SPOR GÜNDEMİ

Emin Özkurt 3 Temmuz sürecini ve ihtimalleri değerlendirdi

Emin Özkurt spor hukukçusu ünvanıyla, yaşanan 3 Temmuz sürecini ve ihtimalleri değerlendirdi.

Emin Özkurt 3 Temmuz sürecini ve ihtimalleri değerlendirdi
Fenerbahçe'nin 3 Temmuz sürecinin başlangıcından CAS'taki davasını çekene kadar avukatlığını yapan Emin Özkurt birçok konu hakkında Fanatik si'ne açıklamalarda bulundu.  
 
"Yasal düzenlemenin meclisten çıkması durumunda inisiyatif Başbakan ve hükümetin elinde. Yargılanma yeniden yapılır, verilen kararın infazını da etkileyecek bir hüküm içerirse Aziz Yıldırım başkanlığa döner. UEFA, ceza kararlarını Türkiye'deki yargı süreçlerinin bulgularına dayandırıyor. Bu nedenle, ülkede yargılamaların üzerinde bir soru işareti oluşursa UEFA, 'Kararımı verdim, değişikliğe gitmiyorum' diyemez"

Yargıtay kararının ardından yaşanacak süreçle ve olası ihtimallerle ilgili bilgi veren Özkurt'un öne çıkan ifadeleri şöyle: "Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin kararından sonra cezası kesinleşen sanıklar açısından olağanüstü kanun yolları hariç olmak üzere olağan kanun yolları tükenmiştir ve bundan sonra kararın infaz süreci başlayacaktır. İnfaz süreci şöyle işler: Dosya ilk olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilecektir, oradan ilk derece mahkemesi olan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecektir ve bu mahkeme cezası onanan sanıklar yönünden infaz savcılığına bir üst yazı ile durumu bildirecek, gereğinin ifasını talep edecektir. Süre normalde usule uygun tebligatlar ile birlikte 2-3 aydır. Fakat bu süre, tebligatın bir memur eliyle takibi durumunda hızlandırılabilir."

Tek hukuki çıkış var

"Kararın infazı yönünde aktarmış olduğumuz süreç tamamlanıncaya kadar Sayın Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe başkanlığı devam edecektir ve etmektedir. Bunun önünde hiçbir yasal engel bulunmamaktadır. Yargılamanın yenilenmesi şu an için tek hukuki çıkış yoludur. Yargılamanın yenilenmesi davasının açılması, hatalı olduğu iddia edilen hükmün infazını ertelemez. Ancak mahkemenin infazın geri bırakılmasına ya da durdurulmasına karar vermesi mümkündür. Bu konuda mahkemenin takdir yetkisi mevcuttur."

'Başkanlığa devam edebilir'

"Geçtiğimiz haftalarda Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Barolar Birliği Başkanı Sayın Metin Feyzioğlu'nun görüşmesi neticesinde gündeme gelen Özel Yetkili Mahkemeleri'nin yaptıkları davaların yenilenmesi konusu hayata geçerse Aziz Yıldırım ve diğer kişiler bundan istifade edebilecektir. Yasal düzenlemenin meclisten çıkması ile alakası inisiyatif Başbakan ve hükümetin elindedir. Görüşülen taslak yaşalaşır ve infazlarının erteleneceğine dair bir hüküm barındırırsa Aziz Yıldırım bu yargılamanın neticesine kadar başkanlığa devam eder, kararın sonrasında durumu nihai olarak netleşir."

'UEFA kararını etkilemeli'

"UEFA'nın bu dava nedeniyle Türk takımlarına verdiği cezalar ortadadır. Hem Fenerbahçe'nin hem de Beşiktaş'ın UEFA ve CAS kararlarına baktığınızda göreceksinizdir ki, verilen ceza kararlarının tümü polis fezlekesiyle başlıyor, iddianameden alıntılarla devam ediyor ve neticesinde Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla sona eriyor. Diğer bir ifadeyle UEFA, ceza kararlarını tamamen Türkiye'deki yargı süreçlerinin bulgularına, neticelerine dayandırıyor. Bu nedenle, eğer Türkiye'deki yargılamaların üzerinde bir soru işareti oluşursa bu doğrudan UEFA'nın kararlarını da mantıken ve hukuken etkilemelidir. Tüm kararlarını polis fezlekesine, iddianameye ve Özel Yetkili Mahkeme'nin kararına dayandırmış olan UEFA'nın 'Ben kararımı verdim, hiçbir şekilde değişikliğe gitmiyorum' diyemeyeceği kanısındayım."

'Başbakan'a itibar etmeli'

"Tam bu noktada ülkemizin 17 Aralık'tan bu yana yaşadığı siyasi ve hukuki çalkantılara konuyla ilgisi nedeniyle bakmak lazım. Bugünlerde, bizzat ülkenin en yetkili kişisi olan Sayın Başbakan tarafından yargıyla ilgili çok ciddi iddialarda bulunuluyor. Son olarak, Sayın Başbakan yaptığı açıklamada, "Yargıdaki o paralel yapının ince hesaplar suretiyle böyle bir adım attıklarına inanıyorum" dedi. Bunlar ne kadar gerçek, ne kadar değil biz bilemiyoruz. Ayrıca hukukumuza göre iddia sahibi iddialarını ispat ile mükelleftir. Fakat, bizler de Türk vatandaşları olarak Başbakan'ın söylediklerine itibar etmek durumundayız."

UEFA pusuda!

"Normal şartlar altında Yargıtay kararını gören UEFA'nın hızlı bir şekilde kişilerle ilgili dosyaları tekrar ele alıp kararlarını vermesi beklenir. Ancak bu sefer de yargı kararları ile ilgili ülkemizin 17 Aralık'tan bu yana yaşadığı çalkantılı durum var. UEFA mutlaka bunları, tıpkı 3 Temmuz sürecinde Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiği gibi takip etmektedir. UEFA'nın bu kadar çok bilinmeyenin olduğu bir denkleme hemen girmeyeceğini, bir müddet gelişmelerin seyrini izleyip ona göre pozisyon alacağını düşünüyorum. UEFA bilir ki, eğer kişilerle ilgili kararını çok hızlı bir şekilde verirse, bu takdirde ceza alması söz konusu olacak kişilerin İsviçre'de hukuk yollarına başvurma hak ve yetkileri doğacaktır."

'TFF'ye baskı uzak ihtimal'

"UEFA'nın vermiş olduğundan daha ağır bir cezalandırmada bulunmak için girişimlerde bulunmasını uzak ihtimal olarak görmekteyim. Kanaatime ve izlenimlerime göre UEFA, Fenerbahçe'ye 3 yıllık bir men cezası vermek suretiyle (2011-12 sezonunu da sayarsak) kendi cezalandırması bakımından tatmin olmuş bir hava içerisinde. UEFA'dan TFF'ye bir baskı gelmesi ihtimali de çok güçlü görülmemekte."

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER