YAZARLAR

Trabzonspor kongreleri profesyonellikten uzak

Trabzonspor kongreleri profesyonellikten uzak

Nurettin Özgenç
Nurettin Özgenç[email protected]
Trabzonspor'un 69. Olağan Mali Genel Kurulu 19 Mayıs Spor Salonu'nda gerçekleşti. Ancak yapılan ve yapılmış olan genel kurullar profesyonellikten ve kurumsallıktan uzak. Nitekim gerçekleşen Trabzonspor Olağan Kongresinde Trabzonspor ve Trabzon şehrine yakışmayan görüntüler ortaya çıkmıştır. Trabzonspor'un son 10 yıldan beri süre gelen kongrelerine katılıyorum. Neredeyse bugüne kadar yapılan seçimli genel kurullar özellikle oylama konusunda tartışmalı geçiyor. Sağlıklı bir sayım yapılamadığı gün gibi ortada. Divan Başkanlığı seçimlerinde haksızlık olduğu söylendi.

Kongre öyle heyecanlıydı ki heyecanı bana da yansıdı. Gelen davet üzerine Cumartesi günü işi gücü bırakıp İstanbul'dan kalkıp gittim. Trabzon'a gitmişken bazı dostlar ile buluştuk ve yüzlerce sırrı, üzüntüyü, sevinci paylaşma imkanı bulduk. Bu duruma vesile ve sebep olanlara hasseten teşekkür ederim.

Trabzon 19 Mayıs Spor Salonu'nda gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul öncesinde sabahın erken saatlerinden itibaren üyeler salonun önünde toplanmaya başladı. Giriş kartlarını alan üyeler, üst araması yapılmasının ardından salona girebildi. Mali Genel Kurulu Seçimi beklenenin aksine yeni bir sorun yumağı üretmiş, daha büyük bir sorun kuşağı doğurmuştur. Ortada huzurdan güvenlikten ve esenlikten esen kalmamıştır. Kongre salonu içinde ve dışında geniş güvenlik tedbirleri alınmış olsa da yetersiz kalmıştır. Kapıya X-Ray cihazları konulmasıyla güvenlik önlemleri artırılmış ama genel kurul salonunda üye olmayan bir sürü kişilerin olduğu "Burada delege olmayan arkadaşlar var... Lütfen bunları dışarı çıkartalım!'' diye çok kez anons edildi.

Kaldı ki; Trabzonspor Mali Genel Kurulu, muhalefetin özellikle yönetimi ibra etmemek üzere örgütlenmesiyle önceki yıllara göre yüksek bir katılımla gerçekleştirildi. Ancak salon her zamanki gibi yetersiz kaldı. Bordo-Mavili Ekibin Mali Genel Kurul'u öncesinde neredeyse her şey tartışma konusu haline gelmiş durumdaydı. Buna son örnek kongrenin yapılacağı salon oldu. 19 Mayıs Salonu'nun kapasitesinin yetersiz olduğu ortada.

TRABZONSPOR İLE AK PARTİ KONGRESİ NİYE ÇAKIŞTI?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen Ak Parti 5. Trabzon Olağan İl Kongresi ile çakışan bir günde Trabzon'da iki önemli Olağan Genel Kurul vardı. Biri AK Parti Trabzon İl Başkanlığı kongresi, diğeri Trabzonspor'un Mali Genel Kurulu. Her ikisi de Trabzon için hayati önem taşıyor. Biri Trabzon'un geleceğine yönelik yapılacak yatırımlar, diğeri ise Trabzonspor'un geleceğiyle ilgiliydi.

Şayet Ak parti kongresi olmuş olmasaydı varın siz düşünün Trabzonspor Kongresinin halini. Şöyle ki; Trabzon siyaseti, protokol ve partililer Ak parti kongresine katılmasaydı 19 Mayıs Spor Salonu'nda izdiham oluşurdu.

Zira 6-7 bin civarında üyenin oy kullanma ihtimali olan bir kongrede 1100 kişilik bir kapasiteye sahip19 Mayıs Spor Salonu elbette kifayetsiz kalmıştır. Bunu görmek için kahin olmaya gerek yok. Trabzon 19 Mayıs Spor Salonu, kentin spor kulüplerinin aktif olarak kullandığı kapalı bir spor salonudur ve 1100 kişi kişilik bir kapasiteye sahiptir. Dolayısıyla bin yüz kişilik bir salonda 3-4 kat daha fazla olan üye ile seçim yapmak ne derece doğru olabilir?

Görünen o ki; Trabzonspor Kongrelerinde 19 Mayıs Salonu yetersiz kalıyor. Fiziki ortamları daha geniş, ferah ve modern salonlar için gerekli organizasyonların mutlaka büyük bir titizlikle yapılması lazım.

TARTIŞMALAR PERİYODİK ARALIKLAR İLE KAVGAYA DÖNÜŞTÜ

Geçen hafta sonu Cumartesi günü gerçekleşen Kongre'de Divan Başkanlığına yönetimin desteklediği Sabri Sadıklar'ın seçilmesi üzerine muhalefet olayı haklı olarak protesto etti. Bu durumu daha ileri boyuta taşımak amacıyla olsa gerek muhalif grubun önde gelenlerinden " Amigo" olarak anılan eski bir futbolcunun tribündeki üyelere yönelik " Haydi durmayın orada inin aşağıya " demesiyle çok sayıda üye tribünlerden atlayarak salona indi. Bu sırada ise iki taraf arasında yumruklaşmaya varan kavga çıktı. Bu yaşananların ardından çevik kuvvet salona girerek güvenlik önlemi aldı.

