SPOR MEDYASI

Ali Şen'den Aziz Yıldırım'a çağrı

Taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmış, enerjisi ve güler yüzüyle hafızalara kazınan Ali Şen, Hakan Cerrahoğlu'nun sorularını yanıtladı.

Ali Şen'den Aziz Yıldırım'a çağrı

Fenerbahçe'nin efsane başkanlarından Ali Şen, eski başkan Aziz Yıldırım'a çağrıda bulundu: 'Borçları kapatsın'

İŞTE ALİ ŞEN'İN HAKAN CERRAHOĞLU İLE YAPTIĞI RÖPORTAJ

Ben hayatımın hiçbir anında karamsarlık nedir tanımadım ” der, Mustafa Kemal Atatürk..

O da öyle..

Geleceğe dönük umutları, verdiği kararları mutlaka gerçekleştirme hali, hayata karşı muhteşem bir hoşgörü, sonsuz bir özgüven, toplumu başarıya götüren mesajlar, kitleleri yönlendirebilme özelliği, cesaret ve bu cesareti çevresine yayan muhteşem bir enerji, yaşam mottosu yenilik ve değişimler, bir lider de olması gereken tüm özellikler, mutlu- huzurlu ve her zaman güler yüzlü harika insan...

İşte size takdimimdir, Fenerbahçe’nin efsane başkanı Ali Şen..

Ali Şen’in şimdiki gücünün kaynağı, zekasının yıllanmış şarap tadında olmasından..Fenerbahçe’deki başarısının en büyük sırrı ise; Fenerbahçe sevgisinden..

Ben de, Bodrum’da “Ali Babanın çiftliğinde” Ali Şen başkanımla çok özel bir röportaj yaptım, o da tüm samimiyetiyle cevapladı. 

      Hakan Cerrahoğlu: Başkanım, bu yıl Fenerbahçe başarı limiti sırrının donanım, bilgi ve vizyonerlik olduğunu düşünürsek; sayın Ali Koç başkan ve yönetim kurulundaki profesyonel çalışma anlayışına sahip arkadaşlarıyla şampiyonluğu elde edeceğinden emin diyebilir miyiz?

     Ali Şen: Sevgili Hakan, Ali Koç Amerika’da tahsil yaparken, daha gençken bir gün gelip Ali Koç’un, rahmetli Mustafa Koç’un Fenerbahçe’nin başkanı olması gerektiğini söylemiştim. Bunları baş başa konuştuğumuzda da çok defalar söyledim. Ali Koç’ta bana, hayatının en büyük hayalinin Fenerbahçe başkanı olmak istediğini söylemişti. Ali Koç’un bu hayali beni çok memnun etmişti. Aziz Yıldırım’ın, Ali Koç’u yönetime alma teklifini ettiğinde,  Ali Koç’ta bu teklifi kabul etti ve yönetimde çok da başarılı oldu. Öncesinde Ali Koç, Aziz Yıldırım’a inanmıştı. Aziz Yıldırım’ın büyük başkan olduğunu söylemişti.. sonra yanıldığını anladı. Aziz Yıldırım’ın insanların yüzüne baka baka yalan söylediğini, kongrede Fenerbahçeli kongre üyelerine anlattı zaten. O kongrede bende vardım. Ali Koç’un Fenerbahçe’de başkan oluşu, yalnız Fenerbahçe için değil, Türk sporu için de  büyük bir şans Ali Koç yenilikçi bir insan Fenerbahçe’de reform yapmak istiyor. Bende 1981 yılında aynı düşüncelere sahiptim. O profesyonel bir insan. Taraftarlarda yıldız oyuncunun peşinde değil, Ali Koç’un peşinde.. Kombine biletlerinin daha şimdiden rekor kırması bu yüzden.. Taraftarlar Ali Koç’a inanıyor.. Ben de inanıyorum. Profesyonel çalışma anlayışına sahip arkadaşlarıyla Ali Koç’un, şampiyonluklara imza atacaklarına eminim .

                H.C: Yeteneklerin Fenerbahçe’yi hedefe götürdüğü yere gitme cesaretinde; konsantrasyon, fiziksel ve zihinsel enerjinin önemi nedir sizce?

                A.Ş: Benim yıllarca savunduğum bir anlayış var. Ben iyi bir futbolcuda birkaç tane vasıf ararım. İyi futbolcunun öncelikle iyi insan olması birinci vasıftır, benim için.. İyi insanın sepetinde iyi baba, iyi eş, iyi sevgili, iyi evlat ,etrafındaki insanlara faydası olan bir insan olması,mühim.. dolayısıyla böyle bir insanın kulübüne de faydası yüksek olur. Yetenekli çok iyi futbolcu tanıdım, dünyada bir çoğunu gördüm, ancak; sadece yetenek yetmiyor. Öncelikle, zeka çok önemli bir faktör. Artık futbol eskisi gibi değil.. 40 yıl önce Pele’lerin, Maradona’ların , Beckenbauer’ların döneminde 4,5 km koştuğu zaman bu futbolcular için şimşek gibi derdik.. Günümüzde ise 11 km koşmayan futbolcuyu kadroya almıyorlar.. Futbol değişti çünkü.. Zeka, beceri, sıkı çalışmak, iyi insan ve güç, futbolun olmazsa olmazı. Zaten ülkemizde futbol yavaş oynanıyor. bizim futbolcumuz yabancı oyuncunun yedeğiyse, bizim futbolcumuz iyi çalışmıyor demektir.. Bizim oyuncumuz öncelikle kendi takımında yer alacak, A kadro ’da oynayacak.. Yabancı oyuncuların yedek kalması beni memnun eder. Bu önemlidir . Yabancı oyuncunun yerini bizim oyuncumuzun alması milli takım içinde çok önemli olur. 

                H.C: Fenerbahçe’yi endüstriyel futbolun lideri olarak tanımlarsak; Ali Şen için Fenerbahçe ne ifade ediyor?

                A.Ş: Fenerbahçe Türk sporun lokomotifi.. Arkada vagonlar .. Lokomotif ise Fenerbahçe. Hiç kimse buna darılmasın . Fenerbahçe kulübünün tarihine baksınlar, diğerlerine de baksınlar . Aziz Yıldırım bizden görevi devraldığında, şampiyonluk da Galatasaray’la 13-11’dik .. Bugün ise; Galatasaray şampiyonluk da bizden iki fazla.. İlk defa tarih de bir kulüp Fenerbahçe’yi şampiyonluk da iki defa üst üste geçiyor.. Bu da Galatasaray.. Bu durumu bizim taraftar hiç sevmez. Hakan’cığım yani endüstriyel futbolmuş, ticari futbolmuş ben anlamam.. Taraftar da Fenerbahçe’nin şampiyon olmasını ister. Bir önceki sorunun cevabında belirttiğim gibi profesyonel yönetim anlayışıyla ve yukarıda saydığım futbolcu özellikleriyle Fenerbahçe’nin başarılı olacağına inanıyorum .

                H.C: “ Ali Şen Başkan Fenerbahçe Şampiyon ” sloganı günümüzde, “ Ali Koç Başkan Fenerbahçe Şampiyon ” olarak söyleniyor. Bu slogan hakkında sizin düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

                A.Ş: Bunun patendi bende yok.. Jenerasyon değiştiği halde taraftar hala bu sloganı söylüyor ..Taraftar bakıyor , analiz ediyor .. Ali şen , Ali Koç ..yani Ali-Ali , Şen-Koç ..Harfler de eşit, bakıyor kafalarda uyuyor ne güzel bir durum.. Diyorlar ki bu slogan serüven gibi ..yani özetlersek bu sloganın sahibi ben değil Fenerbahçe taraftarıdır . Yıllar yılı süren bu slogan , varsın söylensin.. Taraftar mutlu ben de mutluyum. Allah’dan sonra bana hayat veren Fenerbahçe ve  taraftarıdır .

                H.C: Sayın başkanım, derbi maçları Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray yani futbolun 3 İstanbul’u arasında...

Fakat, spor çevrelerinin Trabzonspor’la oynanan maçları da derbi olarak göstermesi sizce doğrumu? 

                A.Ş: Derbi ,aynı şehrin iki takımının karşılıklı müsabaka yapmasıdır. Hakiki derbi Atlatico Madrid-Real Madrid, Manchester United-Manchester City, Everton-Liverpool’dur. Bizde de hakiki derbi Fenerbahçe -Beşiktaş-Galatasaray‘dır. Derbinin manası budur. Trabzon’a gelince, Trabzonlular’da başkalarında kusur aramasınlar, çalışsınlar şampiyon olsunlar .1996’da biz Trabzon’u yendik, bizi suçladılar.. Trabzon gol attı da hakem mi saymadı ..Yok. Biz her iki maçta da yendik . İlk maçta 3-1, orada da 2-1. Şenol Güneş’in kaleci olduğu sene de,Trabzon’u 4-2 yendik. Bunları yaptık hep! Devamlı yendik.. Ne yapalım yani yenilse miydik. Trabzonspor’da yeni bir yapılanma görüyorum.. Ali Ağaoğlu, Trabzonspor’u Özkan Sümer ile en iyi hale getirecek. Benim her zaman Futbol Federasyonu Başkan adayım Özkan Sümer olmuştur.. ama olmadı.. olmayınca olmuyor işte .

              H.C: Başkanlık seçiminde kongre de her zaman olduğu gibi entelektüel tarzınızla birlik-beraberlik mesajı verdiniz.. Son Kale Fenerbahçe için. Sizce Aziz Yıldırım’ın hataları nelerdi, Başkan Ali Koç’un uzak ara fark atmasının sebebi neydi, Aziz Yıldırım Fenerbahçe’den böyle mi gitmeliydi?

              A.Ş: Böyle gitmemeliydi. 50 yıldır çok kongreler gördüm, böyle olmamalıydı. İsterdim ki; Aziz yıldırım , Ali Koç’la basın toplantısı yapsın, kongrede benim başkan adayım Ali Koç’tur desin ve Ali Koç’un elini havaya kaldırsın.. İnan Hakan’cığım bunu çok isterdim . Fenerbahçe için yeni bir sayfa açılacaktı, Aziz Yıldırım için de çok iyi olacaktı. Hatta ben bir şey daha söylemiştim.. Madem statta yapılacak kongre, Türkiye’de bulunan en uzun limuzini alalım, sarı lacivert renklerle donatalım, Aziz Yıldırım’da eşiyle gelsin.. Taraftarlar ve kongre üyeleriyle başkanı stattan alkışlarla uğurlayalım. O gün İstanbul Emniyet Müdürüyle ben konuşacağım dedim.. Caddeyi trafiğe iki saat kapatalım, tarihe damga vuralım diye.. Hiç olmayan bir ağırlama, uğurlama yapalım.. Güle güle Aziz başkan diyelim.. Hatta hatırlarsan kongrede bunlara benzer cümleler de söyledim.. Sende kongrede oradaydın.. Aziz Yıldırım’ın oturduğu masaya yanına gittim.. Başarılar diledim.. O da kalktı benim konuşma yaptığım yere, yanıma geldi ne dedi ? “ Hiçbir yere gitmiyorum buradayım sen rahat ol dedi “ ben de çok fazla oyla kaybedeceksin dedim, hatta senin de gönlünde Ali Koç var” dedim latife yaptım. Aslında, o anda Aziz Yıldırım bunları görebilmeliydi, biz Fenerbahçe’yiz demeliydi, inatlaşmanın anlamı yoktu. Fenerbahçe’de 20 yıl başkanlık yapmış birinin %82 oyla mağlup olması hoş olmadı . Oysa “Ali bey gelir misiniz lütfen.. Yönetim kurulu üyeleri de gelsin ..Benim yönetim kurulu üyelerimde gelsin.. Hep beraber bir fotoğraf çektirelim “ dese , Fenerbahçe ailesi olarak; bütün dünyaya örnek olurdu bu davranış. Ben şahsen Fenerbahçe kulübüne büyük hizmetler yapmış Aziz Yıldırım’a üzüldüm. Ama kendisi böyle istedi.. Kendisi yaptı bu durumu. Fenerbahçe taraftarını da anlamadı, tanımadı. Fenerbahçe taraftı için fikir beyan etmesi, taraftara hakaret etmesi, son derece yanlıştı. “Gerekirse yeni taraftarlar getiririz” dedi, taraftarı hafife aldı. Fenerbahçe’ye yeni taraftar getirecek adamın gücü, daha dünyada yok.. Yok öyle bir şey. Fenerbahçe taraftarını iyi anlamak lazım, İyi bilmek lazım. Fenerbahçe  taraftarı, her zaman kimin ne olduğunu bilir, yanlışları affetmez. Aziz Yıldırım, Vefa Küçük’ü iyi tanıyor ancak vefa kelimesinin ne anlama geldiğini bilmiyor. Artık bunlar geri de kaldı.. Aziz Yıldırım her şeye rağmen Fenerbahçe’de iyi işler yaptı, benden daha iyi işler yaptı.. Hep söyledim bunları taraftarlar da, Aziz başkanı her gördükleri her yerde saygı ve sevgi göstersinler, onlara da bu yakışır. Artık şimdi Ali Koç dönemi başlıyor, Ali Koç ve yönetimine bu zor şartlarda başarılar diliyorum.

                H.C: 1927 yılında Fenerbahçe-Galatasaray arasında oynanan maç yarıda kalmıştı. İki tarafın oyuncularını Dolmabahçe sarayına çağırarak, Mustafa Kemal Atatürk adaleti sağlamış. Bu müthiş beraberlik anlayışını sizin anekdotlarınızla bize biraz anlatır mısınız?

                A.Ş: 1927 yılında Fenerbahçe-Galatasaray maç yapıyor, maçta kavga çıkıyor ve maç yarıda kalıyor.. Maç yarıda kalınca Mustafa Kemal Atatürk, o akşam Dolmabahçe’ye yöneticileri davet ediyor. 3 GS’lı, 2 FB’li geliyor.. Önemli bir anekdotdur bu.. ve Atatürk diyor ki; “ burada 3 GS’lı, 2 FB’li var.. Bir de ben varım Fenerbahçeli.. 3 -3 berabereyiz”

                H.C: “ Şampiyonlar liginde bir gün gelecek Fenerbahçe, Atatürk havalimanına şampiyon olarak inecek ” demiştiniz. Bu hayaliniz Ali Koç’un başkanlığında bu yıl gerçekleşir mi diye sorsam?

                A.Ş: Evet . Bir gün Fenerbahçe, havalimanına şampiyon olarak inecek.. Bu hayalim gerçekleşecek.. 3.havalimanını büyük olsun diye yaptılar.. Fenerbahçeliler sığmaz çünkü, küçük havaalanına. Onun için, biz büyük havalimanına giderek karşılayacağız Fenerbahçe’yi .. Ali Koç’un başkanlığında bu olacak inşallah.

                 H.C: Aziz yıldırım Fenerbahçe borcunun 400 milyon Euro olduğunu söylemişti. Ancak yapılan araştırmalar sonucu borcun 550 milyon Euro olduğu söyleniyor sizin bu konu ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz? 

                  A.Ş: Bu mali durum beni çok ilgilendiriyor ve düşündürüyor.. Fenerbahçe bu borçların altından kalkamaz.1998’de Aziz Yıldırım bizden görevi devraldığında , Fenerbahçe kulübünün kimseye borcu yoktu. Aziz Yıldırım, “Fenerbahçe’nin uçan kuşa borcu vardı” dedi, fakat biz uçan kuşu aradık borcumuz varsa ödeyelim dedik ancak böyle bir kuş bulamadık . Aziz Yıldırım ve yönetimdeki arkadaşları bu borçlanmayı nasıl yaptıysa, o paraları kulübe getirsinler borçları bitirsinler. Bizden kulübü borçsuz almışlardı.. Defterler orada, Vefa Küçük ’de orada durum açıkça ortada.. Aziz Yıldırım döneminde, Fenerbahçe bankalara borçlanmaya başladı. Fenerbahçe’de 20 yıllık başkanlık yapmış Aziz Yıldırım’ın bu borçları karşılaması lazım. Aziz Yıldırım’a da yakışan budur.. Divan toplantısında söylemişti zaten “Beni her şekilde tenkit edebilirsiniz ama parasal yönden beni tenkit edemezsiniz” demişti bunlar çok önemli sözlerdi bu borçlanmayı Aziz Yıldırım’ın açıklaması lazım, böyle bırakıp gitmek olmaz Aziz Yıldırım’ın yönetiminde de, Fenerbahçe’de çok değerli işadamlarımız var ..Herkesin yan yana, bir araya gelip Fenerbahçe’nin borcunu sıfıra indirmeleri en büyük dileğimdir. 

                H.C: Sayın başkanım, bir Dünya kupası daha sona erdi.. Sizin favoriniz kimdi.. Bu büyük turnuva ile ilgili görüşlerinizi alsam?

                A.Ş: Dünya kupası başlamadan önce Brezilya’ydı .. Turnuva başladıktan sonra Belçika oldu. Belçika 4-5 yıldır bu turnuvaya hazırlandı. Her mevkide Avrupa’nın önemli liglerinde oynayan iyi oyuncuları var. Belçika ve Hırvatistan final oynasaydı, dünyadaki futbolseverler daha fazla keyif alırdı. Fransa 5-6 genç futbolcuyla işi götürdü.. Brezilya-Arjantin, Brezilya-Almanya maçları final olsaydı daha ilgi çekerdi. 

                H.C: Yapısal olarak itirazcı bir toplum olduğumuzu düşündüğümüzde; büyük bir güvensizlik ortamı olan futbolumuzda, her pozisyona itiraz olması durumunda bu yıl uygulanacak olan VAR sistemi sizce sert problemler yaratır mı?

                A.Ş: Futbol, insana dayalı pahalı bir oyun.. Büyük paraların döndüğü.. şimdiye kadar hakemlerin yaptığı çok yanlışlar oldu, çok acılar çekildi. Günümüzde teknolojiden istifade etmek gerekir. Dünya futbol şampiyonasında FİFA çekinmeden “var “sistemini uygulamaya koydu ve çok da iyi oldu. Ben işin “var “tarafındayım. 

                H.C: Son olarak; Aydınlık fikirlerimizin rehberi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında düşüncelerinizi alabilir miyiz?

                A.Ş: Tarihsel belgelere bakarsak; 3 Mayıs 1918 yılı, Fenerbahçe kulübüne Mustafa Kemal Atatürk’ünziyareti herkesin malumudur. Cumhuriyetten önce Osmanlı zamanında kendi el yazısıyla Fenerbahçe’ye  müthiş bir yazı yazmış Mustafa Kemal Atatürk.. ancak ; Atatürk, sadece bizim Atatürk’ümüz değil, hepimizinAtatürk’üdür. Dünyada böyle sahiplenme hiçbir ülkede yok Atatürk’e layık olmaya çalışan bir ülke olmalıyız.. iyi ki Atatürk’ümüz var.

 Kibarlık, düşüncelerin kıyafetidir..

Ali Şen yüzünde taşıdığı gülümsemesiyle, incelik denen niteliği her zaman daha kolay kazanıyor.

O, herkes tarafından sevildiğinden emin.

Çünkü; normal bir hayatı var, Dünya ile bütünleşen..

Unutulmaz, Efsane başkan Ali Şen.

HAKAN CERRAHOĞLU YAZILARI İÇİN TIKLAYIN

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER