YAZARLAR

Trabzonspor'a Mourinho bile gelse...!

Bordo-mavili kulüpte teknik direktörlük konusunda bana göre bilinçsizce ve hovardaca davranışlar sergileyen Trabzonspor yönetimi yanlışa yanlış tercih ile çözüm bulmaya çalışıyor.

Nurettin Özgenç
Nurettin Özgenç[email protected]

Trabzonspor, tarihinin en çalkantılı Süper Lig dönemlerinden birini daha geçiriyor. Bordo- mavili kulübe nedense son yıllarda teknik direktör dayanmıyor. Trabzonspor'da Şota Arveladze'nin ayrılmasının ardından takımın başına bu sefer Mustafa Denizli'nin geçmesine camia da sıcak bakıldığı yazılıp-çiziliyor. Ben şahsen Mustafa Denizli'nin de, Ersun Yanal  gibi  Trabzonspor'a gelmesi halkinde bir katkı sağlayabileceğine inanmıyorum.

Trabzonspor yönetiminde bir hoca değişikliğidir gidiyor, bakalım nereye kadar. Hemen hemen bir sezonda iki hoca değiştiriliyor. 30 ayda 6 teknik direktör değişikliğinin olması bunun en bariz göstergesidir. Bordo-mavili kulüpte  teknik direktörlük konusunda bana göre bilinçsizce ve hovardaca davranışlar sergileyen Trabzonspor yönetimi yanlışa yanlış tercih ile  çözüm bulmaya çalışıyor.  Futbol topu değiştirir gibi teknik adam değiştirmek ile  nereye kadar? Unutmamalı ki başka Trabzonspor yok...

Teknik direktör konusunda böylesine istikrarsız ve yönetim hatalarının olduğu bir dönemde Trabzonspor'un başına dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı teknik adamlarından biri olarak kabul edilen Mourinho dahi gelse takımı kötü gidişattan kurtaramaz.

Sonuçta bu anlayışla, Trabzonspor'un başına değil Mustafa Denizli, Real Madrid'ti başarıdan başarıya koşturan ve Chelsea’ya Premier Lig şampiyonluğunu kazandıran Mourinho bile gelse başarı gelmez.  Zira başkan Hacıosmanoğlu her kötü sonuçta antrenör değişikliği ile gündemi değiştirip vadesini uzatmak istiyor ama bir gerçek var ki yolun sonu geldi.

Esasen bu şartlarda Trabzonsporu hiçbir teknik adam kurtaramaz. Bir sezonda 3-4 teknik direktör değiştiren bir kulüpten başarı beklemek pek akıl karı değil. Ayrıca teknik direktörlük hususunda istikrar olmayan bir takımdan ne kadar başarı beklenebilir ki?

Kaldı ki; ortalamaya vurursak takımın başına 6 ayda bir yeni hoca getirilmiş. Bu nedenle olsa gerek bordo, mavililer bir türlü istedikleri istikrarı yakalayamadılar. Oysa oynadığı futbolla geçmiş sezonlarda ligin korkulan takımlarından olmayı başaran Trabzonspor, son yıllarda istenileni bir türlü veremiyor.

Karadeniz temsilcisi, tarihinde 48 yıl önce çıktığı ligde, teknik direktör konusunda eskiden olduğu gibi istikrarı bir daha yakalayamadı. Pek çok başarılara imza atan Trabzonspor'da maalesef son zamanlarda teknik direktörlerden yana istikrar sağlanamıyor.

Başarının gelebilmesi için istikrar şart

1967 yılından beri yer aldığı ligde sık sık  teknik adam değişikliğine giden bordo-mavili kulüpte bugüne kadar 50'yı aşkın farklı teknik adam görev aldı. Trabzonspor'un 48 yıllık tarihinde 50'den fazla Teknik direktör görev yapmış. Ortalama bir hesap ile her teknik direktör 9 ay görevde kalabilmiş. Bazıları kendi istifa etmiş bazıları da gönderilmiş.

Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, göreve geldikten sonra geçen yaklaşık 3 yıllık sürede teknik kadro için milyonlarca lira harcama yapıldı, ancak istikrar bir türlü sağlanamadı.

Nitekim ortaya koyduğu futbolla camiasını tatmin edemeyen bordo-mavili takım rakipleri karşısında da beklenen neticeleri alamadı. 30 yılı aşkın  gelmeyen başarının temel nedenlerinden birinin  istikrarsızlık olduğu görülüyor.

1974-75 sezonundan itibaren 1. Lig'de mücadele eden Trabzonspor'da geride kalan süreçte çok kez teknik direktör değişikliğine gidildi. Takımda yerli ve yabancı olmak üzere 44 ayrı teknik adam görev yaptı.

Trabzonspor'a teknik direktör dayanmıyor

Trabzonspor, son 10 yılda 12 kez teknik direktör değişikliğine gitti. Bordo-mavili takımın başarısızlığının arkasında yatan istikrarsızlık sorunu teknik adam konusunda olduğu açık.

Örneğin, Tolunay Kafkas ile 4 ay, Mustafa Reşit Akçay ile 9 ay, Hami Mandıralı  4 ay, Hami'yi beğenmeyip  kurtarıcı olarak getirilen  Vahid Halilhodzić  ile 4 ay, Fenerbahçe'yi  şampiyon yaptı diye olsa gerek,  Ersun Yanal  ile  topu topu 8 ay, Şota ile de bir kaç ay 3 yıllık bir süre de  toplam da  6 hoca değiştirmek elbette istikrazlıktır.

Ayrıca Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, göreve geldikten sonra geçen yaklaşık 3 yıllık sürede teknik kadro için milyonlarca lira harcama yapıldı, ancak istikrar bir türlü sağlanamadı. Profesyonel Futbol Takımı Teknik Direktörlüğüne Şota Arveladze getirildiğinde Lig ve kupada hangi sonuçlar alınırsa alınsın, Şota'ya tam destek'ten asla taviz verilmemeli ve sonuna kadar desteklenmeli demiştim.

Teknik adam değişikliği çözüm değil

Trabzonspor'da oyuncu olarak başarılı sezonlar yaşayan Şota, bu kez hoca olarak bordo-mavili takımda 53. teknik adam oldu. Bordo-mavili kulübün 48 yıllık tarihinde bugüne kadar yerli ve yabancı olmak üzere toplam 53 teknik direktör görev yaptı. Şota, Karadeniz ekibinin oyuncusu idi hocası da olmuştu ama yönetim onu da gönderdi.

Zor dönemde takımın başına getirilen Hami Mandıralı' ya  biraz daha şans verilmeliydi. Kaldı ki; Hami Trabzon'un kendi evladı zaten kendi kazancından çok Trabzon u düşünür yapamadığını anladığı yerde parayı falan düşünmeyip kendisi giderdi.  Bence Trabzon efsaneleri arasında yer alan Hami takımı çalıştırmalı.

Yorumlar
TREND HABERLER