Çevik kuvvet polislerinin salon içinde olması güvenlik açısından iyi olsa da Kongre açısından bakıldığında iyi bir görüntü değildir. Trabzonspor gibi köklü ve mazisi başarılar ile dolu olan bir kulüpte böylesine amatörce, sağlıklı seçim ve sayımların yapılamadığı genel kurullar yakışmıyor.

F.BAHÇE, G.SARAY VE BEŞİKTAŞ BÖYLE Mİ KONGRE YAPIYOR?

Türkiye spor liginde 4. büyük olabilme başarısını gösterebilmiş bir kulüpte böylesine amatörce genel kurullar bundan sonra yapılmamalı. Zira son yıllarda yapılan kongrelere bakıldığında bunun böyle olduğu gayet net görülmektedir.

Kesinlikle seçimler adil yapılabilmeli, haksızlığa ve yanlışa sebep olunmamalı. Güvenlikten ve ciddiyetten uzak her isteyenin divan kuruluna doğru yürümesi parmağını sallayarak bağırıp çağırması divanın sağlıklı çalışmasına engel olması yanlıştır. Bir diğer hususta Trabzonspor'da futbol oynamış dolayısıyla hizmet etmiş ve o kulüpte kendini tanıtabilme imkanı bulabilmiş birinin kürsüden adeta meydan okur gibi kabadayı vari konuşmalar yapması abes ile iştigaldir. Aynı şekilde Trabzonspor Kulüp Başkanlığına aday olmuş birinin siyasi düşüncesine ters diye yönetimi siyasi olmakla itham etmesi doğru olmamıştır.

Ayrıca konuşmalar yapılırken bazı konuşmacılara yönelik tribünlerden müdahale edilmesi ve bağırıp çağırılması böylesine güzel bir kulübe hiç yakışmıyor. Rakiplerimiz Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi kulüplere bakıldığında durumun aynı olmadığı görülmektedir. Dilek ve temennim odur ki; önümüzdeki yıl yapılacak olan Olağan Genel Kurulun daha sağlıklı olabilmesi için daha geniş ve daha modern bir ortamda yapılmasıdır.

2010-2011 ŞAMPİYONLUK KUPASI CUMHURBAŞKANINDA MI?

Bazı Genel Kurul üyeleri gibi bende söz alarak kongrede yaşanan olaylara ilişkin olmasının yanında salonun yetersiz oluşuna ve ortamı yatıştırıcı kısa bir konuşma yaptım. Kongre'de söz alan konuşmacıların hemen hepsi şike konusuna değindiler. Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu'nun şike ile ilgili daha önceleri sarf ettiği sözlerine atıfta bulunuldu. Bir başka konuşmacı da hamasi nutuklar atarak kupanın adresinin belli olduğunu ve bu adresin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğuna vurgu yaptı. Kupanın alınabilmesi yönünde Başkan Hacıosmanoğlu'na haddinden yüklenilmesini ben şahsen doğru bulmuyorum. Elbette ki bazı yanlışları olabilir bunu zaten kendisi de ikrar ediyor. Bizlerin de bu durumda yıkıcı değil yapıcı eleştirilerde bulunmamız lazım.

Zira kupa alınabilecek bir duruma gelmedi ki alınabilsin. Kaldı ki kupa'yı öyle bir anlatıyorlar ki sanki depoda duruyor da bu Hacıosmanoğlu yönetimi tenezzül buyurup ta gidip almıyor gibi anlatıyorlar.

Ayrıca erken seçim çağrılarına da katılmıyorum ve karşı çıkıyorum. Bu konuda Sadri Şener ve mevcut yönetimini kerhen destekledim ve seçimlerin zamanında yapılması içinde kerhen de olsa desteklemeye devam edeceğim. çünkü erken seçimler ülkeye fayda vermediği gibi Trabzonspor'a da fayda vermeyeceği açıktır. Keza ne olursa olsun seçimler zamanında yapılmalı.

TRABZONSPOR MAHKEME KAPILARINDA KALIYOR

Trabzonspor'un 69. olağan genel kurulu geride kalmasına rağmen yankıları sürüyor. Trabzonspor'un Cumartesi günü yapılan olağan genel kurulunda kongre divan başkanlığı seçimi için yönetimin adayı Sabri Sadıklar ve muhalefetin adayı Ali Sürmen yarıştı. Genel Sekreter Köksal Güney'in, Sabri Sadıklar'ın oylamayı kazandığını açıklamasının ardından ise olaylar yaşanmıştı.

Bir önceki Olağanüstü Genel Kurul'da olduğu gibi geçen hafta sonu yapılan Kongre de usulsüz ve haksızlık yapıldığından dolayı mesele mahkemeye taşınmıştır. Bu tür durumlar Trabzonspor'a yakışmamaktadır. Hiç kimse kendi ideolojileri iktidarda olması ve egolarını tatmin etmek için Trabzonspor'u alet etmemeli. Trabzonspor kongreleri adil ve şeffaf olmalı. Tüzükte göstermelik olarak var olan ama gerçekte olmayan, muğlak ifadeler ile belirtilen bireysel adaylığa netlik kazandırılmalı. Trabzonspor kongrelerden dolayı mahkeme kapılarında kalmamalı.

Aynı kentin insanı ve aynı camianın bir mensubu olarak yaşanan olumsuz hadiselerden dolayı son derece üzüntülüyüm. Böyle bir tablo Trabzonspor'a yakışmıyor. Umarım son olur ve Trabzonspor bir daha bu tür nahoş hadiseler ile karşılaşmaz.

Yorumlar
TREND HABERLER