OLİMPİYAT HABERLERİ

2016 Rio Olimpiyatları hakkında 10 temel bilgi

Olimpiyatlar dünyanın dört bir tarafından gelen renkli milletleri, madalya avcısı sporcuları ve başarı hikayeleriyle yine milyonlarca insanı kendisine bağlayacak. İşte 2016 Rio Olimpiyatları'ndan bilmeniz gerekenler...

2016 Rio Olimpiyatları hakkında 10 temel bilgi

2016 Rio Olimpiyatları'ndan bilmeniz gereken 10 temel bilgi...

Olimpiyatlar 5-21 Ağustos'ta 

2016 Rio Olimpiyatları Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 5-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek. 17 gün sürecek. Hemen ardından Paralimpik Oyunları başlayacak. Onun tarihi ise 7-18 Eylül.

206 ülkeden 10 bin 500 sporcu

Rio de Janeiro'nun 4 farklı bölgesinde (Deodoro, Barra, Copacabana ve Maracana) 17 gün sürecek oyunlarda, toplam 306 etkinlik yapılacak ve 2 bin 488 madalya (812 altın, 812 gümüş ve 864 bronz) dağıtılacak.

Aralarında, olimpiyatlara ilk kez katılan Kosova ve Güney Sudan'ın da bulunduğu 206 ülkeden 10 bin 500 sporcu, 28 spor branşı içinde yer alan 39 dalda mücadele edecek. Golf, 112, ragbi ise 92 yıl sonra olimpiyat programında yer alacak.

Phelps 5. kez olimpiyatlarda

Yüzme, olimpiyatların en heyecanlı ve prestijli spor dallarından. Bu alanın en iyilerinden biri de ABD'li Michael Phelps. Phelps, Rio'da tam beşinci kez olimpiyat heyecanı yaşayacak. Şu ana kadar 22 olimpiyat madalyasıyla rekoru elinde bulunduran Phelps, 2012'den sonra emekliliğini açıklamış, 2014'te ise geri dönmüştü. 31 yaşındaki sporcu, 2000, 2004, 2008 ve 2012'de yarıştı.

Tarihte ilk kez mülteci takımı yer alacak 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, kapılarını ilk kez mültecilere açtı. 2016 Rio Olimpiyatları'nda üst düzey mülteci atletler de yarışabilecek. Mülteci atletler kendi ülkelerini temsil edemeyecek, bayrakları olmayacak, milli marşları çalınmayacak. Olimpiyat Bayrağı altında yarışabilecek ve madalya alırlarsa olimpiyat marşı çalacak. 4'ü kadın 10 kişiden oluşan sığınmacılar takımında, 5 Güney Sudan, 2 Suriye, 2 Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve bir Etiyopyalı sporcu bulunacak. 

Türkiye'den 103 sporcu olimpiyatlarda mücadele edecek 

Türkiye, 5-21 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 2016 Rio Olimpiyatları'na 103, 7-18 Eylül tarihlerindeki paralimpik oyunlarına ise 76 sporcuyla kota almayı başardı.

Zika virüsü ve bu nedenle Rio'ya gelmeyen sporcular

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan Zika virüsüne, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlandı. Özellikle anne karnındaki bebekleri tehdit eden virüsün, Brezilya'da yeni doğanlarda hızla artan mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla bağlantısı olduğu sanılıyor. Bu nedenle birçok sporcu 'ailesini tehlikeye atmamak adına' Brezilya'daki olimpiyatlara katılmayacağını açıkladı. Brezilya'ya gitmeyenler genelde golf dünyasından hem de bu sporun en iyileri: Rory McIlroy, Graeme McDowell, Fijili Vijay Singh, Güney Afrikalı Branden Grace,  Avustralyalı Adam Scott...

Rus atletler cezalı

WADA tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun, "Rusya'nın dopingi desteklediği" sonucuna vardığı raporunun açıklanması sonrası IAAF, Rusya Atletizm Federasyonunun (ARAF) üyeliğini askıya almış ve Rus atletleri geçici olarak müsabakalardan men etmişti. Fakat bazı sporcular 'özel şartlarla' Rio'da yer alabilecek. Birçok sporcu başvurdu ama IAAF, Dünya Dopingle Mücadele Ajansına (WADA) bilgiler vererek yardımcı olduğu için Rus atlet Yuliya Stepanova ve Rus uzun atlamacı Darya Klishina'ya izin verdi. Bu sporcular tarafsız olarak olimpiyat bayrağı altında mücadele edecek. 

Golf, 112, ragbi ise 92 yıl sonra

Spor federasyonları için olimpiyata katılma meselesi çok önemli. Birçok spor dalı bunun için yoğun çaba sarfediyor. Olimpik olan spor dalları da listeden çıkarılmamak için mücadele ediyor. Golf ve ragbi uzun yılların ardından olimpiyatlara geri döndü. Golf, 112, ragbi ise 92 yıl sonra olimpiyat programında yer alacak. Fakat golfün en önemli isimleri zika virüsü endişesiyle Rio'da olmayacak.

Rio'da dikkatle izlenecek 10 Türk sporcu

 

Birçok yıldız sporcu Rio'da yok

Kadınlar 100 metre engellide son olimpiyat şampiyonu Avustralyalı atlet Sally Pearson, sakatlığı nedeniyle Rio'da olmayacak. Londra'da kadınlar 100 metrede gümüş madalya kazanan ABD'li atlet Carmelita Jeter da yok. Doğuştan sahip olduğu böbrek rahatsızlığı sebebiyle 10 ay önce kız kardeşinin böbreği nakledilen Merritt de Rio'da olmayanlardan. Merritt, kotaya takıldı.

Son olimpiyatların madalya tablosu

Al Jazeera'nın haberine göre; 2012 Londra Olimpiyatları'nın madalya şampiyonu ABD oldu. Toplamda gelen 104 madalyanın 46'sı altın, 29'u gümüş, 29'u da bronzdu. Onu 88 madalyayla Çin ve 82 madalyayla Rusya takip etti. Onlardan sonra ise sırasıyla Büyük Britanya, Almanya, Japonya, Avustralya, Fransa, Güney Kore ve İtalya geldi. Türkiye 2 altın, 2 gümüş ve 1 bronzla toplamda 5 madalya toplayarak kötü bir performans ortaya koydu.

TREND HABERLER
Yorumlar
TREND HABERLER