BASKETBOL

Ergin Ataman'ın 4 numara sıkıntısı

A Milli Takım'ın başantrenörü Ergin Ataman, Türkiye Basketbol Federasyonu'nun resmi internet sitesine çarpıcı açıklamalar yaptı.

Ergin Ataman'ın 4 numara sıkıntısı

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nda Başantrenör Ergin Ataman "en büyük sıkıntımız dört numara pozisyonunda üst düzey oyuncumuzun olmaması" dedi.

Ergin Ataman, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek bölgesindeki 5 günlük kampı dün tamamlayan milli takım aday kadrosunda bulunan 13 oyuncuya, hücum ve savunmadaki temel prensiplerin aktarıldığını ifade etti. Spor Toto Basketbol Ligi'ndeki Anadolu Efes-Fenerbahçe play off final serisinde oynayan 7 oyuncunun da takıma katılmasını bekleyen tecrübeli çalıştırıcı, tam kadro çalışmaya başladıktan sonra üç hafta içinde gelinebilecek en mükemmel noktaya gelmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

"ANTALYA KAMPINDA SİSTEMİMİZİN TEMELİNİ OTURTTUK"

Hazırlık kampına geçmiş yıllardan farklı bir başlangıç yaptıklarını söyleyen Ergin Ataman, Türkiye Basketbol Federasyonu'nun resmi internet sitesine yaptığı değerlendirmede, "Oyuncuların tamamı sezonu tamamlar tamamlamaz milli takım kampına dâhil oldular ki, bu da hepsinin çalışmalara hazır başlamasına sebep oldu. Bir kaynaşma kampına ya da özel bir fizik kondisyon çalışmasına ihtiyacımız olmadı." diyerek, şunları söyledi:

A Milli Takım kadrosu açıklandı

"Antalya'yı seçmemizin de iki sebebi var; bir tanesi turnuvayı oynayacağımız Manila ile iklim olarak benzerlik taşıması, diğeri de bu tesisin çok üst düzey bir kalitede olması. Basketbol, kondisyon ve antrenman sonrası rehabilitasyon çalışmalarını aynı ortamda büyük rahatlık içinde yapabileceğimiz çok özel bir tesiste bulunduk. Beş günlük çok verimli ve huzurlu bir kamp geçirdik. Takımın bazı önemli oyuncuları da eksik; play off final maçlarında mücadele veriyorlar. Final serisi biter bitmez onlar da aşamalı olarak kampa dâhil olacaklar.
Final serisinde çok yorulan, yıpranan oyunculara bir süre izin vereceğiz ki kendilerini toparlasınlar. Daha az süre alan oyuncuları ise hemen kampımıza katacağız ve hazırlık maçlarımızı onlarla beraber oynayacağız. Kamp dönemi boyunca herkes iyi çalıştı ve istediğim gibi bir başlangıç yapmış olduk. Olimpiyat elemelerinde uygulayacağımız sistemin temelini Antalya'da attık. Şimdi bu etap bitti ve önümüzdeki etapta da hazırlık maçları oynayacağız."

"TAKIM SAHAYA ÇIKTIĞI ZAMAN HANGİ DÜZENLER İÇİNDE OYNAYACAĞINI BİLİYOR"

Eleme maçlarında uygulanacak sistemin temelini atarken yedi eksik oyuncunun olmasının ciddi bir sorun yaşatmayacağını söyleyen Ataman, "Milli Takımımız yeni kurulmuş değil. Bu seneki kadromuzun temel oyuncuları zaten geçen sene de bizimleydi. Bu sebeple öyle bir sıkıntı yaşadığımızı söyleyemem. Oyuncular sistemimizi biliyorlar. Evet, belki araya koskoca bir sezon girdi ama burada yeni bir sistem ile karşılaşmadılar." diyerek, şöyle devam etti:

Ergin Ataman karar aşamasında

"Antalya'ya kampa geldik, daha üçüncü günde sistemimizi hem hücum hem de savunma düzeni anlamında oyunculara tamamen aktarmıştık. Tabii ki şu anda bu kampta olan oyuncularımızın bir kısmı nihai kadroya giremeyecek; ama yarıdan fazlası da bizimle beraber yola devam edecek. Temeli bu kampta oluşturmuş olmamız önemliydi. Büyük bir çoğunluk düzene hâkim olduğu için aramıza yeni katılacak oyuncuları sistemimize adapte etmek daha kolay olacak. Önümüzdeki hafta zaten hazırlık maçlarına başlayacağız, İtalya'da art arda maçlarımız olacak.
Takım şu anda sahaya çıktığı zaman hangi düzenler içinde oynayacağını biliyor. Oyuncular zaten birbirlerini tanıyorlar ve birbirlerinin özelliklerini çok iyi biliyorlar. Tabii ki basketbol oyunu birlikte oynama alışkanlığı gerektirir. Her geçen gün daha iyiye gideceğiz. Oyuncuların bildiğini söylediğim düzenlerin takım halinde çok daha iyi algılanıp uygulanacağı günler yakındır. Önümüzde de bunu gerçekleştirmek için çok fazla bir vakit yok. Olimpiyat Elemeleri kapsamında ilk maçımızı 5 Temmuzda oynayacağız. Üç haftada gelebileceğimiz en mükemmel noktaya gelmeyi hedefliyoruz."

"4 NUMARA POZİSYONUNDA EKSİKLİK YAŞAYABİLİRİZ"

Furkan Aldemir ve Ersan İlyasova'nın yokluğunda uzun rotasyonunda bir eksiklik yaşayıp yaşamayacağı hakkındaki soruya Ataman, "Furkan Aldemir'in eksikliğini, geçen yıla kıyasladığımız zaman kapatabileceğimizi söyleyebilirim çünkü bu sene Ömer Aşık kadromuza katıldı. Geçen yıl pivot pozisyonunda Semih Erden, Oğuz Savaş ve Furkan Aldemir vardı. Bu sene ise Semih, Oğuz ve Ömer Aşık ile bana göre turnuvanın en iyi beş numara rotasyonu bizde olacak." diyerek, şöyle cevap verdi:
"Semih Erden çok iyi bir sezon geçirdi. Ömer zaten bu seviyelerin çok üzerinde bir oyuncu. Oğuz bu sezon ligde yeterince süre bulamadı ama onun da ciddi bir kalitesi var ve şu anda oynamaya aç bir oyuncu. Furkan'ın takıma gelememesi noktasında bir sıkıntı çekeceğimize inanmıyorum. Dört numara konusunda evet bir eksiklik yaşayabiliriz. Ersan İlyasova geçen yılki takımımızın çok önemli bir parçasıydı; İtalya ve Almanya galibiyetlerinde oynadığı rolü herkes hatırlayacaktır. Onun yerine milli takıma aldığımız oyuncular ise henüz bu seviyelerde tecrübesi olmayan sporcular. Dört numarada oynayabilecek Metecan Birsen, Samet Geyik, Metin Türen gibi genç isimler var şu anda aday kadromuzda.
Tecrübeli olarak da orada Barış Hersek var. Barış zaten hem Dünya hem Avrupa şampiyonalarında iki senedir milli takım ile beraber olan bir oyuncu. Yine de onun kendi takımında sezon içinde çok az süre bulması noktasında yaşadığı bir dezavantaj var. Önceki sene Karşıyaka'nın şampiyonluğunda çok ciddi bir sorumluluk taşımış ve 25-30 dakika gibi süreler alarak kendisi adına çok verimli bir dönem yaşamıştı. Bu sezonu çok aktif geçirememiş olması bizim için bir sıkıntı olabilir. Zaman zaman taktiksel olarak Cedi Osman'ı o pozisyona çekmeye çalışacağız. Teknik anlamda kadrodaki en büyük sıkıntımız dört numara pozisyonunda üst seviyelerde tecrübeye sahip bir oyuncumuzun şu anda olmaması olacak."

