YAZARLAR

Advocaat yalnız bırakılmamalıydı..

Advocaat’ın yanına teknik diektörlük tecrübesi de olan bir Türk yardımcı yerleştirmiş olsaydı, bu geçiş dönemi daha hızlı bitebilirdi. Yani bu süreçte Advocaat’ı yalnız bırakmamak gerekiyordu.

Fatih Ucuz
Fatih Ucuz[email protected]

7.Haftayı geride bıraktık, Fenerbahçe evinde Alanyaspor ile 1-1 berabere kalarak,9 puanla 9.sırada bulunuyor. Sizce Fenerbahçe lig yarışından koptu diyebilirmiyiz? Yada Fenerbahçe’nin ilerleyen haftalarda tekrar iyi futbol oynayıp, yarışın içine girmesi mümkün mü?

Ligin bitmesine 27 hafta olduğunu düşünürsek lig yarışından koptuğunu düşünmek çok iddialı olur. Bunu söylemek için henüz erken. İyi futbola gelince, ben mevcut durumdan en az Advocaat’ı sorumlu tutuyorum. Ligin başlamasına sayılı günler kala, daha önce hiç çalışmadığı, ortamını, kültürünü bilmediği bir ülkeye üstelik büyük beklentilerle geldi .Zamana ihtiyacı var. Advocaat’ın geçtiğimiz 7 hafta içinde 7 farklı 11 kullanıp hatta 7 farklı sistem denemesinin sebebi bu. En iyisini, en idealini arıyor. Teknik direktörler bu arayışı normal şartlar altında lig öncesi hazırlık döneminde yapmalılar. Hatta eksik gördükleri yerlere transfer yaptırırlar, ama Advocaat’ın böyle bir imkanı olmadı. Fenerbahçe’den iyi futbol ve iyi sonuçlar görebilmek için en az ilk yarının sonunu beklemek lazım tabii burda yönetimin de çok büyük bir hatasını görüyoruz, eğer Advocaat’ın yanına teknik diektörlük tecrübesi de olan bir Türk yardımcı yerleştirmiş olsaydı, bu geçiş dönemi daha hızlı bitebilirdi. Yani bu süreçte Advocaat’ı yalnız bırakmamak gerekiyordu.

Peki bu geçiş dönemi bitene kadar Fenerbahçe yarışın içinde kalabilecek mi?

İlk 7 haftadaki görüntüye bakarsak zor ama dediğim gibi bir Türk yardımcı antrenör olsa en azından geçiş sürecini en az kayıpla atlatabilirlerdi. Burada iki önemli sorunun daha altını çizmek lazım;

1.Perreira bu takımı hazırlık döneminde iyi çalıştırmamış,fiziksel açıdan kötü bir takım bırakmış.

2.Advocaat taktiksel açıdan harcadığı eforu, futbolcuların maç motivasyonları içinde harcamalı. Bu takım ligi en  kötü şartlarda bile ilk 2'de bitirebilir.

Maça dönersek, Advocaat’ın sahaya sürdüğü ilk 11 ve sistemi için neler söylemek istersiniz?

Öncelikle Alanyaspor’un Beşiktaş’tan 4, Başakşehir’den 5 gol yediğini hatırlatalım, yani Alanyaspor teknik direktörü Hüseyin Kalpar, açık ve cesur bir oyunu tercih ediyor. Fenerbahçe maça 4-2-3-1 sistemi ile başladı, tek sorgulanması gereken Van Persie’nin 10 numara pozisyonu için uygun olup olmadığı aslında. Van Persie Fenerbahçe kariyerinde 35maça çıkmış 17 gol 4 asistlik bir performans sergilemiş. Aslında eleştirildiği kadar kötü bir performans değil üstelik geçtiğimiz yıl Perreira gibi yıldız yönetiminde başarısız bir teknik adamla çalıştığını unutmamak gerekir. Fenerbahçe madem 10 numarasız bir yıl geçiriyor o zaman sistemide mevcut oyuncu grubuna göre dizayn etmek gerekir, bunun içinde bence en ideal sistem Van Persinn forvette kullanıldığı 4-4-2 sistemi. Ama Fenerbahçe’nin kanat oyuncuları bu seciyelerde değil. Özellikle Volkan Şen, yetenek verim indeksinde en dipteki oyunculardan biri maalesef.

Yorumlar
TREND HABERLER