SÜPER LİG

3 büyüklerden yeni güvenlik önerisi

Üç büyükler, özel güvenliğin yerine maçlara polislerin gelmesi için başvuru yaptı.

3 büyüklerden yeni güvenlik önerisi

Uzun süredir stadyumlarda güvenliğin sağlanması için tartışılan çözüm önerileri hayata geçiriliyor.

Lig öncesi yapılan İl Spor Kurulu toplantısına katılan yöneticiler, stadyumlardaki şiddeti masaya yatırdı, çözüm önerilerini görüştü. Yöneticiler endişe içinde olduklarını söyledi. Beşiktaş tarafı, "Bursa ve Konya seyircisi İstanbul’a geldiğinde biz güvenliği sağlayabiliyoruz. Ama Konya ve Bursa’da taraftarımız sıkıntı yaşıyor. Ortak karar alalım, onlar da gelmesin biz de gitmeyelim" dedi ve bu öneri kabul edildi.

BÜTÜN KULÜPLERİN GÖRÜŞÜ ORTAK

Ardından  F.Bahçe ve Trabzonspor da karşılıklı olarak aynı şeyi istedi. F.Bahçe yönetimi biz "Biz Trabzon’da ölümden döndük hâlâ bunun psikolojik etkisinden kurtulamadık" diyerek, deplasman yasağının sürmesini istedi. Trabzonspor da benzer görüşte olunca, bu talep de olumlu karşılandı. Ardından kulüpler genel güvenlik önlemleri üzerinde görüşlerini bildirdi. Kulüp temsilcileri, "Özel güvenliği yeterli bulmuyoruz. Akşama kadar görev yerlerinde çalışıp, yorgun geliyorlar. Maça adapte olamıyorlar. Bir olay olduğunda müdahale yetkileri de sınırlı. O yüzden caydırıcı olmuyor" görüşünü ortaya atıp, şu öneride bulundu: "Biz statlara tamamen polislerin hakim olmasını istiyoruz. İzinde olan polisler o gün ek ücret karşılığında maçlara gelsin. Biz güvenlikçilere maç başı 60 TL ödüyoruz. Polislere 150 TL ödeyebiliriz." 

YÖNETMELİĞİN DEĞİŞMESİ GEREKİR 

Emniyet yetkilileri de polise ek gelir yaratması açısından bunun çok faydalı olacağını, polislerin maçlara daha motive geleceğini düşünerek uygun olacağını belirtti. Emniyet'in önümüzdeki günlerde oluşturduğu raporunu sunacağı ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun da yönetmelikte gerekli değişikliği yaptıktan sonra uygulamanın yürürlüğe gireceği öğrenildi. 

KUMANYANIN PARASI VERİLSİN

Taslak metinde dikkat çeken bir başka ayrıntı da müsabakalarda görevli tüm polislerin ücret alması. Ayrıca polislere kumanya verilmesi yerine, kumanyanın ücretinin verilmesinin daha uygun olacağı yer alıyor. 

ÖZEL GÜVENLİĞE DIŞARI ATMA YETKİSİ

Kulüplerin "Özel güvenlik statlardan tamamen çıkartılsın" önerisine de Emniyet teşkilatının farklı bir bakışı var. Emniyet bu konuda şu öneride bulunuyor: "Özel güvenlik için 'Spor Güvenliği Eğitimi' düzenlenmeli. Müsabakalarda sertifika sahipleri görev almalı. Sertifika sahipleri için fiziki yeterlilik şartları getirilmeli. Özel güvenlik için 'taşkınlık çıkaran ve çevresindekileri rahatsız eden' seyirciyi gerekli uyarılardan sonra devamı halinde dışarı çıkarma yetkisi verilmeli."

OTOBÜSÜ ZARAR GÖREN MAÇA ALINMASIN

Emniyet Müdürlüğü'nün statlarda olayların önlenmesi ve kamu malına verilen zararın önüne geçilmesi için hazırladığı öneri paketinde, bu suçları işleyenlere kesilen cezaların artırılması yer alıyor.

Galatasaray'da 10 milyon euroluk fiyasko!

ZİNCİRLEME SORUMLULUK VAR 

Bu konuda geçen sezon uygulamaya konulan, "Zararın taraftardan tanzimi" uygulamasının daha etkin bir şekilde yapılması ve cezaların ağırlaştırılması caydırıcı bir unsur olarak düşünülüyor. Emniyetin bu öneri başlığı altındaki ikinci tavsiyesi ise şu: "Stada taraftarı taşıyan otobüslere zarar verilmesi halinde, o otobüsün içindeki tüm taraftarların maça alınmaması." 

ALKOL YASAKLANSIN

Üç büyüklerin güvenlik görevlileri yerine polisleri talep ettiği taslakta alkollü içeceklerle ilgili şu madde bulunuyor: "Spor müsabakalarına ilişkin olarak stadyum ve çevresinde açıktan ya da stat çevresindeki dükkanlarda alkol satışı kanunda yapılacak düzenleme ile engellenmeli ve yaptırımı belirlenmelidir. Maç günleri salon ve stadyum çevresinde taraftarların alkol alımına ilişkin men düzenlemesi ve cezai müeyyidesi düzenlenmeli." 

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER