SPOR GÜNDEMİ

şike davasında Yargıtay'dan kafaları karıştıran bir açıklama geld

Türkiye'nin nefesini tutarak çıkarak kararı beklediği şike davasında Yargıtay'dan kafaları karıştıran bir açıklama geldi.

şike davasında Yargıtay'dan kafaları karıştıran bir açıklama geld
Türkiye'nin nefesini tutarak çıkarak kararı beklediği şike davasında Yargıtay kararını açıkladı: Kısmen onandı, kısmen düştü, kısmen bozuldu. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın şike ve teşvik cezasına onama kararı çıktı...

Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in örgüt suçlarından cezası onandı. Aziz Yıldırım'ın birden fazla maçta şike ve teşvik primlerinden suçları onandı. Bu karar göre Aziz Yıldırım 2 yıl, 2 ay hapis yatacak.

Yargıtay, 80 sayfalık karar açıkladı. 85 sanık açısından inceleme yapan Yargıtay, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in örgüt kurmak ile şike ve teşvik priminden aldığı cezaları onadı. 


ŞİKE 
 
Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 17 Aralık operasyonundan sonra başlayan "paralel devlet" tartışmaları sürerken, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 93 sanıklı "Şike" davasının temyiz incelemesini tamamladı. Yargıtay, Fenerbahçe'nin yeniden yargılama konusunda yasa çıkabileceği, bu nedenle kararın açıklanmasının bekletilmesi yönündeki başvurusunu ise dikkate almadı. 

Deneme

Daire, Yıldırım'a, şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönetmek ve 6 süper lig maçında teşvik primi vermek suçlarından verilen 6 yıl 3 ay mahkumiyet cezasını onadı. Daire, Yıldırım'la birlikte suç örgütü kurup, yönetmek suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker'in cezasını da onadı. Böylece, iddianame ve Yargıtay tebliğnamesinde yer alan, Yıldırım ve Peker'in iki ayrı örgütün liderleri olduğu ve suç örgütlerinin bu isimler etrafında toplandığı tespitine de katılmış oldu.

Deneme

Beşiktaş maçlarında da şike suçunun işlendiğine hükmeden daire, yöneticilere verilen bazı ceza miktarlarını ise hatalı buldu. Daire, diğer sanıklar hakkında ise onama, bozma ve düşme kararları verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın karara itiraz hakkı bulunuyor. Ancak başsavcılık, tebliğnamesinde Yıldırım ve birçok sanık hakkındaki cezanın onanmasını istemişti ve daire de ağırlıklı olarak tebliğnameye uygun hareket etti. Bu nedenle Yıldırım'ın kesinleşen cezası itiraz beklenmediğinden infaz edilecek. 1 yıl cezaevinde tutuklu kalan Yıldırım, İnfaz Kanunu uyarınca 2 yıl 2 ay daha yatmak üzere cezaevine konulacak. İnfaz süreci, itiraz süreleri bittikten sonra başlayacak. Yıldırım'ın başkanlığı kaybetmesi ve stadyumlara giriş yasağı alması da gündemde.

Deneme

OLGUN PEKER'E ONAMA BOZMA
Yargıtay, eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker'in, "haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurup, yönetmek" suçundan 2 yıl 6 aylık mahkumiyet kararını onarken, Giresun FM ve sahibi Mustafa Cici'nin suç örgütünün oluşturduğu korkutucu güçten yararlanarak konut dokunulmazlığını ihlal etmek ve tehdit suçlarından 4 yıl 2 ay hapse mahkumiyet kararını ise bozdu.

ŞİKE SABİT, CEZALARI YENİDEN DEĞERLENDİRİLDİ
Yargıtay, eski Beşiktaş Asbaşkanı Serdar Adalı'nın Beşiktaş-İBB Spor Türkiye Kupası final maçının sonucunu etkilemek amacıyla şike yapmak, Beşiktaş eski teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun ise Beşiktaş-İBB Spor maçının sonucunu etkilemek amacıyla şike yapmak suçlarını işlediklerinin sabit olduğuna karar verdi. Ancak Yargıtay, Adalı'ya şike suçundan verilen 1 yıl 3 ay hapis ve 250.000 lira adli para cezası ile Havutçu'ya verilen 1 yıl 3 ay hapis ve 100.000 lira adli para cezasının yeniden belirlenmesi istemiyle kararı bozdu.

Deneme

BOZMA ONAMA DÜŞME
Yargıtay, dava sürerken yaşamını yitiren ve beraatine karar verilen Fenerbahçe yöneticisi Serkan Acar hakkındaki davanın düşürülmesine karar verirken, diğer sanıklar hakkında da onama ve bozma kararları verdi.

YENİDEN YARGILAMA OLMAZSA
Bu kararlarla dava, haklarındaki karar bozulanlar dışında, kesinleşti. Buna göre, bu isimlere verilen cezalar tıpkı Balyoz davasında olduğu gibi hükümetin yeniden yargılama konusunda adım atarak, özel yetkili mahkemeleri kaldırmaması ya da bir başka düzenleme yapmaması halinde mevcut düzenlemelere göre infaz edilecek. Olası düzenlemeler ise yeniden yargılama yolunu açabilecek. Ancak dava kesin hükme bağlandığı için yine Balyoz davasında olduğu gibi özel yetkili mahkemelerin kaldırılması yeniden yargılama için tek başına yeterli olmayacak. Şike davası için de, "hükme bağlanan davaların yeniden görülmesi" konusunda özel düzenleme yapılması gerekecek.

Deneme

BERAAT EDEN İSİMLER

Şike soruşturmasında adı geçen Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ile birlikte Asbaşkan Nevzat Şakar beraat etti. Mahkeme ayrıca davada adı geçen isimlerden Zeki Mazlum, Zafer Önder İpek, Göksel Gümüşdağ'la birlikte Hikmet Karaman'ın da beraatına karar verdi.
 
CEZASI ONANMAYAN İSİMLER!

YASAV'ın açıklamasına göre bu isimlerin davaları düştü; Fatih Sandal, Aykut Aydın, Serkan Acar, Evren Kımıl, Samet Erdemir, Hakan Karaahmet, Ömer Ülkü.  
  
AZİZ YILDIRIM
AZİZ YILDIRIM 

ŞİKE

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER