YAZARLAR

Aykut, Kocaman işler başarabilir mi?

Fenerbahçe’nin mevcut yönetimi uluslar arası başarılardan çok domestic başarıları önemseyen bir yapıya sahip.

Fatih Ucuz
Fatih Ucuz[email protected]

İkinci Aykut Kocaman dönemi resmen başladı. Aykut hoca basın toplantısında voleybol ve basketbol şubesinin başarılarına atıfta bulunarak, Fenerbahçe’nin bir dünya klubü olduğunu ve amacının futbolda da Fenerbahçe'yi bu seviyeye getirmek olduğunu belirtti. Benim bu açıklamadan anladığım hedefin  Avrupa kupaları seviyesinde başarı olduğudur. Peki bu hedef ne kadar reel? Biraz bunu irdeleyelim..

Sonda söylenecek sözü başta söylemek lazım. Fenerbahçe’nin mevcut yönetimi uluslar arası başarılardan çok domestic başarıları önemseyen bir yapıya sahip. Hatırlayın tarihin en önemli Avrupa kupası başarısını kazanmış olmasına rağmen, sezon sonu takımı şampiyon yapamayan  Zico ile yollar ayrılmıştı. Yönetim ve Aykut hoca arasındaki bu farklı bakış açısı Aykut hoca için sorun olabilir.  Bu durumda Fenerbahçe’nin iki kulvarda birden yarışması gerekebilir, kaldı ki Fenerbahçe her sezona şampiyonluk parolası ile başlar.

İki kulvarda mücadele edebilmeniz için o seviyede kadro derinliğiniz olmalı. Hemen hızlıca Fenerbahçe’nin kadrosuna bakalım. Kaleci Volkan’a bir alternatif hatta belki Volkan’ın önünde bir kaleci lazım. Avrupa kupası hedefi için mevcuttaki bek oyuncularının tamamı yetersiz, yani bir sağ bir sol bek şart. Aykut hoca Mehmet Ekici’yi 10 numara pozisyonunda değerlendirecekse (ki bence yanlış karar olur) 8 numara pozisyonuna, oyunu iki yönlü oynayabilecek,topla kat etmeyi bilen mücadeleci bir ortasaha alınması şart. Bir kanadı Valbuena ile kapatmış olsanız dahi mutlak suretle bir kanat oyuncunuz daha olmalı. Alternatif olarak Volkan Şen ve belki Stoch düşünülebilir. Fernandao’nun beden kitle indeksinin neredeyse bir obez hasta seviyesine geldiğini ve Van Persie’nin son iki yıldaki performansına bakacak olursak, olmazsa olmaz transferlerden biri de mutlaka forvet hattına olmalı. Şöyle kabaca bakıldığında Fenerbahçe’nin 5-6 transfere ihtiyacı olduğunu görüyoruz.

Aykut hoca ‘nın mevcut oyuncu grubunun kalitelerinin altında performans gösterdiği iddiasına şüphesiz bende katılıyorum ve onların performansını yukarı çekmek, tıpkı Aykut hoca’nın da belirttiği gibi en büyük transfer olacaktır. Lakin Fenerbahçe’nin kadro mühensiliğinde yıllarca ciddi sorunlar oldu. Advocat’ın da belirttiği gibi benzer profilde oyuncuların çokluğu, sistem konusundaki alternatifleri kısıtlıyor.

Kısacası Aykut hoca’nın işi kolay değil. karşısında 2 yılı domine etmiş Beşiktaş, iyi transfler ile  yeni bir yapılanmaya giden Galatasaray ve peri masalı yarım kalmış, doğru yapılanmasını devam ettiren Başakşehir var. Bu rakipler arasından sıyrılıp hem ligde şampiyonluk hemde Avrupa kupalarında başarı sağlamak hakikaten ‘Kocaman' bir iş olacaktır..

Yorumlar
TREND HABERLER