SPOR GÜNDEMİ

Olimpiyatlardan güreşin kalkmasına tepki

Eski olimpiyat şampiyonu Mahmut Demir, olimpiyatlardan güreşin kaldırılmasında kasıt aradığını söyledi.

Olimpiyatlardan güreşin kalkmasına tepki
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu'nun 2020 Olimpiyatları programı listesinden güreşi çıkarmasını değerlendiren eski Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Güreşçi Mahmut Demir, son yıllarda Müslüman ülkelerin güreşte elde ettiği başarılardan dolayı kararda kasıt aradığını söyledi.

Türkiye'nin 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmak için Japonya ve İspanya ile yarıştığını ve oyunların İstanbul'a alınması halinde Türkiye'nin en büyük madalya beklediği dalın güreş olduğuna işaret eden Demir, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "2020 olimpiyatlarında uygulamayı düşündükleri kararı anlamakta ve yorumlamakta güçlük çekiyorum. Çünkü insanlığın var olduğundan beri devam eden bir spor branşı olan güreşi olimpiyat organizasyonunun dışına bırakmak ya kasıtlı olmalı veya altında bir şeyler aranmalı. Güreşin son yıllarına baktığımız zaman daha çok Müslüman ülkelerde başarıyı görüyoruz. Son yapılan 2012 Londra Olimpiyatları'nda Azerbaycan, İran, belki Türkiye olarak biz bekleneni gösteremedik ama buna benzer ülkeler başarılı olmaya başladılar. Onun için ben altında kasıt arıyorum" dedi.

"SPOR CAMİASI OLARAK BÜYÜK BİR SEFERBERLİK BAŞLATMAK ZORUNDAYIZ"

Uluslararası Güreş Federasyonu (FILA) ile ulusal güreş federasyonlarını eleştiren Demir, "Yeteri kadar lobi faaliyetleri yapmış olsalardı veya güreşin son yıllarda düşen popülaritesini bu seviyeye düşürmemiş olsalardı. Devamlı kural değişiklikleri, bırakın güreşi izleyen seyirciyi, güreşi yapan insanların bile ayak uydurmasını güçleştiriyor. Dolayısıyla bunda her ülkeyi temsil eden federasyon başkanları, Uluslararası Güreş Federasyonu ve Olimpiyat Komitesi bir bütün halinde suçludur" diye konuştu.

Türkiye'de spora yakın bir devlet anlayışı ve sporu destekleyen bir hükümet yapısı olduğuna değinen Mahmut Demir, "Bunun için biz millet olarak, spor camiası olarak büyük bir seferberlik başlatmak zorundayız. Çünkü bir olimpiyat organizasyonunun bir ülkeye vereceği değer ekonomik değerin üzerinde sosyolojik olarak, dünya ülkeleri üzerinde psikolojik olarak çok büyük bir katkısı var. Bir an evvel seferberlik ilan edilmeli. Bunu Türkiye'nin Türk insanının lehine çevirmeli diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"TÜM ŞİLT, PLAKET VE BELGELERİNİ ONLARA İADE EDECEĞİM"

Türklerin ata sporu olan güreşte geçmiş yıllarda alınan başarıların tekrar edilmesi gerektiğini vurgulayan eski olimpiyat şampiyonu Demir, Türk Milli Takımı'nın önümüzdeki dönemde katılacağı Avrupa Şampiyonası, Akdeniz Oyunları ile Macaristan'daki Dünya Şampiyonası'nda başarılı olmasını, özellikle de dünya şampiyonasında takım halinde üçüncülüğün altında sonucun güreşçilerin ve yöneticilerin başarısızlığı olarak algılanacağını vurguladı.

Kariyerinde, 3 Avrupa şampiyonluğu, Dünya şampiyonluğu, Akdeniz Oyunları, Balkan ve Olimpiyat şampiyonlukları bulunan Mahmut Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer ki Uluslararası Olimpiyat Komitesi güreşi olimpiyatlardan çıkarma kararını geriye çekmek gibi bir yaklaşım göstermezse, bugüne kadar bize vermiş olduğu olimpiyat komitesinin tüm şilt, plaket ve belgelerini onlara iade edeceğim."

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER