YAZARLAR

Trabzonspor başkanı olmak zor iş

Trabzonspor başkanı olmak zor iş

Nurettin Özgenç
Nurettin Özgenç[email protected]
Trabzonspor camiası uzun bir süredir Sadri Şener'in görevi bırakması ve yeni bir yönetimin göreve gelmesi için çalışmalar yapmaya başladığı duyuluyor.

Ne yani şimdi, duymaya alışık olduğumuz "Yönetim istifa..." sloganı Trabzonspor maçlarında atılmayacak mı?

Öyle ya, bir, iki maç üst üste yenilgi ve başarısız sonuçlar geldi mi, takım kötü futbol oynadı mı klasik bir davranış şeklidir.

Ya teknik direktör istifaya davet edilir ya da yönetim...

İlk alınacak kelle hocanındır. Nitekim de öyle oldu ya... Kulüp içerisindeki anlaşmazlılardan ve fikir uyuşmazlığından dolayı Şenol Güneş istifa etti yerine Tolunay Kafkas getirildi.

Oysa önünden geçen topa koşamayacak kadar güçsüz, moralsiz futbolcu ise, alacakları gündeme geldiğinde aslan kesilir ama takımın zor anlarında ruhsuz ve şuursuz bir futbol oynarlar.

Protestoları göğüsleyen profesyonel olduğunu iddia eden futbolcular değil, her zaman yöneticiler olur.

Futbolun tabiatında var bu durum.

Neyse bu ayrı bir konu...

Şimdi değinmek istediğim ise, Trabzonspor'da yaşananlarla ilgili...

Başkan Sadri Şener, baskıdan, sıkıntılardan, alınan başarısız sonuçlardan,alacak verecek meselelerinden bunaldığı,gerekli yardımı göremediği ve gelen yoğun baskılar üzerine kongreye gidip gitmemekte kararsız gibi...

"Dere geçerken at değiştirilmez"

Bana göre kongre Mayıs ayında olmalı yada zamanında yapılmalı. Çünkü "Dere geçerken at değiştirilmez" düşüncesiyle Lig devam ederken kongreye gitmenin başta Trabzonspor olmak üzere hiç kimseye bir faydası olmaz.

Benim düşüncem bu yönde ama elbette bunun kararını Genel Kurul Üyeleri verir.

Kongre ne zaman toplanır, sağlıklı bir yönetim olur mu, olmaz mı, yoksa birden fazla sorunla uğraşmak isteyen yöneticiler çıkar mı bu da ayrı bir konu...

Keza konu Trabzon olduğunda, konu Trabzonspor olduğunda, ben her zaman çözümün bulunacağından eminim. Yeter ki, doğru adımlar atılabilsin.

İtirazım da tepkim de buna... Çünkü, kriz ortamlarını yönetecek sağduyu ve soğukkanlılık çoğu zaman gösterilemiyor.

Olağanüstü Kongre talebinde en önemli etkenin bazı taraftarlar topluluğunun ve başkanlık hevesli olanların tepkileri gösteriliyor.

Peki bazı isimler ve taraftar, bir kulübün yönetiminde bu denli etkili olabilir mi, o isimler ve taraftar takıma hakim olabilir mi?

Taraftara lider olacak, yönlendirecek kimdir, kamuoyu kimi muhatap alacaktır, bunların hepsi muamma...

Kötü giden bir takıma taraftar, "Yönetim istifa " Başkan çek git gibi " gibi davranabilir mi?

Takım sahada sürünürken, futbolcuların koşacak hali yokken, zirveden paraşüt gibi düşerken bir kaç söylemle ve attığı sloganlardan bunu düzeltebilir mi ?

Ancak destek verir, iyi gün, kötü gün demeden yanında olur.

Gerçek Trabzonspor taraftarının da yapacağı budur.

Taraftarın görmek istediği tablo

Dediğim gibi Trabzonspor camiası büyüktür, onları büyük yapan sadece şanlı geçmişleri değildir. Trabzon'un köklü kulübü istikrarsız yıllar geçirmektedir, camialarını da bi hayli üzdüler.

Uzun yıllardan sonra ilk defa Trabzonspor bu denli kötü bir dönem geçiriyor ve kümeye düşme hattına çok yakın... Takımda uyum yok, sahadaki mücadele yok. Bu nedenle biran önce radikal tedbirler alınmalıdır.

Taraftar bu desteği maçlara giderek ve kampanyalar yaparak devam ettirebilir. Şimdi yeni bir ruha ihtiyaç var. Kongreye kadar mevcut başkan Şener ile devam edip, yeni ve güçlü bir yönetim kurulabilir veya gerçek anlamda başkan adayları ile yola devam edilebilir. İstenilen fotoğraf da budur.

Gerçi her gelen başkanda mutlaka borçlardan şikayet eder önce ama işin ilginç tarafı tarihinin en kötü sezonunu geçiren Trabzonspor'da mevcut başkan'da şimdilik görevi bırakmamakta kararlı görünüyor.

Trabzonspor'da başkan olmak zor iş

Bazı isimlerin yönetime talip olması büyük bir olaydır, ama gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü Trabzonspor başkanlığına reklam aracı olarak değil hizmette bulunmak için aday olunmamalı.

Öte yandan Olağanüstü Genel Kurul'un Mayıs ayında Ligler bitiminden sonra yapılması konusunda da istekler ağır basıyor. Zira Mart ayında yapılacak bir kongrenin zaten kötü giden süreci daha da zora sokacağı için en uygun tarih olarak Mayıs ayı gösteriliyor, bazıları ise Kongre'nin yılın sonunda yapılması yönünde.

Ligde kritik eşikte bulunan Trabzonspor hızla alt sıralara inerken Mart ayında ligler oynanırken yapılacak kongre kulübün daha kötü günler yaşamasına sebep olabilir ve buna neden olanlar doğabilecek sorunların sorumlusu olurlar.

Trabzonspor'un önünde problemler zinciri olduğu açık. Bunları iyi değerlendirmek gerek. Trabzonspor'da başkan olmak zor bir iştir. Yeni başkan adaylarını daha zor bir süreç bekliyor.

Keza kulübün ciddi borcu olduğu biliniyor. Dürüst olan ve itibarı olan insanlar borçtan endişe ederler. Bordo-mavili kulübünde ciddi bir borç yükü var bu hepimizin endişeyle baktığı bir durum.

Trabzonspor'u profesyonel CEO'lar yönetmeli

Trabzonspor'a çok iyi bir yönetim gereklidir. Ve Trabzonspor'un artık başkandan yöneticiden para almak gibi şeylerle uğraşmaması lazım.

Benim istediğim geniş bir vizyona sahip ve profesyonel anlamda kulübü gerçekten iyi yöneteceğine inandığım CEO'lar yönetmeli.

Trabzonspor'u zengin başkanlar mı, yoksa şirketlerdeki gibi 'profesyoneller' mi yönetmeli önce bu soruya cevap aramalıyız. Bana göre bordo - mavili camiada 'müteahhit başkan' dönemi bitmeli ve kulübü profesyoneller yönetmeli.

Yorumlar
TREND HABERLER