YAZARLAR

Rizeliler, küme düşünce Trabzon’dan bilmemeli!

Spor Toto Süper Lig'in son haftasında Çaykur Rizespor, Alanyaspor'u 1-0 yenmesine rağmen küme düştü. Ama olan Trabzonspor'a oldu! Trabzonspor Bursaspor'a 2-1 yenilince küme düşen Çaykur Rizespor cephesi Trabzonspor'a adeta ateş püskürdü.

Nurettin Özgenç
Nurettin Özgenç[email protected]

Spor Toto Süper Lig'in son haftasında Çaykur Rizespor, Alanyaspor'u 1-0 yenmesine rağmen küme düştü. Bursaspor, geriye düştüğü maçta Trabzonspor'u 2-1 mağlup ederek ligde kalmayı başardı. Ama Çaykur Rizespor küme düşünce olan Trabzonspor'a oldu!

Trabzonspor Bursaspor'a 2-1 yenilince küme düşen Çaykur Rizespor cephesi Trabzonspor'a adeta ateş püskürdü. Çaykur Rizespor Başkanı Metin Kalkavan ve teknik direktör Hikmet Karaman, Trabzonspor ile dostluğun bittiğini söyleyerek; "Üstümüzdeki iki takım da Trabzonspor'u Trabzon'da yendi. Bu şehir, bunu unutmayacak. Yüz yıllar geçse de bu şehir bunu asla unutmayacak. Komşuluk farklı şey” şeklindeki imalı ve manalı tepkilerini anlamak mümkün değil.

Ayrıca Rize cephesinde Rizespor’un sahadan 1-0 galip ayrılmasına rağmen, Bursaspor'un Trabzonspor'u 2-1 mağlup etmesinden dolayı küme düştü” şeklindeki anlamsız tepkileri yanlıştır.

Rizespor bugün küme düştüyse bu Trabzonspor’un değil, takımına sahip çıkmayanların suçudur!

Zira takımlarına sahip çıkmayanların, bugün gelip Trabzonspor’u suçlayacak sözler söylemeye hakkı yoktur.

Nitekim sezon boyunca takımlarına yeterli destek vermeyenler, yumurta kapıya dayanınca “Son 90 dakika desteğe ihtiyaç var...” şeklinde duyurular yaparak Rizespor’a göstermelik destek arayışlarına girerler. Takım küme düşünce de Trabzonspor’a eleştiri yaparlar. Oysa “İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır” misali taraftar önce gönülden isteyip elinden geleni yapıp takımına gerekli desteği vermeli sonrasında hesap sormalı.

Eğer bunlar yapılırsa; zaten yönetim de takımı büyük yapma konusundaki desteğe cevapsız kalmaz, futbolu güzelleşir takım başarılı olur o zaman istikrarlı bir takım olma yolunda başarılı işler yapmış olunur.

Bu yazının esas amacı; iki kardeş şehir takımlarının taraftarları arasında çeşitli ortamlarda “Trabzonspor bizi küme düşürdü” şeklinde dile getirilen ve aslında hiçbir dayanağı olmayan iddiaların çürütülme çalışmasıdır.

SAHİPSİZ RİZESPOR’UN KÜME DÜŞMESİ HAKTIR, EY RİZELİ SEN SAHİP ÇIKARSAN BU TAKIM DÜŞMEYECEKTİR!

Rizelilerin, yaklaşık 30 yılı aşkın zamandan beri Süper Ligde takımları olmasına rağmen; Rize’de hemen hemen herkes hep "Üç Büyükler"den bahseder; sonra da kızarlar “Rizespor neden küme düştü” diye… Rizelilerin büyük çoğunluğu 3 büyükler olarak adlandırılan takımları tutmaktadır.

Nitekim İstanbullu olmayıp, İstanbul takımı tutmak; kraldan çok kralcı olmaktır. Zira Rize’nin neredeyse tamamının, sadece 3 büyük takımı desteklediği gayet açık. Aşağıdaki verilere bakıldığında durum bariz belli..

Taraftar desteğinin yeterli olmayışı Rizespor’un küme düşmesinde önemli etken olmuştur. Ve bu gerçeği de göz ardı edilemez.

