YAZARLAR

Transfer beceriksizliği!

Transfer beceriksizliği!

Muhammed Işık
Muhammed Işık[email protected]

Bu ülkenin taşı toprağı bizim için altın. Bir karışı için gözümüzü bile kırpmadan çarpışmaya hazırız. Millet olarak duygusalız ve çabuk gaza geliriz. Futbolda da aynısı olmuyor mu? Yıldız bir oyuncu gelirken bu adam takımında kaç maç oynadı, kaç gol attı, kaç asist yaptı, defans oyuncusu ise takımı kaç gol yedi, kart durumu ne gibi sorular hep ikinci planda kalır. Gelen oyuncu ünlü bir oyuncu ise hele hele son sezon iyi işler yaptıysa ondan iyisi yoktur. Yönetimlerde de para çoktur. Birisi babasının hayrına sponsor olur alır gelir. Tabi ki kulübü kendisine borçlandırdıklarını biz bilmeyiz. Biz sadece takıma hediye etti, maliyetini karşıladı gibi haberleri okuduğumuz için arka planlarını hiç araştırmayız. Aslında transferler ve harcamalar senin benim paramla yapılıyor. Nasıl mı?

Maçlarda bilet alıyoruz para kulübe gidiyor.

Kombineler kulübe gidiyor.

Yayıncı kuruluş ödeme yapıyor, nerden buluyor parayı? Senin benim üyelik ücretlerimden veriyor.

Yapılan her transfer ve harcamaların takipçisi olmamız gerekmez mi? sırf birbirlerine inat olsun diye transferde fiyat yükselten bu kulüpler değil mi? para ceplerinden çıkmıyor. O kadar rahatlar ki milyon Eurolara alıyorlar sonra elden çıkartmak için tazminat ödüyorlar.

Beşiktaş değil mi yabancı oyuncu konusunda en çok sıkıntı çeken. Quaresma bile yeni gitti. Ferrari olayı çok taze. Bir çok oyuncunun dosyası yüzünden sıkıntı çekiyorlar.

Fenerbahçe Guiza’ya verdiği paraya 3 tane oyuncu transfer ederdi. Neredeyse para verip gönderildi. Daum giderken tazminatını alıp gitti. Bienvenü için verilen para tamamen çöpe gitti.

Galatasaray Baros’u elden çıkartamadı. Aldığı Cris’i yarım sezonda geri gönderdi.

Trabzonspor’da aynı şekilde yabancı oyuncu konusunda hiç yüzü gülmedi. Janko, Vittek gibi oyunculardan verim alınamadı. Brozek kardeşler geldi ve gitti. Selçuk, Umut, Burak, Egemen, Engin, Ceyhun gibi oyuncularını da bedelsiz elinden kaçırdı.

Anadolu takımları için de hiç isim bile vermeyeceğim. Gelen giden isimler için rekor transferler yapıyorlar. Bir sezonda takımın tamamını değiştiren takımlar bile var. Sonra vergi borcu ödeyemezler. Fifa’da dosyaları olur. İhtar alırlar. Avrupa kupalarından men edilirler. Alacakları paraya el konulur. Futbolcular serbest kalır. Yani sistem acilen değişmezse yakında bütün kulüpler batar.

Şimdi yine transferler havada uçuyor. Fenerbahçe 2 haftadır Belhanda transferini bitiremedi. Artık bu transfer olsa bile taraftarın tadı tuzu kalmadı. Gelirse zaten bu haberi iki hafta önce duydukları için bir umut olmayacak. Çünkü bu transferi uzatıp diğer taraftan eksik olan forvet ve stoper ihtiyacını unutturdular. Ellerinde olan gereksiz oyunculara verilen paralara yazık. Galatasaray Snajder transferini bitirdi gibi haberlerde duydum. Hatta bugün ya da yarın açıklanacak diyenlerde var. Umarım gelen oyuncular takımlarımıza katkı sağlar. Fakat ben işin başka boyutunu düşünüyorum.

Takımlarımız gelecek yıllarda transfer edeceği oyuncuları kaç maç izliyor?

Hangi ülkelerde oyuncu araştıran teknik kadrosu var.

Ben söyleyim.

Tamamen menajerlerin teklifleri üzerine kasetleri izleniyor. En fazla ise gidip iki maçlarını izliyorlar. Halbuki dönem dönem ülkelerin liglerini araştıran her hafta oynanan karşılaşmaları takip eden, basında çıkan haberleri takip eden, oyuncu karakterlerini araştıran bir ekip olsa, o ülkelerde oynayan genç yaşlardaki oyuncular izlense ve kayıtları tutulsa emin olun transfer politikalarımız çok daha akıllıca olur. Ben bu konuda Gençlerbirliği takımının örnek alınması gerektiğini düşünüyorum. Onlarla bir konuşulsa, bu işi nasıl başardıkları araştırılsa belki diğer takımlara da ilham kaynağı olur. Kaldı ki avrupada bunu yapan kulüplerde var.

Arsenal sürekli genç oyuncuları kadrosuna katar ve parlatıp satar.

Porto aynı şekilde hem transfer anlamında hem de takım olarak gösterdikleri başarı anlamında çok başarılı bir kulüptür. Bu tarz başarıyı yakalamış kulüplerin sistemleri araştırılmalı. Sadece önerilen oyuncular transfer edilmemeli.

Barcelona daha 15 yaşındaki oyuncuyu alıp getiriyor. Emek veriyor ve emeğinin karşılığını alıyor.

Arsenal ve Portonon Scout ekibini, Barcelona takımının alt yapısını araştıran kaç takım vardır?

Bence merak edip biraz araştırsalar transferde bu kadar rezil durumlara düşmeyiz. Her takımımız yabancı çöplüğü olmaz. Sağlam, karakterli ve yararlı oyuncuları alırız. Bize yabancı olsun da kim olursa olsun. Ne fark eder? Maksat transfer yapmak değil mi?

Yorumlar
TREND HABERLER