdiham istenmiyor ne diye yazılı ve görsel basına haber uçuruluyor? Bazı karşılamalar gereğinden abartılı olarak takdim edilmektedir. Yazılı ve görsel medyada okuyucu ve izleyicilerine duyuru yaparken "Taraftarlar bu tarihi anı kaçırmamak için havaalanına geldiler" "Drogba geliyor" "Galatasaray, Didier Drogba'ya kavuşuyor!"böylesine abartılı açıklamalar ve anonslar yapılması hoş değil. Gören ve duyanda ülke için önemli bir olay meydana geldi bilecek.

Bazı takım taraftarlarının sempati duyduğu veya  destekçisi olduğu kulübün yeni transfer ettikleri futbolcu için yollara dökülerek tezahüratlarla ve meşalelerle karşılanması halkımız nezdinde görmemişlik olarak nitelenir. Ayrıca futbolcunun özelliklerinden dahi haberi olmadan havaalanına koşturan taraftarlarla nereye kadar?

Yorumlar
TREND HABERLER