Rize seyircisi Trabzon seyircisi gibi yağmur, çamur, kar ve soğuk demeden takımını desteklemeye maça gitmiyor. Takımının maçlarına gidilmezse, peki nasıl takım büyüyecek?

Bu Rize seyircisinin suçu; Örneğin İsmail Türüt Trabzonspor'un kendisi için sevda olduğunu söyledi. Kendisine bazen Rizeliler'in bu nedenle kızdığını söyleyen Türüt "Bana kızacağınıza İstanbul takımlarını tutanlara kızın. Ben Karadeniz'in takımını tutuyorum." Demesinde yerden göğe haklıdır.

RİZELİLER 3 BÜYÜKLERİ DEĞİL MEMLEKETLERİNİN TAKIMINI DESTEKLEMELİ

Nitekim Rizelilerin, gönlünde yatan takımın Çaykur Rizespor olmadığı Türkiye'nin taraftar haritasında ortaya kondu.

Bilyoner.com verilerine göre; taraftar haritasında dikkat edilecek nokta Çaykur Rizespor'un Rize'de ilk üç arasında olmadığı.

Trabzonluların yüzde 79'u Trabzonspor'u tutarken Rize'de ise ortaya çıkan tablo içler acısı. Çünkü Rizeliler kendi memleketlerinin takımı Çaykur Rizespor'dan ziyade 3 büyük takımı destekliyor. Taraftar haritasının ortaya koyduğu verilerde her 3 Rizeliden biri Galatasaray'ı, her 4 Rizeliden biri Fenerbahçe'yi desteklerken Beşiktaş ise üçüncü sırayı elde ediyor ve her 6 Rizeliden biri Beşiktaş'ı destekliyor.

Türkiye genelinde sarı-kırmızılı taraftarların oranı yüzde 35 olarak hesaplanırken, Fenerbahçe’yi tutanların oranı yüzde 34 oldu. Beşiktaşlı taraftarlar yüzde 19’la üçüncü, Trabzonsporlular ise yüzde 4’le dördüncü sırada.

 

ÜÇ İLİN TARAFTAR DAĞILIMI

İSTANBUL: FB:%36, GS:%35, BJK:%21

RİZE GS:%31, FB:%27, BJK:%15

TRABZON: TRABZON:%79, GS:%8, FB:%6

 

RİZESPOR’UN TARİHİNE BAKILMALI

Rizespor1978-1979 sezonunda 2. lig şampiyonluğuyla, Türkiye 1. Liginde ilk defa oynama hakkını kazandı. 9 Şubat 1991 yılında yapılan Olağanüstü Genel Kurul'la, Karadeniz Bölgesi'nin en büyük kamu kuruluşu olan Çaykur'la birleşerek, "Çaykur Rizespor Kulübü" adını alarak o tarihten itibaren de arkasına Çaykur gibi önemli kamu kuruluşunun finansal desteği ile Profesyonel Liglerdeki mücadelesini sürdürmeye başladı.

Rizespor ilk defa 2001-02 Süper Lig sezonunda Süper Lig'den küme düştü. Ancak 2002-03 2. Futbol Ligi A Kategorisi'nde sezonu 2. olarak tamamladı ve 1 yıl aradan sonra tekrar Süper Lig'e yükseldi. Kulüp, 2003-04 Süper Lig sezonundan itibaren kesintisiz yer aldığı Süper Lig'den 2007-08 Süper Lig sezonunda küme düştü ve bir sonraki sezon 1. Lig'de mücadele etti. Kulüp 2008-2013 yılları arası 1. Lig'de mücadele etti. 2012-13 sezonunda 1. Lig'i 2. bitirerek 5 yıl aradan sonra 2013-14 Süper Lig'de yer almaya hak kazandı. Ama 3 yıl sonra Süper Ligde tutunamayarak tekrar bir alt lige düştü.

Netice-i kelam; Trabzonspor bizleri küme düşürdü diyen Rizeliler, 3 büyükleri desteklemek yerine kendi takımlarını desteklediğinde, küme düşme gibi olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalmazlar bir Trabzonlu olarak benden söylemesi.

 

Yorumlar
TREND HABERLER