YAZARLAR

Endüstriyel futbolun balonu patladı

Futbolun rantabilitesini yükseltmek adına yıllardır Messi ve Ronaldo rekabeti empoze ediliyor futbolseverlere. Aldıkları paradan, kullandıkları arabaya hatta ve hatta oturdukları eve kadar ezberimizde herşey.

Fatih Ucuz
Fatih Ucuz[email protected]

Messi ve Ronaldo’nun aynı gün dünya kupasına veda etmeleri, bizim gibi dünyanın heryerindeki futbolseverleri hayal kırıklığına uğrattı. Bundan 20 yıl önce futbolu bırakmış olmasına rağmen hala Messi-Maradona karşılaştırmaları da yine Messi aleyhine sonuçlandı doğal olarak. Nedenini hiçbir şekilde anlayamayacağım bir beklenti var Messi’ye dair. Maradona’yı geçebilmesi için Dünya kupası kazanması gerekiyormuş. Baştan aşağı saçmalık. Her ikisi de dönemlerinin tartışmasız en iyi oyuncuları lakin dönemleri arasında ciddi farklar var..

Endüstriyel futbolu doğru anlamak lazım. Endüstri kelimesi geçince doğal olarak ekonomi temelli bir anlayış çıkıyor ortaya ama tam olarak öyle değil. Bundan 20 yıl önce Tıp, Fizik, Matematik bilimleri de bukadar ileri değildi hakeza teknoloji içinde geçerli bu reklam ve pazarlama içinde. Bundan 20 yıl önce insan vücudunun sınırları farklıydı bugün daha farklı. Koşu mesafeleri, zeminin futbola daha müsait oluşu, futbolcu bazında kimin topla daha çok zaman geçirdiği, pas bağlantıları ve futbolcuların sahaya dizilişleri artık çok daha net görünüyor. Bu da sahada oynanan futbolu etkilediği gibi, Messi gibi özel futbolcuların işini zorlaştırıyor. Messi-Maradona karşılaştırması bu açıdan çok mantıksız lakin Messi’nin endüstriyel açıdan asıl rakibi Ronaldo ile karşılaştırırsak durum daha farklı.

Messi’nin sahip olduğu yeteneklerin belkide üçte birine sahip olmadan, profesyonel çalışma ve azim ile çıtayı öyle bir noktaya taşıdı ki Ronaldo, artık kimse Messi Ronaldo’dan iyidir diyemiyor. Son örneği de bu Dünya kupası performansı. İspanya’ya hattrick yaparak başlamak bile Ronaldo’nun seviyesini bir kez daha gösterdi. Ronaldo turnuvaya nekadar iyi başladıysa, Messi de bir okadar kötü başladı ama nihayetinde ikiside çeyrek final göremeden elendiler. Çünkü çağımız futbolunda öncelikli olan takım oyunudur. Takımınız bir seviyede ise Ronaldolar, Messiler size kupa kazandırabiliyor ama takımınız oyun olarak gerideyse Ronaldo veya Messi olsanız bile bir noktadan öteye gidemiyorsunuz. Sonra 19 yaşında bir çocuk çıkıp size işte futbol diyor.

Futbolun rantabilitesini yükseltmek adına yıllardır Messi ve Ronaldo rekabeti empoze ediliyor futbolseverlere. Aldıkları paradan, kullandıkları arabaya hatta ve hatta oturdukları eve kadar ezberimizde herşey. Ama bu dünya kupasında endüstriyel futbolun balonu patladı. Futbol herşeyden önce ‘ruh’  işidir. Futbolun ruhunu öldürürseniz, ortada taraftarda kalmaz üzerinden para kazanacağınız bir endüstride.

Yorumlar
TREND HABERLER