YAZARLAR

Fenerbahçe'deki değişim(!)

Sistem ne olursa olsun oyuncu tercihleri değişmediği sürece çok bir değişiklik beklemek doğru olmaz. Geçen sezonda 7 tane defans orjinli futbolcu ile sahaya çıkıyordu bu sezonda.

Fatih Ucuz
Fatih Ucuz[email protected]

Geçtiğimiz yıl bu zamanlar,’’50 milyon Euro harcasak şampiyon olurduk’’ diyen Aziz Yıldırım, şanına yakışır şekilde ardı ardına transfer bombalarını patlatıyordu, bu sezon ise takımın parlayan yıldızı geçen sezon beğenilmeyip gönderilen Emenike..

Bu bile aslında çok şey anlatıyor.. Teknik heyet ve Yönetimde bir değişiklik yok. Gidenler ve gelenler oldu futbolcu bazında. Fenerbahçe geçtiğimiz yıl ligimizin uzak ara en başarılı DEFANS takımıydı. Hatta bu başarısı ile Avrupa liginde çeyrek final oynamış, yarı finali ise ahlaki değerlerden uzak bebek hakem yüzünden kaybetmişti. Enteresandır Fenerbahçe defans bölgesine 4 yeni transfer yaptı. Ofansif açıdan kısır geçen sezon sonunda  ise Diego,Nani, ve Markaviç gibi önemli futbolcuları kaybetmesine rağmen  Aatıf Chahechouhe dışında henüz bir transfer göremedik. Emenike ve Salih takıma geri döndü ama hala Fenerbahçe’nin ileri uca en azından bir 9 numara bir tane de 10 numara almaşı şart. Fenerbahçe’de en çok konuşulacak konusu ise şüphesizki yeni formasyon. Perreira bu sezon bazı maçlarda 3-5-2 formasyonu ile oynayacağını belirtti ve dediğini de yaptı Monaco maçlarında.

3-5-2 sistemindeki en temel öğe her iki kanatta oynayan oyuncularınızın kelimelin gerçek manasında iki yönlü oyuncular olmasıdır. Yani kanat oyuncularınız hem bir back hem bir 7 numara gibi olmaları gerekiyor.. Oyunun hem hücum yönünü oynayacak hemde defansif özellikleri iyi olacak, tempolu ve fizik kondüsyonu bunu, 90 dk yapacak düzeyde olan oyuncu sayısı çok az olduğu için ben modern futbolda 3-5-2’nin çok kullanılmadığını düşünüyorum. Şöyle düşünün 3-5-2 öyle bir sistemki hem çift forvet kullanıyosunuz, hem çift ön libero kullanabiliyorsunuz üstelik bunu bir 10 numara ile süsleme şansınız var. Kulağa bukadar hoş gelen bir sistemin elbette bir defosu olmalı. 4’lü defans sistemlerinde 2’şer tane oyuncu kullandığınız kanatları tek oyuncuya emanet ediyorsunuz. Eğer çok iyi kanat oyuncularınız yoksa bu size  çok önemli bir defansif zafiyet getirir. Fenerbahçe’ninde yaşadığı en büyük sorun budur. Van der wiel sağ kanat için geçer not alsa da Hasan Ali temposu yüksek maçlarda sorun yaşayacaktır, dün olduğu gibi. Beşiktaş’tan transfer edilen İsmail Köybaşı bu duruma çözüm olabilir mi, bence soru işareti. İsmail temposu ile bunu yapabilir ama yetenekleri kısıtlı üstelik sezonun devamında istikrar sorunu yaşayan bir futbolcu.

Sonuç olarak  geçtiğimiz sezon Perreira’nin Fenerbahçesi defansı iyi ofansif açıdan kısır bir takımdı. Bu sezon sistem değişmiş olsada tablo çok fazla değişmedi. Zaten sistem ne olursa olsun oyuncu tercihleri değişmediği sürece çok bir değişiklik beklemek doğru olmaz. Geçen sezonda 7 tane defans orjinli futbolcu ile sahaya çıkıyordu bu sezonda. Fenerbahçe gibi büyük ve hedefleri olan bir takımda bu denge minumum 6-4 olması lazım. Yani 6 tane defans orjinli oyuncuya karşın 4tane de ofansif özellikleri ön plana çıkan futbolcu olması lazım ilk 11 de.Geçen sezon Beşiktaş’ta bu denge 5-5 şeklindeydi. Şüphesizki modern futbolda defans en ileri uçtan başlar yani herkes koşmalı herkes defans yapmalı lakin, gol atabilmeniz içinde üreten futbolculara ihtiyacınız var. Ozan,De Souza, ve M.Topal ile bunu başaramazsınız.. Herşeye rağmen  Monaco’yu eleyebilirdı belki özellikle  bukadar rezalet bir hakem performansı olmasa.  30 saniye içinde iki penaltının verilmemesi futbol sahalarında zor görünen bir durumdur. Ama gerçek şu ki Perreira henüz Türk futboluna güven vermiyor ve gelecek içinde en azından ben çok ümitli değilim..

Yorumlar
TREND HABERLER