"ELEME YAPARKEN EN BÜYÜK SIKINTIYI OYUN KURUCU POZİSYONUNDA ÇEKECEĞİZ"

Oyun kurucu pozisyonunda çok kaliteli beş oyuncuya sahip olduğunun altını çizen Ergin Ataman, eleme yaparken bu isimlerin ikisinden vazgeçmenin çok zor olacağını şu sözlerle ifade etti:
"5 oyun kurucumuzun hepsinin farklı farklı üstün özellikleri var ve hepsi de geride kalan sezonu çok iyi geçirdiler. Ali Muhammed zaten her geçen yıl oyununun üzerine koyuyor ve çok üstün performans gösterdiği bir Euroleague sezonu geçirdi. Kenan Sipahi yaşadığı sakatlıktan sonra Karşıyaka'da önemli sorumluluklar aldı ve sahada bulunduğu uzun dakikalar ile geçen yıla göre çok ciddi bir tecrübe kazandı.
Mehmet Yağmur da Darüşşafaka Doğuş'ta güzel bir sezon geçirdi; Euroleague'de birçok maçta ilk beşte başladı, 17-18 dakika ortalama ile oynadı. Doğuş Balbay, sezonu fazla oynayamadan geçiriyordu ama Anadolu Efes'teki antrenör değişikliğinden sonra ciddi süreler bulmaya, güzel işler çıkarmaya başladı. Ender Arslan'ın kalitesi tartışılmaz; 2014 yılında Dünya Şampiyonası'nda ilk sekize giren ekibin en önemli parçalarından biriydi.
Şimdi biz bu isimlerden iki tanesinden vazgeçmek zorunda kalacağız. Eleme yapmak noktasında en çok güçlük çekeceğimiz pozisyon da oyun kurucu noktasında olacak. Keşke bu tecrübedeki oyuncularımızdan birisi dört numara olsaydı, işimiz ne kadar kolaylaşırdı? Üstelik çok daha kuvvetli bir takım haline gelebilirdik? Forvet pozisyonunda ise kaptanımız Sinan Güler var ki hem ligde hem Eurocup'ta muhteşem bir sezonu geride bıraktı. Onun yanında da hem genç hem de çok başarılı Cedi Osman var ki o da oldukça tatmin edici bir sezon geçirdi. Kafamızda az çok orada hangi oyuncuları kullanacağımız şekillendi. Ancak belki bir oyuncunun durumunda değişiklik olabilir."

"FRANSA'YI YENEBİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"

Son olarak elemelerde gruptan çıkılması durumunda Fransa ile karşılaşma ihtimaline değinen Ergin Ataman, "Öncelikle aşama aşama düşünmemiz gerektiğini söylemeliyim. Filipinler'deki altı takıma baktığımız zaman, Fransa dış otoriteler tarafından olimpiyat yolundaki ilk favori olarak gösteriliyor." diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Fransa'nın arkasından da Türkiye ve Kanada geliyor. Kanada, potansiyeli olan tehlikeli bir takım ve bizim için kapalı bir kutu. Turnuvanın favori takımı Fransa ile yarı finalde ya da finalde karşılaşırsak kazanmak adına elimizden gelen her şeyi yapacağız. Şimdiden olası bütün rakiplerimizi incelemeye aldık ve onların hazırlık maçlarının tamamını da izleyip analiz edeceğiz. Geçen sene Avrupa Şampiyonası'nda Fransa'ya çeyrek final öncesinde kaybettik ama 30.000 kişinin önünde, 'ev sahibi Fransa'ya kaybettiğimizi hatırlatırım. Üstelik Filipinler'e geçen sene ile aynı kadroya sahip olarak gelebileceklerini de düşünmüyorum, Olimpiyat elemelerinde eksikleri olacak ve maç tarafsız bir sahada oynanacak; kimsenin saha avantajı olmayacak. Ben iyi çalışıp iyi bir maç çıkardığımız takdirde Fransa'yı da yenebileceğimizi düşünüyorum."

Yorumlar
TREND HABERLER