YAZARLAR

Galatasaray şampiyon olabilir mi?

Manchester United’ın efsanevi menejeri Sir Alex Ferguson ‘’İstatistikler mini etek gibidir,herşeyi gösterir ama asıl merak edileni gizler’’ demişti. Şüphesiz ki Galatasaray tüm olumsuz istatistiklere rağmen

Fatih Ucuz
Fatih Ucuz[email protected]

İlk yarının bitimi ile en popüler konu başlığımız bu oldu; Galatasaray’ın şampiyonluk şansı var mı? Kişisel fikrimi söylüyorum; mümkün değil.

Lakin burası olurmu olur ülkesi, o yüzden büyükte konuşmamak lazım. Son 10 yılki verileri baz alıp bir takım analizler yaptım. Amacım polemik yapmak değil ama son 10 yılki veriler içinde Fenerbahçe’nin 2011 sezonunundaki şampiyonluğunu hariç tuttum. Ordaki veriler, bir daha tekrarı mümkün olmayacak kadar marjinal görünüyor..

Son 10 yılda şampiyon olmuş takımlar içinde ligin 2.yarısı en düşük 33 puan alınmış. Beşiktaş’ın bu sezon ligin ilk yarısında 41 puan aldığını düşünürsek 41+33:74 puan eder. Yani Galatasaray en iyimser haliyle 74  puan ile ikili averaj sayesinde şampiyon olabilir. Bunun içinde ligin ikinci yarısı maç başına 2.58 puan ortalaması ile oynaması gerekiyorki, 2003 yılında 85 puan ile şampiyon olmuş Beşiktaş bile 2,5 puan ortalaması ile oynamıştı.

Son 10 yılki şampiyonlar için sadece 2 kez 2007 ve 2014 sezonlarında Fenerbahçe ligin 2.yarısı ilk yarısından daha az puan toplamış. Yani şampiyon olan takımlar genelde ligin ikinci yarısı ilk yarısından daha fazla puan topluyor, buda Galatasaray’ın 11 puanlık farkı kapatma ihtimalini düşürüyor.

Son 10 yılın 8’inde şampiyon olmuş takım 11 maç ve altında puan kaybetmiş. Yani mağlubiyet ve beraberlik yaşadıkları maç sayısı toplamı 11’i geçmiyor. Galatasaray ligin sadece ilk yarısında  9 rakamına ulaştı.  6 beraberlik 3 mağlubiyet yaşadı.

Galatasaray’ın teknik direktörü Mustafa Denizli olunca,insanların aklına doğal olarak 2009 yılında Beşiktaş ile yaşadığı şampiyonluk geliyor. O sezon Beşiktaş  ligin ilk yarısını liderin 6 puan gerisinde 6.sırada tamamlamıştı. Önündeki 5 takım ile puan farkı toplamda 16 puandı. Ama bu sezonki Galatasaray’ın önündeki iki takımla arasındaki toplam puan farkı 21. Buda Galatasaray’ın sezon sonu şampiyonluk şansı için önemli bir veri olsa gerek.

Manchester United’ın efsanevi menejeri Sir Alex Ferguson ‘’İstatistikler mini etek gibidir,herşeyi gösterir ama asıl merak edileni gizler’’ demişti. Şüphesiz ki Galatasaray tüm olumsuz istatistiklere rağmen teoride hala şampiyonluk şansına sahip ama umutlar kaf dağının arkasında..

Yorumlar
TREND HABERLER