YAZARLAR

Tahkim F.Bahçe'nin arka bahçesi olmamalı!

Tahkim F.Bahçe'nin arka bahçesi olmamalı!

Nurettin Özgenç
Nurettin Özgenç[email protected]
Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu, Fenerbahçeli oyuncu Raul Meireles'in 11 maçlık cezasını 4 maça indirdiğini açıkladı. Tahkim kurulunun bu kararına şahsen ben çok şaşırmadım. Çünkü geçtiğimiz günlerde Fenerbahçeli bir kaç yöneticinin, adeta gövde gösterisi yaparak TFF'yi ziyaret etmesi ve basına yansıyan bilgilere göre, Fenerbahçe Yönetimi'nin hakemler konusunda şikayetlerini dile getirdiği, Meireles'e verilen cezaya itirazda bulundukları ve Tahkim Kurulu'na da bir savunma sundukları biliniyor. Bu ziyaret sonrasında tahkim kurulun da bu yöndeki kararı beklenilen bir karadı. Bana göre karar malumun ilamı oldu.

Galatasaray derbisinde, hakem Halis Özkahya'ya tükürdüğü ve eliyle gay hareketi yaptığı gerekçesiyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK)'ndan 11 maç ceza alan ve çift sarı karttan dolayı 1 maç daha ceza alıp, toplam 12 maçtan men edilen Fenerbahçeli Raul Meireles için Tahkim Kurulu kararını verdi ve Portekizli oyuncunun cezası 11 maçtan 4 maça düşürüldü. Müsabaka hakemine yönelik hakaret eyleminin ağırlığı, eylemdeki ısrar ve tekrar sayısı yanında toplumsal değerler de dikkate alındığında cezanın üst sınırdan verilmesi gerekirken indirim yapılması akıllarda şüphe uyandırmaktadır.

Tahkim Kurulu Fenerbahçe'nin arka bahçesi olmamalı!

Stadyumda ve Tv'de maçı izleyenlerin gözü önünde gerçekleşen ayıp,ayıp olduğu kadar rezil bir hareketi hafife almak toplumsal değerleri göz önünde bulundurmamak ve tahkim kurulunun geçmişte diğer takımlar aleyhinde verdiği kararlar hatırlandığında Fenerbahçeli Meireles yapılan indirim kararı adaletsizliktir, hakkaniyetsizliktir, mantıksızlıktır, tutarsızlıktır!

Bana göre Tahkim Kurulunun adalet sistemi çok garip işliyor. Bu bir nevi suç'ta tenzilata gitmektir. Bu karar emsal teşkil edebilir. Bundan sonra futbol sahalarında hakeme yapılacak el kol hareketlerinin önü alınamayabilir. Olası çirkin hareketlerde bu karar emsal gösterilebilir. Bu durum bir nevi takım ve oyuncuyu kayırmak anlamı taşıyabilir.

Çünkü Galatasaray - Fenerbahçe karşılaşmasında hakem Halis Özkahya'ya gay hareketi yaptığı ve tükürdüğü gerekçesiyle TFF tarafından 12 maç cezası verilen Raul Meireles'in cezası 11 maçtan 4 maça indiriliyor. Sezon sonu indiriminde dahi olmayan bir şekilde yüzde 60 tenzilat yapılabiliyor olmasını anlamış değilim.

Zira geçen yıl Tahkim Kurulu, Beşiktaş Kulübü'ne verilen 160 bin lira para cezası ile siyah-beyazlı futbolcu Matteo Ferrari'nin aldığı 3 maç men cezasını onamıştı. Aynı şekilde Kurul'un, Trabzonsporlu futbolcu Tayfun Cora'ya verilen 3 maç men cezasına yapılan itirazı da reddederek, PFDK'nın kararını oy çokluğuyla onadığını ve PFDK tarafından Eyüpspor'a verilen 5 resmi müsabakayı da tarafsız sahada seyircisiz ve 3 resmi müsabakayı kendi sahasında seyircisiz olmak üzere toplam 8 maç seyircisiz oynama cezasını da onadığı biliniyor. Tahkim kurulunun bu kararları hatırlandığında adamına ve takımına göre muamele mi yapılıyor? Yoksa bu tahkim kurulunda yasalar gerçekten bu şekilde mi işliyor.

Ayrıca Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK)'ndan 11 maç ceza alan ve çift sarı karttan dolayı 1 maç daha ceza alıp, toplam 12 maçtan men edilen Fenerbahçeli Raul Meireles için verilen kararda Fenerbahçe heyetinin TFF'yi ziyaretinden sonra tahkim kurulunun yaptığı anormal indirimden ötürü kafalarda kurulun taraf bir karar verdiği şüphesi uyandırıyor. Sportif anlamda yapılan harekete verilen cezada indirim, adamına ve takımına göre muamelede bulunmaktan bir farkı yoktur. Tahkim kurulunda bu tür çifte standart kararlar alındığında spor kamuoyunda inandırıcılığını yitirebilir.

Yorumlar
TREND HABERLER