YAZARLAR

Fenerbahçe niye bu hallere düştü?

Sen Fenerbahçesin! Formanı, kombineni alacak taraftarına hitap edecek oyuncular almak zorundasın. Stadı dolduran taraftarına iyi maç izletmek zorundasın

Muhammed Işık
Muhammed Işık[email protected]

2013-2014 sezonundan beri şampiyon olamayan ve dördüncü yıldızı takamayan, 2008/2009 sezonundan beri şampiyonlar ligi gruplarına katılamayan Fenerbahçe futbolda ciddi anlamda dip yapmış durumdadır. Taraftarlar futbol takımını izlerken kahrolur bir hale geldi. Takım zevk vermiyor. Saha ve seyirci avantajı diye bir şey kalmadı. Fenerbahçe deplasmanı her takım için kabus gibi geçerdi ama şimdi sıradan bir deplasman haline geldi. Bu takım taraftarı ile maç alırdı. Takım formanın hakkını verir, taraftar da takımını asla yalnız bırakmazdı.

Peki bu takım neden bu hallere düştü?

Cevabı çok kolay. Ciddi anlamda bir güvensizlik ortamı var. Taraftarlar yönetime güvenmiyorlar. Aziz Yıldırım mutlaka Fenerbahçe’nin başarısı için çabalıyor bundan şüphemiz yok ama yönetimin transfer politikalarında yapmış olduğu yanlışlar takımı bu hallere getirdi. 3 Temmuz gibi bir süreci elbette küçümsememek lazım. Bu dönem yapılan hataların o dönemle alakası olduğunu düşünmüyorum. Maddi olarak o dönemden dolayı güç kaybedildi lakin şu an takımın forma sponsoru bile yok. Eskiden böyle olmazdı. Fenerbahçe’ye en iyiler sponsor olurdu.

3 dönemdir transfer sezonlarında hayal kırıklığından dolayı taraftarlar takıma inanmıyor ve tribünlere gelmiyor. Bu sezonda istenildiği kadar iyi takım kuruldu desinler ama rakipleri daha güçlü kadrolara sahip. Sistem takımı iyi oyunculardan da oluşturulabilir. Sen Fenerbahçesin! Formanı, kombineni alacak taraftarına hitap edecek oyuncular almak zorundasın. Stadı dolduran taraftarına iyi maç izletmek zorundasın. Bu seneye baktığımızda da Avrupa’dan elenerek zaten taraftarı kaybettin. Aldığın oyuncular ne zaman iyi oynayacak. İyi oyuncu sahaya adım attığında kendini belli eder. İyi futbolcu maç seçmez. İyi futbolcu topu ayağına aldığı an fark yaratır. Valbuena gelir gelmez Fenerbahçe formasını hak ettiğini gösterdi. Taraftar onu bağrına bastı. Adam mücadele ediyor, hırslı oynuyor, şut çekiyor, duran top kullanıyor, adam geçiyor ve tek başına mücadele ediyor. Futbolun dili birdir. Bunun için zamana ihtiyaç gerek görmüyorum. Fenerbahçe ne oynadığını bilmiyor. Tüm oyuncular kaçak güreşiyor ve pozisyon alamıyorlar. Janssen’in Cuma günü şehre gelip Cumartesi maça çıkmasına da karşıyım. Ayağının tozu ile maça çıkması onun için de takım içinde hatadır. Takım o kadar kötü ki hoca ondan medet umdu.

Aykut Kocaman’ın Oğuz Kağan gibi yeteneklere de şans vermesi gerekiyor. Takım puan kaybetmesin psikolojisi ile hareket ederek kendi kafasındaki sistemi de sahaya yansıtamıyor. İyi oynamayan oyuncularda ısrar etmenin anlamı yok. Herkes yerinde oynasın bu takım yine kaybetmez. Bu takımın lider oyuncusu da yok. Biraz önce bahsettiğim gibi tüm inisiyatif Valbuena’ya bırakılmış durumda ama onunda hata yapmaya ve yorulmaya hakkı var. Giuliano, Soldado, Janssen gibi oyuncuların sorumluluk alması gerekiyor. Özellikle sakatlık nedeni ile oynayamayan Mehmet Ekici ve sezona iyi bir başlangıç yapan Alper’in performansları da skor anlamında belirleyici olacaktır. Transfer dönemi ile ilgili söylenecek çok şey var ama o dönem artık sona erdi. Açıkçası ben Eljif Elmas içinde umutluyum ama onun ne zaman oynayacağı konusunda FİFA bir cevap vermemiş. Onun varlığı da katkı sağlardı ama olmadı.

Aykut Kocaman’ın korkmaması gerekiyor. Elindeki mevcut kadroda sahada en iyisini yapacak oyuncuları oynatmalı ve biraz agresif olması gerekiyor. Bu takım üst üste 3 maçı iyi oynayarak kazanırsa taraftar tribüne gelir. Kazanma alışkanlığı sağlanırsa da kolay kolay kaybetmez. Yeter ki oyuncular Fenerbahçe formasının hakkını vererek oynasınlar. Bu takımın artık kaybetme lüksü yok!

Yorumlar
TREND HABERLER