YAZARLAR

Ne kadar pozisyon, o kadar gol!

Kanatlardan paslarla ve ortalarla ilerleyen Trabzonspor orta sahada sıkışan oyunu çözmek için bir yol bulması gerekiyor. Yoksa kaleye inemeyip pozisyon bulamazsanız, yüzdesel istatistiğin bir anlamı kalmıyor.

Hakan Aytaç
Hakan Aytaç[email protected]

Ne kadar pozisyon, o kadar gol!

Merhaba İnternetspor okurları. Bu aslında daha önce verilmesi gereken bir selam olsa da gündemdeki meseleleri değerlendirmekten fırsat olmamasını mazur görmenizi dilerim. Bundan sonra, çoğunlukla Trabzonspor hakkında yazı, yorum ve görüşlerimi sizlerle paylaşacağım. Anadolu’dan, kısıtlı imkanlarla ve kendi yetiştirmesi gençlerle İstanbul hegemonyasına karşı en ciddi başarıları, şampiyonlukları elde etmiş Trabzonspor o eski çekinilen ekip ruhunu nasıl yakalar, bu mücadelesinde neleri doğru yapıyor, neleri yapamıyor ele almaya, tartışmaya çalışacağım.

İnternetspor’da yazmam için bana öneride bulunan değerli ağabeyim, Hakan Cerrahoğlu’na da bu vesileyle teşekkür etmek isterim. Belki zaman zaman kendisiyle tatlı bir Fenerbahçe-Trabzonspor atışmasına bile gireriz, belli mi olur?

Pazartesi akşam maçı için Trabzon’da şehir hoparlörlerinden bir anons duyuldu. Konuşan Joao Perreria’ydı. Ses şunları söylüyordu:

“Dikkat dikkat… Pazartesi akşamı tüm şehirde elektrik kesintisi olacaktır. Evlerde sular akmayacaktır. Doğalgaz çalışmayacak. Trabzon’da yaşam duracak. Halkımıza önemle duyurulur. Çünkü bizim maçımız var. Orada olalım. Olacağız da! “

İstanbul takımlarının hepsinin puan kaybettiği bu haftada, sanki maçın önemini anlatır gibiydi. Ancak Trabzonspor kazansa 4. sıraya yükselebilme ve liderle arasındaki puan farkını 3’e indirme şansını kaçırdı.

Trabzonspor maçın ilk dakikalarına çok istekli ve hareketli başladı. Her ne kadar 6. dakikada savunma arkasına atılan topu Özer ağlara gönderip Erzurumspor’u 1-0 öne geçirip soğuk duş etkisi yapsa da Özer’in ofsaytta olduğu VAR’a başvurularak tespit edildi.

Trabzonspor bu dakikadan sonra kanatlardan içeriye inerek etkili olmaya çalıştı. 19. dakikada bunlardan birine yükselen Rodallega iyi bir kafa vuruşu çıkardı ama top direkten dışarıya gitti. Ancak ilk yarım saate girilirken yeni pozisyonlara girilememesi ve topa hakimiyetin sağlanamaması ve Burak’ın atak başlangıçlarındaki top kayıpları, maçı yeniden başa baş konuma getirdi. İlk yarının son bölümünden itibaren ise topu yere indiren Erzurumspor oyuna hakim olarak etkili olmaya başladı. 66. dakikada da Rodallega’nın yerde kaldığı pozisyonda hakem Trabzonspor lehine verdiği penaltı kararını yine VAR’a danışarak iptal etti.

Trabzonspor kanatlardan etkili olmaya çalışırken, rakip ceza sahasında topla buluşma sıkıntısı yaşadığından son vuruşu girişiminde bile bulunmadı. Erzurumspor ise deplasmanda iyi bir mücadele ortaya koyarak birkaç kez de kaleye inerek galibiyeti kovalamaya başladı.

Bu haftaya kadar, yakaladığı pozisyonları en çok gole çevirme oranı yüzde 20.48 ortalaması ile birinci Trabzonspor’a aitti. Ligin zirvesindeki Galatasaray’ın oranı ise yüzde 17.35. Fakat istatistikleri bozmak istemezmiş gibi, Trabzonspor’un kaleyi bulan ilk şutu, ancak 87. dakikada gelebildi. O da etkili olabilecek hızlı bir atakta, Ekuban’ın kaleciyi alıştırma amacından öteye gitmeyecek bir şut çıkarmasıyla sonuçsuz kaldı. Kanatlardan paslarla ve ortalarla ilerleyen Trabzonspor orta sahada sıkışan oyunu çözmek için bir yol bulması gerekiyor. Yoksa kaleye inemeyip pozisyon bulamazsanız, yüzdesel istatistiğin bir anlamı kalmıyor.

Yorumlar
TREND HABERLER